Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Eirovīziju apvij pirmie skandāli

Lēna Meijere-Landrūta © Scanpix

Incidents peldbaseinā, pārsteidzošs videouzņēmums un infarkts – tās ir dažas ainiņas no Eirovīzijas konkursa gaidīšanas un gatavošanās laika.

Bukmeikeri izsaka prognozes

Atlicis pavisam neilgs laiks līdz starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālam, kas šogad risināsies Norvēģijas galvaspilsētā Oslo. Eiropas valstu mediji seko ne tikai savas valsts pārstāvju gatavošanās procesam, bet interesējas arī par citu valstu dalībniekiem un cenšas izdibināt un atrast dažādas sensacionālas vai pikantas ziņas. Ar pilnu jaudu strādā arī bukmeikeru kantori, cenšoties noskaidrot iespējamos uzvarētājus. Šogad lielas cerības tiek liktas uz Vācijas pārstāvi Lēnu Meijeri-Landrūtu. Arī paši vācieši ļoti cer, ka pēc iepriekšējo gadu lielajām neveiksmēm Lēna varētu ne tikai godam pārstāvēt savu valsti, bet ienest jaunas vēsmas visa festivāla norisē. Lielas cerības plūkt uzvaras laurus esot arī Azerbaidžānas pārstāvei Safurai un izraēlietim Harelam Skātam.

Vācijas cerība filmējusies kailskatā

Lēna Meijere-Landrūta ir 18 gadus veca dziedātāja, kura ar piemīlīgo sejiņu un apburošo balsi zibenīgi iekaroja vāciešu sirdis. Vairākas nedēļas viņa bija vāciešu mīlule, līdz brīdim, kad atklājās, ka Lēna nebūt nav tik nevainīga un bezgrēcīga, kā daudzi bija iedomājušies. Pēkšņi kāds bija uzracis kādu videouzņēmumu, kurā Lēna pavisam īsu brīdi redzama kaila.

Privātā kanāla «RTL» desmit daļu dokumentālā filma «Helfen Sie mir!» («Palīdziet man!») uzņemta un demonstrēta pērnajā augustā. Šo materiālu dienas gaismā cēluši paši «RTL» darbinieki, ievietojot to savā mājaslapā ar virsrakstu «Lēna Meijere-Landrūta atkailinās!». Šo ziņu zibenīgi pārpublicēja citi mediji, izraisot skandālu. Dziedātāja pati par skandālu īpaši nesatraucas, jo ir pārliecināta, ka neko sliktu nav darījusi. Lēna cer, ka šis starpgadījums neietekmēs viņas uzstāšanos Oslo: «Jā, es piedalījos šajā raidījumā un par to nekaunos. Es taču nefilmējos pornofilmā!»

Incidents peldbaseinā

Savukārt Azerbaidžānas pārstāve Safura Alizade, filmējot konkursa dziesmas «Drip Drop» videoklipu pieczvaigžņu viesnīcas SPA centrā, aizrijusies ar ūdeni un sākusi slīkt, līdz viņai palīgā devās filmēšanas komanda. Klipa uzņemšana bija jāpārtrauc, kamēr dziedātāja kaut cik nomierinājusies.

Šo atgadījumu pati Safura apraksta savā blogā: «Pēdējās dienas uzņēmām videoklipu konkursa dziesmai. Tas bija vienlaikus aizraujoši un šausmīgi! Tas ir mans pirmais klips, bet patiesībā ne jau tas ir galvenais – filmēšana pārvērtās patiešām bīstamā piedzīvojumā. Lieta ir tāda, ka es baidos no ūdens un peldu tikai sava prieka pēc, bet te man nācās veselas astoņas stundas pavadīt peldbaseinā… Nekad neaizmirsīšu to dienu!. Vienā brīdī teju, teju noslīku! Esmu tik ļoti pateicīga profesionāļu komandai, kas izglāba man dzīvību…»

Problēmas sākušās brīdī, kad dziedātājai nācies peldēt zem ūdens. «Ideja bija parādīt, kā zem ūdens rotaļājos ar zīda lentēm. Mani ietina milzīgās lentēs, un man vajadzēja vairākas reizes ienirt ūdenī. Brīdī, kad izniru ūdens virspusē, lai ieelpotu gaisu, zīda lente aizsedza man seju. Slapjais audums izrādījās ļoti smags, un es netiku ar to vairs galā. Es gandrīz noslīku baseinā, kura dziļums ir 2,5 metri.»

Turks hospitalizēts

Saskaņā ar jaunāko informāciju apdraudēta Turcijas pārstāvju uzstāšanās Oslo, jo grupas «MaNga» vokālists ievietots slimnīcā. Fermans Akguls zaudējis samaņu un nokritis uz grīdas koncerta laikā Stambulā – ir versija, ka viņam bijis infarkts. Ja tā, lieta ir ļoti nopietna. Marta sākumā pēkšņi ar infarktu mira arī viens no Vācijas nacionālās Eirovīzijas dalībniekiem Bobijs Donners. Mūzikas eksperti paredzēja viņa uzvaru nacionālajā atlasē, un viņa nāve bija milzīgs šoks. «Mans dēls zaudēja samaņu baseinā Bangkokā,» izdevumam «Bild» stāstīja dziedātāja māte Ērika Donnere. «Ārsti centās glābt viņa dzīvību, bet viņš tā arī nenāca pie samaņas. Mēs nesaprotam, kas notika. Viņš bija pilnībā vesels.»

FAKTI

55. starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks jaunuzceltajā «Telenora» arēnā, kas atrodas Oslo ziemeļu daļā, 15 minūšu braucienā no pilsētas centra. Skatuves, apgaismojuma, muzikālās aparatūras un dekorāciju montāžai piesaistīti aptuveni 500 cilvēku. Uz skatuves uzstādīti 532 pārvietojamie un 4179 parastie prožektori, kam bija nepieciešami 4528 metri kabeļa. Pats stadions ir apaļas formas, bet tā skatuves diametrs – 18 metru. «Telenora» arēnas lielākā priekšrocība ir tā, ka tās sienas ir apdarītas ar speciālu materiālu, kas nodrošina pirmklasīgu skaņu. Savukārt stadiona grīda veidota no bieza stikla un spoguļa kārtām, kas nodrošina dziļuma efektu. Tiek lēsts, ka konkursu noskatīsies 120 miljoni skatītāju.