Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Mikroķirurģijas centrā pirmo reizi veikta pilnīga deguna rekonstrukcija

mikroķirurgs Kalvis Pastars © Mikroķirurģijas centrs

Mikroķirurģijas centra speciālisti ir veikuši totālu deguna rekonstrukciju pacientei ar ļaundabīgu deguna audzēju.

Šāda apjoma operācija Latvijā līdz šim vēl nav veikta. 82 gadus veco pacienti operēja Mikroķirurģijas centra mikroķirurgs Kalvis Pastars un plastikas ķirurģe Anda Gaile.

"Tā kā audzējs bija pārņēmis praktiski visu deguna virsmu, vienīgā radikālā audzēja ķirurģiska ārstēšana bija deguna amputācija," skaidro K. Pastars. Pacientei pirmajā operācijā tika veikta deguna amputācija, un kad bija skaidrs, ka audzējs ir izņemts veselo audu robežās, tika veikta otra operācija - totāla deguna rekonstrukcija.

"Deguna rekonstrukcijas operācija ir interesanta ar to, ka mums bija jāatjauno pilnībā viss deguns, gan deguna eju gļotāda, deguna skrimšļainā daļa un deguna āda - faktiski pacientei tika uztaisīts jauns deguns," skaidro A. Gaile.

Rekonstruktīvā mikroķirurģija ir plastiskās ķirurģijas disciplīna, kas labo cilvēka ķermeņa deformācijas un koriģē funkcionālas nepietiekamības. Veiktā deguna rekonstruktīvā operācija nodrošina ne tikai estētisku, bet arī funkcionālu rezultātu.

Rīgas Austrumu slimnīcas Mikroķirurģijas centrs ir vienīgā vieta Latvijā, kur tiek sniegta neatliekama mikroķirurģiska palīdzība un mikroķirurģijas speciālistu palīdzība bērniem.