Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Lietuvieši apsaukā Kambalu

Pēc Latvijas un Lietuvas basketbola izlašu spēles starp abām valstīm izcēlies gluži vai starpnacionālais konflikts. Tam par iemeslu bija nevis lietuviešu piedzīvotais zaudējums, bet mūsu centra spēlētāja Kaspara Kambalas atklāti izaicinošā uzvedība.

Bokseris basketbola laukumā

Latvijas basketbolistiem nevar būt saldākas ceļamaizes uz Eiropas čempionātu kā uzvara pār kaimiņiem lietuviešiem, tomēr spilgtāk par rezultātu daudziem droši vien atmiņā paliks laukumā valdošie asumi, kuros centrālā figūra bija centra spēlētājs, bijušais smagsvara bokseris Kaspars Kambala.

Jāatgādina, ka viņš sākotnēji laukumā iznāca boksa cimdos, bet spēles gaitā pāris reizes it kā netīšām «iebrauca» pretspēlētāja degunā. «Latvieši vairāk nodarbojās ar boksu. Tiesneši to pieļāva un arī daudz kļūdījās, tādēļ bijām tikai par mata tiesu no kautiņa,» pēc spēles atzina viens no Lietuvas izlases līderiem Lins Kleiza.

Vai tiešām «apšņaucies»?

Savukārt lietuviešu basketbola fani savos izteikumos bija krietni vien nesaudzīgāki. Kambala interneta komentāros tika pielīdzināts Silvestra Stalones tēlotajam Rokijam Balboa vai ekstravagantajam basketbolistam Denisam Rodmenam, bet citi vienkārši izpaudās negantās lamās, kas saistās ar Kaspara pagātni. «Viņa galva ir atdauzīta boksā, un viņš nesaprot, ko dara.» «Psihopāts, vajag mazāk šņaukt kokaīnu!» «Kambala monstrs, laikam vienreiz pamēģinājis narkotikas, bet ietekme uz visu mūžu!»

No vienas puses – šos izteikumus varētu neņemt vērā, jo arī Lietuvā interneta vidē tiek ieplūdināts ne mazums žults. No otras – Kambala tik tiešām laukumā uzvedās neadekvāti: publikas uzkurināšana kā šovā, roku mētāšana, provokatīvi žesti un citas darbības lika aizdomāties, vai tiešām lietuviešu faniem nav zināma daļa taisnības.

No kokaīna it kā tīrs

2006. gada 12. decembrī Kambala tika pieķerts kokaīna lietošanā un saņēma diskvalifikāciju uz 18 mēnešiem. Viņš iesniedza apelāciju, taču diskvalifikācijas termiņš tika pagarināts uz diviem gadiem. Šīs piespiedu dīkstāves laikā Kaspars sāka trenēties boksā un kāpa profesionālajā ringā. Pēc diskvalifikācijas beigām viņš atgriezās basketbolā, taču darvas karoti šajā medus mucā iepilināja sportista šķirtā sieva Džesika, kura apgalvoja, ka Kambala joprojām lieto kokaīnu, tādēļ arī ģimenē radušās problēmas. Pats basketbolists to visu sauca par blēņām un šķirtās sievas jau iepriekš plānotu atriebību.

»VZ« šonedēļ neizdevās sazināties ar Kasparu (izlase aizbrauca uz turnīru Atēnās), lai viņš varētu komentēt lietuviešu fanu paustās aizdomas. Zinot, cik Kambala kļuvis atvērts un draudzīgs pat attiecībās ar medijiem, it kā nerodas šaubas, ka viņš ir «tīrs», taču... Akmens no Lietuvas puses viņa virzienā ir izmests.

Lietuva ar Latviju vairs nedraudzēsies

Uzreiz pēc spēles Kambala sniedza komentāru par konfliktiem ar pretiniekiem laukumā: «Lietuvieši sāka kaut ko nervozēt. Es, protams, nekad nekaujos laukumā, un es nezinu, kāpēc viņi sāka visi satraukties. Vienkārši bija asāks moments, es galīgi to neņemu galvā.» Protams, ka pārējās darbības tika vērtētas kā šova elementi.

Savukārt Lietuvā par šiem «asākajiem momentiem» sacēlusies vesela sašutuma vētra, ko vainago komentārs internetā: «Es ienīstu latviešus.» Portāls «BasketNews.lt» uzskata, ka pēdējais mačs vairāk nekā 70 gadus ilgajā un visumā mierīgajā abu izlašu spēļu vēsturē iezīmējis atskaites punktu, no kura lietuviešu un latviešu cīņas turpmāk varēšot saukt par principiālām. Lietuvieši uzskata, ka šoreiz Kaspars Kambala ar savām provokācijām pret lietuviešiem pārkāpis robežas: mūsu basketbolists esot spēles laikā atklāti demonstrējis augstprātīgu skatienu un ironisku smīnu tiesnešu un Lietuvas izlases spēlētāju virzienā, ar dažādiem žestiem un vārdiem provocējis sadursmes. Šī raksta vērtētāji internetā izteikuši cerību, ka «Eiropas čempionātā neviens ar Kambalu tā neauklēsies» un viņš «agri vai vēlu uzrausies, turklāt ne jau uz vienu spēlētāju, bet uz visu komandu».

Izskatās, ka kara cirvis starp lietuviešiem un latviešiem ir izrakts, turklāt, zinot basketbola cienītāju lielo skaitu abās valstīs, turpmāk pat draudzības spēles starp Lietuvu un Latviju risināsies uz dzīvību un nāvi.