Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Donoru centrs: Pirmo reizi tik ļoti pietrūkst asiņu

© esilabs.lv

Šī nedēļa iesākās ar drūmām ziņām no Valsts Asinsdonoru centra (VADC) - tika ziņots, ka, gadījumā, ja būs nepieciešamas, asiņu svētkos nebūs. Lai noskaidrotu, kā situācija mainījusies nra.lv sazinājās ar VADC sabiedrisko attiecību daļas vadītāju Rihardu Veršiņinu.

„Pateicoties mediju atsaucībai, esam sajutuši nelielu donoru pieaugumu, tomēr, būtiski ir tas, lai cilvēki nāk un nodod asinis līdz pat pašiem svētkiem, jo asiņu vēl aizvien ir ļoti maz un jāatceras, ka slimība svētkus nesvin. Svētku laikā tāpat notiks operācijas, kur būs nepieciešamas asinis, negadījumi un asiņu trūkuma dēļ var rasties nopietnas problēmas,” skaidro R. Veršiņins. „Šī ir pirmā reize kad mums tik kritiski trūkst asiņu, šīs brīvdienas būs ļoti garas, tādēļ vēlreiz griežamies pie sabiedrības ar aicinājumu ziedot asinis,” uzsver R. Veršiņins.

Centrs kopš novembra vidus aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziedot asinis, lai veidotu asins komponentu uzkrājumu garajām svētku brīvdienām.

Lai iedzīvotāji asinis varētu ziedot sev ērtākā un izdevīgākā laikā, VADC līdz Jaunajam gadam dosies 21 izbraukumā. Tāpat donori tiks gaidīti arī asins sagatavošanas nodaļās Liepājā, Ventspilī, Valmierā, Jelgavā, Jēkabpilī, Daugavpilī, kā arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikas "Gaiļezers" asins sagatavošanas nodaļās.

Asins ziedošanas vietas var atrast VADC mājaslapā.