Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Zvaigznes

"Metallica" līderis Hetfīlds jau gadiem skaidrā

© Scanpix/AFP

Savulaik grupa «Metallica» ironiski tika dēvēta par «Alcohollica» un tās līderim Džeimsam Hetfīldam pret to nekas nebija iebilstams – pēc viņa stāstītā, grupas mūziķi patiešām žūpojuši uz nebēdu. Taču 2001. gada vasarā Hetfīlds nolēma šim dzīvesveidam pielikt punktu un pēc pusgadu ilgas ārstēšanās specializētās iestādēs sīvo vairs nelieto.

Grupas «Metallica» līderis, 46 gadus vecais Džeimss Hetfīlds vairākās intervijās vēstījis, ka stingri apņēmies vairs nelietot alkoholu un iemesls tam esot gaužām prozaisks – viņš izsmēlis sev atvēlēto paģiru daudzumu, un sajūtas, kas radušās alkohola lietošanas laikā un galvenokārt pēc tam, kļuvušas vienkārši apnicīgas. «Ikreiz, kad devos iedzert, meklēju ko jaunu, bet visu laiku bija viens un tas pats. Es pamodos kādā gultā, man blakus bija kāda būtne, mani mocīja paģiras, bet man bija jāgatavojas koncertam. Visu laiku viens un tas pats! Bet tagad dzīve bez alkohola šķiet samērā interesanta,» viņš sacījis kādā intervijā žurnālam «Rolling Stone».

Turneju laikā ievērot atturību gan nemaz neesot tik vienkārši. «Patiesībā jau kārdinājums iedzert mani vajā visu laiku. Kad ilgstošu laika posmu esi kaut ko noteiktu regulāri darījis, ir grūti pārorientēties uz ko citu. Dažkārt man liekas, ka neesmu pilnībā atveseļojies, un man kļūst skaidrs, ka ar šo lietu nāksies cīnīties visu mūžu,» uzskata Hetfīlds, atzīstot, ka «bijušo» alkoholiķu nemēdz būt.

Krievi gandrīz nodzirda

Doma pielikt žūpošanai punktu ienākusi prātā laiku pa laikam, taču punktu pielikušas divu nedēļu ilgās medību brīvdienas Krievijā, kuru laikā šņabis kļuvis par pašu galveno pārtikas produktu. Spriežot pēc intervijas, Hetfīlds nokļuvis filmas «Nacionālas medību īpatnības» uzņemšanas laukumā. «Es Sibīrijā pavadīju divas nedēļas un kā šodien atceros: četras pēdas biezs sniegs, mājputnu būris, vietējie iedzīvotāji un no dzeramā – tikai šņabis un izkausēts sniegs. Es izvēlējos šņabi un drīz vien jau sāku to lietot brokastu vietā... Pēc atgriešanās mājās es šo dzīvesveidu turpināju, mana rīcība traucēja ģimenei, un drīz vien ģimene iesniedza ultimātu. Tagad man patiešām prieks, ka tas viss beidzies, un man patiešām nepietrūkst paģiru,» sacījis Hetfīlds, kurš tagad vairāk laika var veltīt sievai Frančeskai (abi apprecējās 1997. gadā), 11 gadu vecajai meitai Kali, deviņus gadus vecajam dēlam Kastoram un astoņus gadus vecajai meitai Marčellai.

Dzērumā aizmirst dziesmu

Dzēris viņš, protams, ir ne tikai šņabi. Par īstu lāstu savulaik kļuvis dzēriens «Jagermeister», un tā baudīšanā Hetfīldam kompāniju parasti sastādījis Džims Mārtins no «Faith No More». Abi tik ļoti mīlējuši šo dziru, ka ieteikuši to paziņām kā klepus sīrupu un izpelnījušies iesaukas Dakteris H un Dakteris M. «Man liekas, ka vienubrīd man šo zāļu kļuva par daudz un es jau jutos pārāk labi,» smējies mūziķis. Ciemojoties Meksikā, viņš, protams, nav spējis atteikties no tekilas degustācijas – tas viss beidzies ar kautiņu bārā un pārsistu galvu, turklāt rēta no šā incidenta saglabājusies līdz pat šai baltai dienai.

Žūpošanai gan bijusi arī kāda reta saulainā puse – neliela reibuma stadijā ļoti labi rakstījušies dziesmu teksti. Taču tas arī viss. Hetfīlds atminas, ka bieži kopā ar grupas biedriem devies studijā, ierakstījis kādu dziesmu, bet nākamajā dienā izmisīgi lauzījis galvu, ko un kā viņš spēlējis. «Iznāca, ka viss atkal jāmācās no jauna,» viņš saka.

Dzīvot skaidrā ir grūti

Garos stāstos par rehabilitācijas procesu «Metallica» līderis nevēlas izplūst, vien teic, ka tā bijusi viena no sarežģītākajām un tajā pašā laikā pievilcīgākajām lietām, ko viņam dzīves laikā nācies paveikt, un salīdzināma vienīgi ar bērnu audzināšanu. Viņa pēdējo gadu karjera lieliski pierāda, ka devīze «sex, drugs and rock'n'roll» ir nekas vairāk kā viens milzīgs mīts. «Dzīvošana skaidrā nav domāta memmesdēliņiem. Mirt ir viegli, bet grūti ir dzīvot,» viņš skarbi pavēstījis.