Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

NODERĪGI:Kādu mugursomu izvēlēties?

© f64

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, ir ļoti svarīgi pareizi sagatavoties skolai un izvēlēties īsto skolas somu. Kas jāņem vērā, izvēloties skolas mugursomu, lai tā ne tikai labi izskatītos, bet būtu arī ērta un pēc kāda laika neradītu muguras problēmas?

Aptuveni 40% bērnu Latvijā vecumā no 7 līdz 10 gadiem ir konstatēta asimetriska stāja, ko var nosaukt par funkcionāliem stājas traucējumiem, liecina a/s Veselības centru apvienība (VCA) ārstu novērojumi.

10–12% ķermeņa svara

«Ikdienā nēsājot mugursomu, bērni un pusaudži, kuru attīstība vēl nav sasniegusi briedumu, ceļ un nes smagumus, kas bieži sasniedz pat trīsdesmit procentu no viņu ķermeņa masas, un tas savukārt ietekmē viņu stāju,» stāsta fizioterapeite Margarita Kalniņa (Margaritas Kalniņas fizioterapeita privātprakse), norādot, ka mugursomas svaram nevajadzētu pārsniegt 10–12 procentu no bērna ķermeņa svara. Viņa arī atgādina, ka Latvijas Republikas Ministru kabineta (LR MK) noteikumi Nr. 610 [Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm] paredz, ka Latvijā noteiktais skolas somas svars bērniem, kuri ir jaunāki par deviņiem gadiem, ir 2,5–3,5 kilogrami, vecumā no 9 līdz 11 gadiem – 3,5–4 kg, vecumā no 12 līdz 13 gadiem – 4–4,5 kg, vecumā no 14 līdz 15 gadiem – 4,5–5 kg, bet no 16 gadu vecuma un vecākiem – 5 kg un vairāk. Mācību iestādēm šie noteikumi būtu jāievēro un jārod iespēja mācību grāmatas glabāt skolas telpās.

Lai ērta nēsāšanai

«Protams, bērni ir dažāda auguma, dažādas miesasbūves, un arī somas ir lielākas un mazākas. Tāpēc pirmais, kas būtu jāievēro, lai konkrētā soma ir piemērota konkrētajam bērnam,» uzsver fizioterapeite. Tāpēc, pirms iegādāties skolas somu, pašam skolēnam tā noteikti ir jāpielaiko – lai nav tā, ka tā stāv, piemēram, pāri pakausim vai nokarājas pāri dibenam. «Svarīgi, lai soma būtu ērta nēsāšanai un veidotu pēc iespējas lielāku kontaktu ar ķermeni, respektīvi, lai tā būtu cieši piespiesta mugurai. Jo lielāks ir kontakts ar ķermeni, jo labāks ir somas svara sadalījums, līdz ar to neviena no struktūrām netiek pārslogota.» Margarita Kalniņa iesaka izvēlēties mugursomu ar vidukļa lenci, kas palīdz daļu smaguma pārnest uz iegurņa joslu, tādējādi atbrīvojot plecu joslu. «Izmantojot gan plecu, gan vidukļa lences, mugursoma atrodas tuvāk mugurai un tādējādi ir daudz stabilāka – kustoties ķermenim, tas neļauj mugursomai brīvi kustēties,» skaidro fizioterapeite.

Vajag nedaudz ietupties

«Otrs ļoti svarīgs moments: lai mugursomai būtu polsterētas gan plecu lentes – katram plecam, kuras var pielāgot individuāli katrs sev, gan somas mugurējā daļa, kas balstās pret muguru. Svarīgi arī, kā tiek izkārtots somas saturs – pie muguras nevajadzētu likt neko ļoti cietu, asu, kas var iedurties mugurā vai radīt papildu spiedienu uz muguru,» iesaka fizioterapeite, piebilstot, ka smagākās lietas jānovieto tuvāk somas mugurējai daļai, jo tas samazina slodzi uz pleciem, tādējādi saglabājot pēc iespējas labāku stāju.

Margarita Kalniņa norāda, ka ir svarīgi ievērot arī ergonomikas principus, ceļot un pārnēsājot somu. Piemēram, ja soma klasē stāv zemē pie galda, to nevajadzētu celt, stāvot taisnās kājās un ar izstieptu roku, tikai tai pieliecoties pakaļ, – fizioterapeite iesaka vispirms nedaudz ietupties ceļos un tikai tad to celt augšā.

Taujāta, vai mugursomu var nēsāt arī tikai uz viena pleca, kā to daudzi jaunieši mēdz darīt, fizioterapeite atteic, ka tas ir diezgan diskutabls jautājums. «Ja somu tā nēsā ilgstoši, tas, protams, var radīt nopietnas problēmas, piemēram, pleca joslas asimetriju. Bet es strādāju ar Katarinas Šrotas metodi [Šrotas metode ir skoliozei specifiska fizioterapija, skoliozes trīsdimensionālā ārstēšana], un tur pie atsevišķām skoliozes formām ir paredzēts somu nēsāt tikai uz viena vai otra pleca, un tas pozitīvi ietekmē izliekumus. Taču skolioze ir ļoti nopietna diagnoze, ko uzstāda ārsts vai fizioterapeits, un tikai ar fizioterapeita ieteikumu somu var nēsāt uz viena vai otra pleca,» stāsta Margarita Kalniņa.

Izraisa stājas asimetriju

«Pārlieku smaga vai nepareizi nēsāta soma izraisa īslaicīgu, bet stājas asimetriju. Ja tā ir ikdiena, stājas asimetrija arvien nostiprinās, un tā nes sev līdzi izejas muskuļu disbalansu. Piemēram, ja bērns visu laiku nēsā somu uz labā pleca, viņam tas vienmēr būs augstāks, līdz ar to būs asimetrija plecu joslā. Ar laiku labās puses muskuļi saīsināsies, un tas jau būs stājas muskuļu disbalanss. Un, ja no nepareizi nēsātas somas sākumā ir tikai funkcionāli traucējumi, ko ar dažādiem vingrinājumiem, atbrīvojot plecu, vēl var labot, tad vēlāk, ja šīs problēmas risināšanā nekas netiek darīts un soma joprojām tiek nēsāta uz labā pleca, funkcionālie bojājumi pārvēršas strukturālos, un tos jau ir diezgan grūti izlabot,» nopietni brīdina fizioterapeite. Viņa skaidro, ka strukturālie bojājumi ilgtermiņā izraisa muskuļu sāpes, tie ietekmē galvas smadzeņu apasiņošanu, protams, arī lokālu muskuļu darbu un funkcionālo stāvokli. Piemēram, no strukturālām pārmaiņām plecu joslā var sākt tirpt rokas, kas var novest pat līdz darbnespējai un depresijai. «Tas, protams, nenotiek vienā dienā – tā ir problēmu ķēde, kas aug un veidojas gadiem. Un, ja trīsdesmit gadu vecumā cilvēkam pēkšņi sāk tirpt rokas, skaidrs, ka tas nav pēkšņi – atskatoties atpakaļ, var atrast cēloņus, kāpēc tā notiek.».

***

Latvijā noteiktais skolas somas svars bērniem

Jaunāki par deviņiem gadiem 2,53,5 kg

no 911 gadiem 3,54 kg

no 1213 gadiem 44,5 kg

no 1415 gadiem 4,55 kg

no 16 gadu vecuma un vecākiem 5+ kg

***

SKOLAS SOMAI JĀBŪT

• anatomiski pareizai (ar cieto muguriņu), divām platām lencēm (4–5 cm) un regulējamu somas garumu (labi, ja papildus plecu lencēm ir arī uz vēdera sastiprināmas siksniņas, kas daļēji atslogo mugurkaulu)

• pareizi sakārtotai – priekšmeti somā jāsakārto tā, lai visi smagumi nesakrīt lejas daļā, provocējot stājas deformāciju

• ar atstarojošiem elementiem uz plecu lencēm, somas sānos un centrā – lai bērna pārvietošanās pilsētā ar mugursomu plecos būtu droša

• tukšas skolas somas svaram nevajadzētu būt lielākam par vienu kilogramu

• piepildītas mugursomas svaram nevajadzētu pārsniegt 10% no bērna svara