Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Šogad partijas jo īpaši aktīvi sola reformēt veselības jomu

© f64

Atšķirībā no visām iepriekšējām Saeimas vēlēšanām šogad izteikti redzama politisko partiju vēlme sakārtot, nodrošināt, reformēt tieši veselības aprūpes sistēmu. Visticamāk, tāpēc, ka valstī nav veselības ministra un ir laba augsne iespējai kārtīgi izkritizēt veselības nozari. Taču padziļinātu analīzi vai konkrētus priekšlikumus piedāvā tikai retā partija.

Pirms iepriekšējām vēlēšanām liela daļa partiju iekļāva konkrētu apņemšanos nodrošināt finansējumu konkrēta procenta ietvaros no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet šoreiz politiķi tik konkrēti nav. Iespējams, tāpēc, ka arī iepriekšējā valdība Valda Dombrovska vadībā pat valdības darba plānā bija iekļāvusi solījumu novirzīt veselības aprūpei 4,5% līdz 2014. gadam, taču šo solījumu nerealizēja, saņemot ievērojamu devu kritikas.

Vairāk saukļu

Partija Suverenitāte vēlētos veselībai nelabvēlīgas pārtikas ražošanas un izplatīšanas ierobežošanu, tā ir iekļāvusi visai deklaratīvu solījumu – visiem pieejami bezmaksas minimālie medicīnas pakalpojumi. Nav skaidrs, ko politiķi domā ar minimumu veselības jomā – ja tā ir neatliekamā palīdzība, tad jau pašlaik tā ir deklarēta kā bezmaksas. Partija Brīvs. Brīvs no bailēm, naida un dusmām deklarē, ka «galvenais cilvēka veselība, ne komercintereses». Ko tas nozīmē, varam tikai minēt, jo tikpat vispārīgs ir sauklis «kvalitatīva veselības aprūpe, visiem pieejama kvalificēta ārstu aprūpes sistēma».

Jaunā konservatīvā partija kodolīgi ieraksta programmā, ka «nepieļaus tādu veselības reformu, kas paredz valsts veselības regulāro aprūpi padarīt nepieejamu ievērojamai iedzīvotāju daļai», bet – kādu veselības reformu gribētu šie politiķi, nav skaidrs. Latvijas krievu savienība veselības jomai arī velta vienu rindiņu, apņemoties novirzīt līdz 5% no IKP.

Plašākais piedāvājums

Partija Latvijas attīstībai īpašu uzmanību pievērš tieši veselības aprūpes reformai un apsolījusi ieviest veselības apdrošināšanu, visiem nodrošinot polises. Savā 4000 zīmju programmā tā sauktā Repšes partija norāda, ka katrs iedzīvotājs būs apdrošināts ar valsts apmaksātu polisi, kas nekavējoties nodrošinās galvenos veselības aprūpes pakalpojumus un zāles. Partija kā piemēru min Nīderlandes veselības aprūpes modeli, tikai ar atšķirību, ka Latvijā polises pirktu valsts.

Arī partija Vienotība, kuras pārziņā veselības aprūpes sistēma ir pēdējos gadus un pašlaik ministra pienākumus izpilda šīs partijas premjerministre Laimdota Straujuma, īsajā programmā īsi norāda, ka jānodrošina pieejama primārā veselības aprūpe. Līdzmaksājumu partija sola samazināt tikai sociāli neaizsargātajām grupām, lai gan starptautiskās organizācijas, pacientu biedrības un pati Veselības ministrija norādījusi, ka pacientu līdzmaksājumi ir vieni no augstākajiem Eiropā, un tas ir teikts attiecībā uz visām sabiedrības grupām. Vienotība arī apņemas ieviest ārstniecības procesa kvalitātes un efektivitātes kontroles sistēmu. Par šīs partijas idejisko uzstādījumu veselības aprūpē var uzskatīt arī darba grupas priekšlikumus, un viens no tiem ir veselības aprūpi finansēt no sociālā budžeta.

Pavisam jauna partija, kura pirmoreiz startē Saeimas vēlēšanās, taču nāk ar konkrētāku piedāvājumu arī veselības jomā (tā nav nejaušība, jo partijā apvienojušies daudzi praktizējoši ārsti), ir Izaugsme. Tā deklarē, ka veselības aprūpes budžetam ir jābūt vismaz 5% no iekšzemes kopprodukta (pašlaik 3%), 2020. gadā sasniedzot vidējos Eiropas Savienības rādītājus attiecībā pret valsts IKP. Papildu finansējumu partija plāno novirzīt pacientu līdzmaksājumu samazināšanai, mediķu algu palielināšanai, veselības pakalpojumu pieejamības veicināšanai (piemēram, samazinot rindas).

Sola mazināt rindas

Partija No sirds Latvijai piedāvā nodrošināt pieejamību veselības aprūpei, sakārtojot un padarot caurskatāmu veselības nozares finansējumu. Partija piedāvā īstenot principu – veselība visās politikās. Zaļo un zemnieku savienība uzsver veselības aprūpi reģionos, sola mazināt rindas, pacientu iemaksas.

Arī Latvijas Reģionu apvienība vēlas mazināt rindas un nodrošināt pieejamību ģimenes ārstam, kā arī noteikt valsts apmaksātu aprūpes minimumu. Arī partija Saskaņa ir viena no tām, kura min konkrētus procentus, cik lielu finansējumu novirzīt veselības aprūpei.

Vienoti Latvijai piedāvā pakāpeniski sākt valsts veselības apdrošināšanu Latvijā, nodalot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļu veselībai, pirmo iemaksu 2015. gadā noteikt 1% no šī nodokļa. Bet Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK sola vēlētājiem izstrādāt vienotu tautas veselības un labklājības politiku. Pacientu maksājumus partija sola samazināt slimības gadījumā, kā arī mazināt priekšlaicīgas nāves, invaliditātes cēloņus.