Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Latvijā tūkstoš mazuļu gadā piedzimst priekšlaikus

Atzīmējot priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienu šāgada 1. novembrī tiks atklāta priekšlaicīgi dzimušo bērnu foto izstāde Es piedzimu agrāk, kā arī notiks dažādas radošas aktivitātes. Latvijā priekšlaikus ik gadu dzimst ap tūkstoš mazuļu.

„Aktivitātes publiskajā telpā ir ļoti nozīmīgas vairāku apsvērumu dēļ. Pirmkārt, tiek pievērsta plašākas sabiedrības uzmanība mazuļiem, kuri ir dzimuši pirms laika -  ļoti maziņi un neaizsargāti," saka Latvijas Neonatologu biedrības vadītāja Amanda Smildzere, "otrkārt, lai viņi izaugtu,  ir jāiegulda lielas vecāku rūpes un mīlestība, mediķu darbs, un tam ir nepieciešams arī sabiedrības atbalsts un izpratne. Arī mēs paši varam priecāties par šiem mazuļiem, kuri gada laikā ir izauguši par aktīviem un bezbēdīgiem draiskuļiem, savā attīstībā neatpaliekot  no laikā dzimušajiem vienaudžiem."

Sestdien, 1. novembrī, modes un izklaides centrā Rīga Plaza uzstāsies bērnu un jauniešu vokālais ansamblis Kolibri kopā ar  mūziķi Ralfu Eilandu, atskaņojot dziesmas no bērnu  muzikālās izrādes Manas mājas zvērudārzs, kā arī tiks atklāta priekšlaicīgi dzimušo bērnu foto izstāde Es piedzimu agrāk” Pasākuma ietvaros paralēli darbosies vairākas radošās darbnīcas.

Ikvienam bērnam būs iespēja apgūt balonu locīšanas tehnikas un veidot dažādu formu balonus Rotaļu Fabrika darbnīcā, kā arī  Loom Bands stendā izgatavot gumijas aproces. Savukārt  pašiem mazākajiem bērniem (vecumā līdz 4 gadiem) būs iespēja rotaļāties pie gaismas galda, smilšu kastē un darboties ar jaunākās paaudzes plastilīnu.

Priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas mērķis ir pateikties visiem ārstiem, māsām, līdzcilvēkiem un profesionāļiem, kuri palīdzējuši šajā pasaulē ienākt pirms laika dzimušiem bērniņiem un  ir līdzās vismazākajiem, brīžos, kad tas visvairāk nepieciešams, iedrošinot vecākus turpināt cīnīties par bērnu dzīvību un nepadoties grūtībām, ar kurām nākas saskarties mazuļa dzīves sākumposmā.

Ik gadu pasaulē nāk 15 miljoni bērniņu, no kuriem vismaz viens no 10 jaundzimušajiem piedzimst pirms laika. Savukārt  Latvijā katru gadu priekšlaicīgi, jeb pirms 37. grūtniecības nedēļas, dzimst vairāk nekā 1000 zīdaiņi.

Bieži vien iemesli, kāpēc mazulis piedzimst priekšlaicīgi, nav zināms. Taču ir skaidrs, ka priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem ir nepieciešams veltīt īpašas rūpes un uzmanību, jo viņi ir  pasaulē ieradušies vēl līdz galam nesagatavoti.