Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Pacientu rīcībā nodota Talsu jaunā slimnīca

MODERNI UN SKAISTI. Pēc svinīgajām uzrunām viesi aplūko mūsdienīgi aprīkotās slimnīcas telpas. Par ērtajiem darba apstākļiem priecājas arī personāls © Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Pacientiem kvalitatīvāka veselības aprūpe un mediķiem mūsdienīgi darba apstākļi – tie ir galvenie ieguvumi, ko nodrošinās nupat svinīgi atklātā Talsu jaunā slimnīca.

2009. gadā, kad Latviju pārņēma pasaules ekonomiskā krīze, bija jāpieņem svarīgs lēmums – būt vai nebūt Talsu slimnīcai, jo pati par sevi tā pastāvēt vairs nevarēja. Situāciju izglāba lēmums izveidot Talsu un Ventspils slimnīcu apvienību, nodibinot Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu. «Tas ir lielisks piemērs veiksmīgai sadarbībai, un Ventspils parādīja, ka spēj domāt ne tikai par sevi, bet arī par visu reģionu. Pateicoties šim lēmumam, šodien varam atklāt Talsu jauno slimnīcas ēku,» atklāšanā sacīja Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze, kurš klātesošajiem nolasīja arī Valsts prezidenta Andra Bērziņa apsveikumu.

Ventspilniekiem daudz labu vārdu veltīja arī Talsu novada domes deputāts Miervaldis Krotovs. Viņš uzsvēra, ka līdz ar gaumīgās un mūsdienīgās slimnīcas atklāšanu ir piepildījies daudzu cilvēku lolots sapnis, kura aizsākums meklējams pirms pieciem gadiem, kad tika nolemts par apvienības dibināšanu ar Ventspils slimnīcu. «Mēs bijām pārliecināti, ka Ventspils slimnīcas valdes un Ventspils domes vadības personā mēs iegūsim stabilus, gudrus un pārliecinātus sadarbības partnerus, un tas ir pilnībā attaisnojies,» sacīja M. Krotovs.

Ventspils mērs Aivars Lembergs savā uzrunā izteica gandarījumu, ka slimnīcu ir izdevies uzcelt, neskatoties uz daudzajiem šķēršļiem – Talsos bija gan politiskas batālijas par slimnīcas atrašanās vietu, rīkota sabiedriskā apspriešana, kurā ventspilniekiem bija jāaizstāv šis projekts, kā arī sekoja tiesvedība, lai nepieļautu slimnīcas būvniecību. «Tomēr ēka ir gatava un šodien ir svētki. Bet jau rīt sāksies darbs un turpināsies cīņa par modernas medicīnas pastāvēšanu ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionos, arī Ventspilī un Talsos,» norādīja Ventspils mērs.

Atklāšanas pasākumā klātesošos uzrunāja arī Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes pārstāvji. Slimnīcas valdes locekle Egija Širova atgādināja, ka, izveidojot slimnīcu apvienību, Talsu kolēģiem solīti jauni darba apstākļi un pacientiem moderna slimnīca. Ne visi toreiz tam noticēja, taču nu solījums izpildīts, turklāt ar augstu kvalitātes zīmi, jo jaunajā ēkā ielikts viss, lai būtu ērti gan pacientiem, gan darbiniekiem. Valdes locekle, slimnīcas Talsu filiāles vadītāja Kristīna Bidzāne pauda prieku, ka ir beidzies četru gadu maratons, kas rezultējies ar skaistu, moderni aprīkotu ēku, kas tomēr bez lieliskā personāla un uzticamiem darbiniekiem nekas nebūtu. Viņa izteica pateicību slimnīcas personālam par pacietību un uzticību, kā arī projekta atbalstītājiem un sadarbības partneriem uzdāvināja piemiņas balvas.

Kopējās Talsu būvniecības izmaksas bija 7,33 miljoni eiro, no kuriem 6,17 miljonu izdevās piesaistīt no ES fondiem.