Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Mediķi: Pieaudzis svešķermeņus ieelpojušo vai norijušo bērnu skaits

© F64

Pēdējo nedēļu laikā būtiski pieaudzis to pacientu skaits, kuri ieelpojuši vai norijuši svešķermeņus, aģentūru LETA informēja Bērnu slimnīcas Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece.

Ja Bērnu slimnīcas Endoskopiju dienestā svešķermeņa iespējamai evakuācijai vidēji nonāk viens pacients nedēļā, tad šo trīs nedēļu laikā tie bijuši jau desmit bērni. Turklāt visi šie svešķermeņi ir definējami kā īpaši bīstami. Elpceļos konstatētas tāfeles piespraužamās adatas un pildspalvas gals, auskars, barības vadā - ass kulons, bet zarnu traktā - magnēti un baterija.

Endoskopijas dienesta vadītāja Ilze Briuka uzsvēra, ka vairumā gadījumu tie ir bijuši mazi bērni - vecumā no 11 mēnešiem līdz trim gadiem, taču ar tāfeles adatām un pildspalvām šoreiz neuzmanīgi bija rīkojušies tieši pamatskolas vecuma bērni.

Lai no elpceļiem vai gremošanas trakta evakuētu svešķermeņus, pacientam ir jāveic augsta riska endoskopisks izmeklējums vispārējā anestēzijā un pacientu aprūpē jāiesaistās lielai mediķu komandai, ieskaitot anesteziologus, endoskopistus, bērnu ķirurgus, bērnu māsas, skaidroja Briuka.

Viņa uzsvēra, ka gadījumā, ja ir redzēta aizrīšanās epizode vai tikai aizdomas par ieelpotu vai norītu svešķermeni, bērns obligāti un nekavējoties jāparāda ārstam.

Mediķi vecākus aicina neatstājat bērnus bez uzraudzības un īpašu uzmanību bērniem pievērst, atrodoties bērniem neierastā vidē. Tāpat vecākiem būtu atkārtoti jāpārbauda, vai rotaļlietas, ar kurām spēlējas bērni, ir viņa vecumam atbilstošas, vai tās nesatur viegli noņemamas mazās detaļas, baterijas vai magnētiņus. Arī zīmuļu, flomāsteru un pildspalvu drošai lietošanai ir savs ierobežojošs vecums, atgādina mediķi.

Tāpat vecākiem būtu jāpievērš īpaša uzmanība tam, vai bērns saņem savam vecumam atbilstošu ēdienu, kuru viņš var viegli sakost un norīt. Vienlaikus svarīgi ir pievērst uzmanību ēšanas paradumiem, norāda speciālisti.

Katru gadu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā nonāk aptuveni 70 bērni ar svešķermeņiem gremošanas traktā, vidēji 40 bērni ar svešķermeņiem elpceļos un tiek fiksēti ap desmit gadījumiem, kad svešķermenis nonācis acīs vai ausīs. No visiem gadījumiem 2% svešķermeņu ir tieši baterijas. Šī gada aprīlī, norijot podziņbateriju, bojā gāja 1,8 gadus vecs bērns.