Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Ar gripu saslimuši jau septiņi cilvēki

© Airida Žolīte

Aizvadītās nedēļas laikā pie ģimenes ārstiem vērsušies četri pacienti ar gripas pazīmēm, bet vēl trīs gripas slimnieki nogādāti slimnīcā, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Laura Ševčenko.

Centra monitoringa dati liecina par atsevišķu gripas saslimšanas gadījumu parādīšanos pēdējo nedēļu laikā, tomēr šobrīd vēl nevar runāt par gripas vīrusa plašu izplatību, skaidroja Ševčenko.

SPKC norāda, ka apskatot jaunākos datus par iedzīvotāju vakcinēšanos pret gripu, redzams, ka pagājušā gada gripas sezona, kad tā arī netika sasniegts gripas epidēmijas līmenis, ir mazinājusi iedzīvotāju piesardzību pret gripu. No septembra līdz novembrim pret gripu vakcinēto iedzīvotāju skaits ir mazāks nekā iepriekšējā sezonā.

SPKC epidemiologi atgādina, ka plašāka gripas izplatība sagaidāma jau nākamā gada pirmajos mēnešos. Vakcinācija pret gripu ik gadus īpaši ieteicama tiem cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām var noritēt smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks.

Īpašu uzmanību jāpievērš tiem cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu saslimšanām, tai skaitā astmu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām. Tāpat tas attiecas uz bērniem no sešu līdz 23 mēnešu vecumam, jo viņiem vēl nav izveidojusies imunitāte pret nevienu no gripas vīrusiem, norādīja Ševčenko.

Uzmanība jāpievērš arī cilvēkiem, kuri vecāki par 65 gadiem, jo šajā vecumā imūnā sistēma vairs nenodrošina pilnvērtīgu aizsardzību pret saslimšanu un nereti saasinās arī hroniskās slimības, kas kopā ar gripas vīrusu var radīt dzīvībai bīstamas komplikācijas. Tāpat īpaši jāpiesargās grūtniecēm un sievietēm, kuras plāno grūtniecību gripas sezonā, kā arī mediķiem un sociālajiem darbiniekiem, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.

Gripa ir akūta, īpaši lipīga infekcijas slimība. Gripas infekcijas avots ir slims cilvēks, kurš klepojot, šķaudot vai runājot, izplata vīrusu. Vesels cilvēks ar gripu inficējas ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusu, tieši kontaktējoties ar slimu cilvēku vai saskaroties ar priekšmetiem, uz kuriem atrodas gripas slimnieka deguna vai rīkles izdalījumi. Gripas vīrusi izplatās arī ar nemazgātām rokām.

Kā ziņots, decembra pirmajā nedēļā Latvijā tika reģistrēti trīs gripas slimnieki, no kuriem divi ārstējušies ambulatori, bet viens ievietots slimnīcā.