Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Dzemdību nodaļu atstās Stradiņos

© f64

Veselības ministrs Guntis Belēvičs, kurš, atklātībā nākot ziņām par Stradiņa slimnīcas plāniem uz Bērnu slimnīcu pārcelt Perinatālās aprūpes centru, tostarp Dzemdību nodaļu, viesojies slimnīcā, ar tās vadību vienojies, ka centrs tomēr uz citu slimnīcu pārcelts netiks.

Neatkarīgā rakstīja, ka Stradiņa slimnīcas Perinatālās aprūpes centra darbinieki ir nobažījušies par centra reformēšanu un pat tā rezultātā iespējamu likvidēšanu. Kā iemesls centra, kurā apvienotas trīs nodaļas – Dzemdību nodaļa, Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa un Perinatālās diagnostikas nodaļa –, pārvietošanai uz Bērnu slimnīcu tiek minēts katastrofālais telpu stāvoklis un steidzami nepieciešamais remonts, kuram gadu gaitā nav bijis naudas. Perinatālās aprūpes centrā tiek sniegta palīdzība īpaši sarežģītās situācijās, kad grūtniecei radušies veselības sarežģījumi, mazulis dzimst priekšlaikus. Centra darbinieki bija uztraukti, jo centru piedāvāts izvietot uz pusi mazākās telpās, samazinot slimnīcā aprūpējamo grūtnieču skaitu.

Pēc Neatkarīgās publikācijas un citu masu mediju intereses par plānoto reformu, Stradiņu slimnīcu apmeklēja veselības ministrs, kurš pēc tam atzina, ka Perinatālās aprūpes centra telpām ir nepieciešams remonts un uz laiku slimnīcas vadībai būs jārod risinājums, kur centru pārvietot tā, lai neciestu mātes un bērna drošība. Pēc ministra domām, labākais risinājums būtu centru uz remonta laiku izvietot turpat Stradiņa slimnīcas teritorijā, kur var nodrošināt nepieciešamo palīdzību visos sarežģījumu gadījumos. «Par šāda risinājuma atrašanu vienojāmies arī ar slimnīcas valdes priekšsēdētāju Dinu Šmitu,» teica ministrs. Tiesa, remonta laikā jebkurā gadījumā samazināsies pieņemto dzemdību skaits Stradiņa slimnīcā un gadījumos, kad nebūs bažu par mātes un bērna dzīvību un veselību, sievietes tiks novirzītas uz Rīgas Dzemdību namu, kas ir lielākā specializētā ārstniecības iestāde dzemdību palīdzības sniegšanā. Savukārt riska grupas dzemdētājām palīdzība tāpat kā līdz šim tiks sniegta Stradiņos.

Gadā Perinatālās aprūpes centrā Stradiņos pasaulē nāk ap 2000 bērniņu. Esošās centra telpas atrodas slimnīcas 15. korpusa pēdējā stāvā, un to tehniskais stāvoklis jau ilgstoši nav atbilstošs mūsdienīgai videi, pastāvot potenciāliem pacientu drošības riskiem, situāciju skaidro Stradiņa slimnīcas vadība. Šis fakts ir zināms jau daudzus gadus, un uz to ir norādījuši gan pacienti, gan slimnīcas Infekciju uzraudzības dienests. Slimnīcā ir novecojusi infrastruktūra, medicīnas aprīkojums un tikai atsevišķās struktūrās ir veikti pienācīgi ieguldījumi. No slimnīcas sniegtās atbildes izriet, ka tai ir ļoti ierobežoti resursi nodrošināt attīstību. «Slimnīcas esošais finansējuma modelis liek mums strādāt ar zaudējumiem un lielā mērā apgrūtina būtiskas investīcijas infrastruktūrā,» slimnīcas viedokli pauž speciāliste Lāsma Sīle, «saskaitot mūsu ārstniecības programmu ieņēmumus 2014. gadā – pamatā no Nacionālā veselības dienesta – un šo programmu pašizmaksu, veidojas ap sešu miljonu eiro operatīvais zaudējums. Esam iesnieguši detalizētus pašizmaksas aprēķinus sešām lielākos zaudējumus veidojošām programmām – reanimācija, insulta pacienti, neiroķirurģijas pacienti, krūškurvja ķirurģija un citi. Slimnīcas jaunā korpusa abu kārtu uzbūvēšana atrisinātu lielu daļu novecojušās infrastruktūras jautājumu, ieskaitot arī Perinatālās aprūpes centra telpas, taču pašlaik notiek tikai pirmās kārtas celtniecība un pārējie plāni ierobežoto finanšu apstākļos ir neskaidri. Perinatālās aprūpes centram jaunās telpas paredzētas veidot otrajā kārtā.

VIEDOKLIS

Guntis Belēvičs, veselības ministrs:

– Labākais risinājums būtu Perinatālās aprūpes centru uz remonta laiku izvietot turpat Stradiņa slimnīcas teritorijā, kur var nodrošināt nepieciešamo palīdzību visos sarežģījumu gadījumos. Telpu remonts ir ļoti rūpīgi jāizplāno un jānovada tā, lai remontam atvēlētais laiks būtu maksimāli īss un iespējami ātrā laikā centra darbinieki varētu atgriezties un turpināt darbu ierastajās telpās.