Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Šovbizness

"Tumsa" turpinās koncertēt bez Freimaņa

© F64

Pēc Mārtiņa Freimaņa piemiņas koncerta «Dzīve kā košums» daudzu mutēs un prātos bija jautājums, kas tālāk notiks ar grupu «Tumsa», kuras vizītkarte daudzpadsmit gadu bija tieši Mārtiņš. Viss turpināsies, »VZ« apliecināja grupas dibinātājs Jānis Daugalis.

Basģitārists Jānis Daugalis ir vienīgais, kurš grupā «Tumsa» bijis no pašas pirmās tās pastāvēšanas dienas līdz pat šim laikam, tāpēc viņam ir lielākās tiesības noteikt, kas ar šo komandu notiks turpmāk. «Tuvākajās divās nedēļās sanāksim kopā un domāsim, kas, kad, kāpēc un cikos. Bet mēs turpināsim – vai tam vajadzēs mēnesi vai pusgadu, redzēsim, taču turpinājums «Tumsai» noteikti būs,» »VZ« solīja Daugalis.

Pašlaik jau apzināti grupas darbības turpinātāji – bez Daugaļa tie būs arī ģitārists Haralds Drekslers un bundzinieks Kaspars Boroduško, savukārt «Tumsas» fronti tikko atstājušā taustiņnieka Normunda Kalniņa vietā «par 99 procentiem» būs savulaik divus albumus ar grupu ierakstījušais Aigars Šmits, stāstīja Daugalis. «Kad Freimis aizgāja mūžībā, sēdējām, runājām un domājām: turpinām vai neturpinām. Katrs gribējām muzikālajā jomā kaut ko darīt un nonācām pie domas, ka, uzturot «Tumsas» nosaukumu, ir labākā iespēja, kā atstāt Mārtiņu dzīvu. Tas nenozīmē, ka sāksim spēlēt rīt, parīt vai aizparīt, taču mums ir idejas un materiāls, kas sagatavots jau agrāk.»

Pašreizējā ideja «Tumsai» ir atgriezties pie saknēm, proti, tajā laikā, kad grupā vēl nebija Freimaņa (tolaik tur spēlēja pat Fēlikss Ķiģelis) un tika kultivēts daudz roķīgāks tēls. ««Tumsa» – tas ir mans nosaukums, un būtu absurdi to mainīt. Loģiski, ka lielākajai daļai klausītāju tā asociēsies ar Freimi, taču mēs nespēlēsim iepriekšējās programmas, jo muļķīgi būtu kādu meklēt Mārtiņa vietā – nevienu sekundi neesam par to domājuši, jo Freimani nevar un nevarēs aizstāt neviens un nekad!» strikti noteica Jānis, piebilstot, ka nākotnes «Tumsas» repertuārā droši vien būs arī Freimaņa laika dziesmas, taču nedaudz pārveidotas.

Protams, galvenais jautājums – kurš beigu galā būs vokālists? Koncerts «Dzīve kā košums» pierādīja, ka Daugalis var būt tikai fona vokālists – līdera funkcijas pie mikrofona nāksies uzticēt kādam citam. Tam piekrita arī pats Daugalis: «Būs dziesmas, ko pats varu nodziedāt, taču es neesmu līdervokāls. Arī Haris var dziedāt. Taču būs mums arī vokālists. Par daudziem [relatīvi pazīstamiem dziedātājiem] esam domājuši, bet vēl ne ar vienu neesam runājuši, tāpēc par šiem plāniem sīkāk vēl nestāstīšu.»

Koncertā «Dzīve kā košums» ar Jāni Daugali labi sadziedājās Kaža (Kārlis Būmeisters), kuram organiski un, ko tur slēpt, pat logopēdiski pareizi izdevās nodziedāt Mārtiņa Freimaņa vokāla partijas. Varbūt Kaža varētu būt nākamais «Tumsas» solists? «Nevaru teikt ne jā, ne nē. Pirmais no [koncertā izskanējušajiem] gabaliem bija tas, ko Kaža pats gribēja nodziedāt, savukārt otrs – kur vajadzēja vēl vienu vokālu, lai skanētu spēcīgāk,» šādu versiju būtībā nenoraidīja Daugalis.