Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Recepte atmiņas uzlabošanai

© publicitātes foto

Atmiņu iespējams uzlabot vien divu nedēļu laikā. Pie šāda secinājuma nonākuši amerikāņu zinātnieki no Kalifornijas universitātes Losandželosā (UCLA).

Pētījumā, kas ilga precīzi divas nedēļas, piedalījās 17 pieaugušu cilvēku vecumā no 37 līdz 70 gadiem. Viņi visi vienlīdz labi tika galā ar testu, kas pārbaudīja viņu atmiņu. Tad pētījuma dalībniekus sadalīja divās grupās: vienai vajadzēja iziet Kalifornijas universitātes psihiatrijas profesora Gerija Smola speciāli izstrādātu programmu atmiņas uzlabošanai, bet otra grupa turpināja ierasto dzīvesveidu. Programma atmiņas uzlabošanai bija izstrādāta tā, lai to varētu pildīt mājas apstākļos, un tās četri galvenie elementi bija:

Pirms un pēc šā pētījuma visu tā dalībnieku smadzeņu darbības rādītāji tika izmērīti ar magnētiskās rezonanses tomogrāfijas metodi. Pēc divām nedēļām tiem pētījuma dalībniekiem, kuri bija izgājuši atmiņas uzlabošanas programmu, smadzeņu garozas daļā, kas atbild par atmiņu, tika novērota par 5% lielāka aktivitāte. «Veselīgs dzīvesveids var būtiski uzlabot atmiņu jau divu nedēļu laikā,» Kalifornijas universitātes psihiatrijas profesors Gerijs Smols ir gandarīts par pētījuma rezultātiem.

Viņš atklāj, kas atmiņas uzlabošanas programmā slēpjas zem «veselīga uztura». Pirmkārt, tās ir nepiesātinātās taukskābes, kas atrodamas treknās zivīs (lasis, siļķe), grieķu riekstos un linsēklu eļļā. Tāpat uzturā ieteicams iekļaut svaigus augļus, dārzeņus un veselus graudaugus. Pārstrādāti graudaugi (maize un citi konditorejas izstrādājumi) šajā programmā neiekļaujas. Ēdienkartē pēc iespējas vairāk jāiekļauj produkti, kas satur antioksidantus, un to visvairāk ir augu valsts produktos, jo īpaši ogās – mellenēs un dzērvenēs. Šāda ēdienkarte būtiski sekmē šūnu darbību, stimulē normālu vielmaiņu un uzlabo asinsriti, un tas viss nepieciešams ne tikai tāpēc, lai cilvēks justos vesels un mundrs, bet arī lai uzlabotos atmiņa.

***

ATMIŅAS UZLABOŠANAI

1. Veselīgs uzturs.

2. Pavisam vienkārši fiziskie vingrinājumi (piemēram, ātra soļošana vai lēna, bet pietiekami ilga pastaiga svaigā gaisā, kas sekmē skābekļa

piegādi smadzenēm).

3. Vingrinājumi relaksācijai (tajā skaitā pietiekams miega daudzums).

4. Testi, uzdevumi un prāta spēles, kas trenē atmiņu.

***

ATMIŅU PASLIKTINA

• Nogurums

• Miega trūkums

• Nepietiekami sabalansēts uzturs

• Pārlieku treknu un neveselīgu produktu lietošana uzturā

• Pārēšanās

• Slikts garastāvoklis, depresija

• Dažādi medikamenti (piemēram, pret depresiju, pret bezmiegu) un ilgstoša spēcīgu medikamentu lietošana

• Novecošanās

• Dažādas slimības