Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Zvaigznes

Zatleri ieturas ar rožu lapiņām un putna pienu

© Vakara Ziņas

Savu 274. dzimšanas dienu nosvinējusi viena no lepnākajām Latvijas arhitektūras pērlēm – Rundāles pils. Par godu šīm svinībām pili apciemoja miljonāri Boriss un Ināra Teterevi, kas parakstīja ziedojuma līgumu pusmiljona latu vērtībā.

Jubilejas atzīmēšana Rundāles pilī sākās ar ekskursiju pa atjaunotajām telpām. Šie rekonstrukcijas darbi pabeigti, pateicoties mecenātu Borisa un Ināras Teterevu ziedojumiem. «Pirmo reizi viesojoties šajā pili, mums tā ļoti iepatikās, un pieteicāmies palīdzēt atbalstīt lepno kāpņu restaurāciju. Pēc tam sekoja arī citu telpu rekonstrukcijas finansēšana,» »VZ« stāstīja Tetereva. Abu dzīve galvenokārt saistās ar Maskavu, taču, esot Latvijā, viņi labprāt brauc aplūkot Rundāles pili. Šeit miljonārs ir rīkojis banketu saviem sadarbības partneriem, kas arī novērtēja Rundāles pils krāšņumu. «Boriss ir uzņēmējs, bet es strādāju par viņa sievu,» jokoja Tetereva. Vasaras beigās miljonāri atzīmēs savu sudrabkāzu jubileju. Iespējams, tas notiks tieši Rundālē.

Svinību viesiem tika sarūpēts izsmalcināts gardums – rožu kūka, kas bija veidota no tā sauktā putna piena krēma un izrotāta kristalizētām rožu ziedlapiņām. «Ļoti garšīga kūka, rozes es vēl nebiju ēdusi,» pēc saldā garduma nogaršošanas atzina Tetereva. Arī Valsts prezidenta Valda Zatlera kundze Lilita ar baudu notiesāja vairākus rožu lapām dekorētās kūkas gabaliņus un izteica atzinīgus vārdus tās pagatavotājiem.

Rožu kūku ar kristalizētajām rožu lapām vēsturiski gatavoja Francijas galmā 17. gadsimta sākumā. Valsts prezidents Valdis Zatlers pirms šā garduma nogaršošanas vēl uzmeta aizdomu pilnu skatienu blakus esošajiem rožu pušķiem, lai salīdzinātu, vai uz viņa kūciņas tiešām ir īsta rožu ziedlapa.