Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

Basketbolistei Babkinai romāns ar izlases treneri

© Vakara Ziņas

Divdomīgi izteikumi presē un daudz tiešāki, bet anonīmi apgalvojumi no basketbola virtuvei tuvu stāvošiem ļaudīm liek domāt, ka jau ilgāku laiku izskatīgo Latvijas izlases basketbolisti Elīnu Babkinu un izlases treneri, grieķi Georgu Dikeulaku, vieno kas vairāk par groza bumbas spēli.

Trenerim rodas interešu konflikts

Patiesībā jau vajadzētu būt puslīdz vienalga, vai latviešu basketbolistes Elīnas Babkinas (22) un Latvijas izlases trenera, grieķa Georga Dikeulaka (42) starpā izveidojušās intīmas attiecības, ja vien tas neradītu arī interešu konflikta draudus. Jebkurā darbavietā padotā un priekšnieka attiecības rada nevienlīdzīgas attieksmes un īpašas pieejas draudus, kur nu vēl izlasē, kur par atzinīgu novērtējumu un laiku, kas jāpavada laukumā, cīnās septiņpadsmit labas spēlētājas. Tas var radīt neveselīgu klimatu kolektīvā un iespaidot spēļu rezultātu.

Aizdomīgi ilgi uzkavējas ģērbtuvē

Plašākai sabiedrībai basketbola aizkulišu durtiņas nedaudz tika pavērtas, kad divas basketbolistes – Lauma Reķe un Elīna Dillona – tika atskaitītas no izlases. Intervijā portālam «Apollo» Reķe, jautāta par iespējamiem atskaitīšanas iemesliem, sacīja: «Grūti teikt. Turnīrā Lielbritānijā bija situācija, kad Dikeulaks ģērbtuvē uz ilgāku laiku palika ar Elīnu Babkinu, bet to redzēja Dillona, kura arī izteicās, ka izlasē šāda rīcība ir diezgan neprofesionāla. Izlases treneris Huans Martiness vēl norādīja, lai par šo sarunu nevienam nesaka. Iespējams, tieši šā komentāra dēļ mūs abas izmeta. Diez vai ar basketbolu bija kāds sakars, jo gatavojos izlasei uzreiz, tiklīdz man beidzās sezona.» Mēģinot noskaidrot, ko nozīmē «uzkavēšanās ģērbtuvē» un kas ārpus profesionālajiem rāmjiem tajā darīts, izrādās, gan Latvijas Basketbola savienībā, gan tai pietuvinātu žurnālistu aprindās tas nav jaunums un baumas par to, ka Babkinai ir attiecības ar treneri, klīst jau vairākus mēnešus.

Karjeru veido caur gultu?

«Ja apzvērat manus vārdus neierakstīt un uz mani neatsaukties, tad varu pateikt – jā, viņi drāžas!» »VZ« lakoniski sacīja kāds Latvijas basketbola funkcionārs. Pēc viņa sacītā, abu romāns sācies vēl Polijā, kad šā gada sākumā treneris Dikeulaks sāka strādāt Babkinas klubā Gdiņas «Lotos». Basketboliste uzplauka kā lotosa zieds (sportiskā nozīmē), turklāt teju vai katrā intervijā jūsmoja par jauno treneri, tas ir, par viņa darba metodēm. Līdz ar Dikeulaka ierašanos latviešu basketbolistei tika dots lielāks spēles laiks, vēl vairāk – kad 11. aprīlī WNBA drafta trešajā kārtā ar kopējo 29. kārtas numuru Babkinu izraudzījās Losandželosas «Sparks», viņa pēc apspriedes ar treneri (!) izvēlējās trenēties kopā ar izlasi. Un visbeidzot, kad Dikeulaks parakstīja līgumu ar Turcijas klubu «Fenerbahce», viņam līdzi doties un spēlēt šajā klubā izlēma arī Babkina. Jāņem vērā, ka arī izlasē Babkinas loma ir vadoša un stabila, bet laukumā pavadītais laiks netiek samazināts pat pēc būtiskām kļūdām.

Aicina koncentrēties basketbolam

»VZ« neizdevās sazināties ar Babkinu, jo uz zvaniem neviens neatbildēja. Pašas sportistes viedoklis šajā lietā būtu svarīgākais, jo tieši viņas karjera likta uz spēles. Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps uz »VZ« jautājumu par Babkinas iespējamām attiecībām ar treneri sacīja: «Man nav komentāru. Tās ir muļķības – visticamāk konkurenci neizturējušo meiteņu izdomājums. Domāju, ka patlaban daudz svarīgāk ir koncentrēties uz galveno, un tas ir basketbols.»