Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

Pārdod Groduma fotogrāfijas, lai glābtu viņa dzīvību

© Gatis Gierts/F64

Jau divas nedēļas leģendārās rokgrupas «Līvi» basģitārists Jānis Grodums hepatīta dēļ ir slimnīcā. No reanimācijas nodaļas viņš ticis ārā, tomēr Infektoloģijas centrā viņam, visticamāk, nāksies pavadīt visu vasaru, jo veselības stāvoklis joprojām ir kritisks – mūziķis knapi spējot parunāt un pat uz tuvāko cilvēku telefona zvaniem nespēj atbildēt.

Stāvoklis ir kritisks

Pirms pāris nedēļām leģendārais «Līvu» dzelzsrīkles īpašnieks Jānis Grodums nokļuva Latvijas Infektoloģijas centra reanimācijas nodaļā. Nu viņam kļuvis nedaudz labāk, mūziķis pārvietots uz intensīvās terapijas nodaļu, taču Groduma veselības stāvoklis joprojām tiek vērtēts kā smags. »VZ« mēģinot sazinoties ar 51 gadu veco basģitāristu, mobilā telefona klausule tika trīsreiz pacelta, taču tikpat reizes saruna tika arī pārtraukta. «Viņš nemēģina norobežoties, bet viņš vienkārši nevar pacelt [telefonu], viņam ir grūti, cilvēks slimo. Tā nav parasta gripa, tas ir nopietni, un ārstēšanās ir ilgstošs process. Viņam arī emocionāli tur ir grūti atrasties – es padomāju, varbūt viņam psihologs ir nepieciešams vai kā... Zāles ir, dakteri dara visu, ko vajag. Stāvoklis ir ļoti nopietns, un ir tā, kā Jānis teicis dziesmā: «Nekad neviens to nezinās, ko dievs ar velnu augšā sarunās.» Tā tas arī ir tagad,» »VZ« skaidroja mūziķa dzīvesbiedre, modes māksliniece Elita Patmalniece.

Nezina pat dēls

Kas īsti kaiš Grodumam, – oficiālas informācijas nav. Aizkulisēs baumo, ka no alkohola lietošanas daudzcietušās mūziķa aknas nav izturējušas kādu infekciju, citi ziņu avoti pieļauj pat cirozes iestāšanos. Par tēva veselības stāvokli precīzi informēts nebija arī «līva» dēls Elviss Grodums. «Zinu tikai tik daudz, cik raksta dzeltenā prese. Nākamnedēļ braukšu viņu apciemot. Cik zinu, tad nekā laba tur nav,» »VZ« teica Grodums juniors.

Skarbi maigā dvēsele

Lai palīdzētu grūtībās nonākušajam Grodumam, viņa draugi tirdzniecības centrā «Spice» atklājuši mūziķa radīto fotogrāfiju labdarības izstādi, kuru būs iespējams aplūkot līdz 31. maijam. «Līvs» ar fotografēšanu aizrāvies jau sen, un, kā saka Patmalniece, viņa darbi atklāj skarbā mūziķa maigo dvēseli. Izstādē redzamās lielformāta fotogrāfijas uz alumīnija plāksnēm iespējams iegādāties, lai sniegtu finansiālu atbalstu Grodumam un līdzētu segt ārstēšanās izdevumus. Lielākie attēli maksā līdz pat 350 latiem, bet mazāka izmēra fotogrāfijas var nopirkt par 20 latiem. Šobrīd nav zināms, cik konkrēti izmaksās Groduma ārstēšanās un rehabilitācija. «Dzīvē nevar to labāko nopirkt par naudu – ne mīlestību, ne dzīvību, ne veselību, bet Jānis cilvēkiem var dot arī fotogrāfijas, kaut kādu izjūtu. Arī mēs Jānim, domājot par viņu un atbalstot. Dzīve mums ir dota katram viena, un mēs to dzīvojam, kā katrs protam un kā ietekmē apstākļi, un mēs varam tikai novēlēt Jānim, lai viņš turas,» tā Patmalniece.

Nelūdz ar izstieptu roku

«Iegādātie darbi, protams, palīdzēs viņam, bet, kas mani kā draugu priecē, ir tas, ka Jānis nestāv, kā viņš pats saka, izstieptu roku, bet gan nopelnīs šo naudu. Mēs būsim tie, kas viņu atbalstīs, lai viņa veselība uzlabotos,» izstādes atklāšanā teica viena no labdarības izstādes organizatorēm, režisore Žaklīna Cinovska. ««Nekad nevienam neuzzināt to, par ko es cīnījos ar ko» – manuprāt, šie vārdi ļoti labi raksturo Jāni. Mēs paši sevi nezinām, ar ko mēs iekšēji cīnāmies, kur nu vēl kāds cits to nojauš. Jānis ir ļoti labi pierādījis, ka viņš ir ne tikai mūziķis, bet arī mākslinieks, – šie darbi to ļoti labi apliecina,» sacīja Cinovska. «Es ar viņu runāju, un viņš sūta lielus un sirsnīgus sveicienus. Viņam enerģija šobrīd ļoti vajadzīga, tāpēc domāsim labas domas, un varbūt tās palīdzēs arī viņam.»

Alus saule norietējusi

Tirdzniecības centrā esošo novēlējumu grāmatu ar nosaukumu «Something Special» rotā paša Groduma fotografētais attēls «Alus planēta», tomēr noprotams, ka atveseļošanās gadījumā dažus paradumus līdzšinējā dzīvesveidā viņam nāksies kardināli mainīt. «Esmu pārliecināts, ka viņš izķepurosies, bet tad nav citas izejas. Viņam pašam strikti ir jāizlemj – ja viņam liks dzert tikai tējiņas un ēst putriņas, tad viņam tas ir jādara,» paziņoja mūziķis Niks Matvejevs.

No vecajiem grupas biedriem uz Groduma izstādi bija ieradies vienīgi Ainars Virga, pārējie «Līvi» pasākumā neparādījās. Virga gan noliedza, ka bijušo grupas biedru vidū valdītu kādas nesaskaņas. Kaut arī mūziķis pats patlaban izveidojis jaunu grupu un nosaucis to savā uzvārdā «Virga», viņš saka, ka nākotnē noteikti gribētu īstenot kādu muzikālu projektu kopā ar Grodumu. «Bet vispirms viņam jātiek uz kājām. Turies, Jāni, mums daudz kas kopā vēl darāms!» saka Virga.

Lāsts pār «Līviem»

Aicinot preses pārstāvjus uz minētās izstādes atklāšanu, Cinovskas parakstītajā preses relīzē bija ieviesusies šokējoša kļūda (vēlāk gan tā tika labota) – tika pieteikts, ka pasākumā piedalīsies arī Ēriks Ķiģelis... Viens no «Līvu» dibinātājiem, kā zināms, traģiski gāja bojā autokatastrofā 1985. gada 5. oktobrī uz Rīgas – Liepājas šosejas. Ķiģelim tolaik bija tikai 30 gadi...

Arī citus «līvus» liktenis nav saudzējis. Savulaik smagā autoavārijā cieta «Līvu» dibinātājs Juris Pavītols, bet vokālists Igo (Rodrigo Fomins) 2000. gada maijā gandrīz zaudēja dzīvību, kad viņa vadītā automašīna sadūrās ar baļķvedēju. Arī Igo veselības atgūšanai bija nepieciešams ļoti ilgs un nopietns rehabilitācijas kurss. Vajadzīgās naudas vākšanai mūziķa draugi jurista Aivara Borovkova vadībā rīkoja speciālu akciju «Turies, Igo!» Arī tas vēl nav viss: 2003. gada 26. jūlijā Ainara Virgas vadītā automašīna noskrēja no Rīgas – Daugavpils šosejas brauktuves un apmeta vairākus kūleņus. Avārijā dzīvību zaudēja «Līvu» bundzinieks Dainis Virga un skaņu operators Juris Jakovļevs, bet Virga vecākais un Grodums brīnumainā kārtā tika cauri ar vieglām traumām. Grodumam ir sīksta dzīvība, un cerams, ka viņš izķepurosies arī šoreiz.