Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Arī Austrumu slimnīcā ievieš karantīnu gripas dēļ

© F64

Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā saistībā ar gripu ieviesti pacientu apmeklējumu ierobežojumi, liecina informācija slimnīcas mājaslapā.

Slimnīca cilvēkiem lūdz atlikt vizītes pie stacionētiem pacientiem un sazināties ar savu ģimenes ārstu, ja cilvēkam ir vairāki simptomi - drudzis, galvassāpes, sāpes acu ābolos, muskuļos un ir "kaulu laušana" sajūta, kā arī sauss klepus un sāpes kaklā.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz gripas epidēmijas sākumu valstī, arvien vairāk slimnīcu izsludina karantīnu, bet vienā no līdz šim smagāk skartajām pilsētām, proti, Daugavpilī, izsludināta vispārēja gripas karantīna, kas paredz ierobežot dienas gaitas virknei vīrusa riska grupā ietilpstošu iedzīvotāju.

23.janvārī par apmeklējuma ierobežojumiem gripas dēļ paziņojuši Rīgas Dzemdību nama pārstāvji. Ierobežojumi stājās spēkā pirmdien, 26.janvārī, un tie paredz, ka vienlaicīgi pacientu apmeklēt drīkstēs viena persona bez infekcijas slimību simptomiem.

Savukārt bērniem līdz 12 gadu vecumam, tostarp došanās līdzi māmiņām uz ambulatoriskajām vizītēm gadījumā, ja bērns pats nav pacients, Rīgas Dzemdību namā nav atļauts atrasties, aģentūru LETA informēja Dzemdību nama sabiedrisko attiecību speciāliste Elza Lāma.

Pieaugot saslimstībai ar dažādām vīrusa saslimšanām, tostarp gripu, karantīna noteikta arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā. Kā aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle, ņemot vērā pieaugošo gripas slimnieku skaitu, pie pacientiem apmeklētāji doties nedrīkst.

Gripas karantīna noteikta un apmeklētāju plūsma stingri ierobežota Liepājas Reģionālajā slimnīcā, aģentūru LETA informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Grase. Mediķi aicina pacientu radus un draugus bez vajadzības neierasties slimnīcā, lai izvairītos no saslimšanas. Īpaši iedzīvotāji tiek aicināti šajā laikā neņemt līdzi uz slimnīcu mazus bērnus, jo viņu imūnā sistēma nav tik izturīga kā pieaugušajiem.

Karantīna noteikta arī Vidzemes slimnīcā, aģentūru LETA informēja SIA "Vidzemes slimnīca" sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila. Lai ierobežotu vīrusu infekciju izplatību, karantīnas laikā nav atļauts apmeklēt pacientus palātās.

Šī paša iemesla dēļ pacientu apmeklēšana ierobežota Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Kā aģentūru LETA informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, lai mazinātu gripas izplatīšanos slimnīcas pacientu vidū un pasargātu tos pacientus, kuri patlaban ārstējas stacionārā, ārstniecības iestādes administrācija aicinājusi iedzīvotājus ierobežot slimnieku apmeklējumu slimnīcas nodaļās.

Savukārt Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija) izdevis rīkojumu par pretgripas pasākumu veikšanu, un pilsētas kultūras iestādes sākušas izplatīt paziņojumus par plānoto masu pasākumu atcelšanu, aģentūru LETA informēja vietējā pašvaldībā.

Saskaņā ar rīkojumu uzņēmumiem, organizācijām, kultūras iestādēm, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes pakļautībā esošo iestāžu, profesionālās izglītības iestāžu, citu patstāvīgas bērnu uzturēšanās iestāžu, sociālās aprūpes iestāžu un sporta skolu vadītājiem uzdots ierobežot masveida pasākumu rīkošanu, mācību un citus bērnu masu pasākumus, tostarp diskotēkas, izrādes un koncertus. Paredzēts arī ierobežot personu ar akūtas elpceļu infekcijas saslimšanas pazīmēm nodarbināšanu vai iesaistīšanu mācību procesos.

Jau ziņots, ka vairākās pilsētās saslimstība ar gripu sasniegusi epidēmijas apmērus, tāpēc Slimību profilakses un kontroles centrs 20.janvārī izziņoja gripas epidēmijas sākumu valstī.