Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Šovbizness

Samantu Tīnu neielaiž pie Batjkas

© F64

Piedzīvojusi triumfa brīdi jauno izpildītāju konkursā «Slavjanskij bazar» Vitebskā, dziedātāja Samanta Tīna uz pašu galveno festivāla notikumu – svinīgo atklāšanas koncertu ar Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko piedalīšanos – netika uzaicināta.

Festivāls «Slavjanskij bazar» Vitebskas vasaras amfiteātrī tika atklāts 12. jūlijā, un tā atklāšana ik gadu ir Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko stingrā pārziņā. Uz to ik gadu tiek akreditēts tikai ierobežots skaits žurnālistu, fotogrāfu un TV operatoru, un arī šogad uz to tika ielūgti vien 240 vietējo un ārvalstu mediju pārstāvju. Te jāpiebilst, ka pavisam festivālam tika akreditēti 460 žurnālisti no 15 valstīm. Aicināto viesu vidū nebija neviena jauno izpildītāju konkursa dalībnieka, kas jaunajiem estrādes māksliniekiem liedza iespēju satikties ar festivāla īpašajiem viesiem – Krievijas un pasaules estrādes zvaigznēm. Šogad viņu vidū bija 2009. gada un šā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāji – baltkrievu izcelsmes norvēģu dziedātājs Aleksandrs Ribaks un zviedriete, Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāja Lorīna, vācu diskomūzikas leģenda Samanta Foksa, britu mūziķis Kriss Normens, Krievijas labākā tautasdziesmu dziedātāja Pelageja. Arī krievu estrādes mākslinieks Ļevs Ļeščenko, kuram festivāla atklāšanas dienā amfiteātra Laureātu alejā, Baltkrievijas kultūras ministram Pāvelam Latuško klātesot, tika atklāta goda plāksne.

Lai festivāla atklāšanas koncerts un valsts prezidenta viesošanās Vitebskā noritētu bez starpgadījumiem, «specnaza» drošības pārbaudes sākās jau divarpus stundas pirms koncerta – visi koncerta apmeklētāji tika pakļauti pārmeklēšanai ar metāla detektoru, tika rūpīgi pārmeklēts somu saturs un tad tās noplombētas ar īpašām prezidenta drošības dienesta stingrās uzskaites plombām. «Tas viss tikai tādēļ, lai koncerta laikā jūs visi varētu justies absolūti droši,» sarunā ar »VZ« skaidroja «specnaza» brašie puiši.

Samantas Tīnas izcīnītā pirmā vieta ir augstākais rezultāts, kādu konkursa «Slavjanskij bazar» pastāvēšanas vēsturē Latvijai izdevies sasniegt. «Grand prix» un 15 000 dolāru šogad piešķirti Bobijam Moisovskim (Maķedonija).

Festivāls «Slavjanskij bazar» ir Vitebskas pilsētas gada notikums, uz to ierodas tūkstošiem viesu, tāpēc par vietējo iedzīvotāju un festivāla apmeklētāju drošību tur palīdz gādāt miliču papildspēki arī no citām Baltkrievijas pilsētām.

KAIMIŅŠ

Vistuvākā draudzība konkursa laikā Samantai Tīnai izveidojās ar Lietuvas pārstāvi Sašu Song. Lai arī viņam ir lielāka skatuviskā pieredze – viņš ir arī 2009. gada Starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālists –, no Samantas viņš atpalika par 17 punktiem un ierindojās 9. vietā.