Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪGI: Kā atpazīt mazkaloriju ēdienu?

© Scanpix

Mazkaloriju ēdienus var uzskatīt par lielisku alternatīvu mokošām diētām, lai zaudētu lieko svaru, un stingri noteiktam ēšanas režīmam, jo kāpēc gan piespiedu kārtā vajadzētu darīt pāri savam organismam. Izvēloties mazkaloriju ēdienus ikdienā, arī var panākt to, ka liekos kilogramus zaudēsi.

Izvēloties šādu veselīgu, sabalansētu un garšīgu ēšanas programmu, nenozīmē, ka visu laiku cītīgi būs jāskaita līdzi kalorijas un jāatsakās no iemīļotajiem saldumiem. Pietiek ielūkoties gatavās mazkaloriju receptēs, kuras palīdzēs ēdienkarti veidot daudzveidīgu un arī garšīgu. Kas jāzina un jāmaina savā ēdienkartē? Galvenie mazkaloriju ēdienu pagatavošanas principi – lai ēdiena sastāvā nav produktu, kuriem ir daudz kaloriju; un ir piemēroti pagatavošanas paņēmieni – sautēšana, tvaicēšana, cepšana cepeškrāsnī un minimāls tauku saturs. Tādējādi receptes ar iemīļotiem, kalorijām bagātiem ēdieniem var mainīt un padarīt mazkaloriskākas. Piemēram, cukuru var aizstāt ar stēviju, kviešu miltus – ar speltas vai miežu, mandeļu vai kokosriekstu miltiem. To pašu daudziem iemīļoto picu var pagatavot diētisku, ja eksperimentē ar tradicionālās receptes sastāvdaļām – mīklu, sieru un mērci. Mīklu var pirkt nevis veikalā, bet gatavot mājās, izvēloties tai pilngraudu miltus. Ierastā Krievijas siera vietā vēlams mocarellas siers, kam ir zems tauku saturs, un to nevajag likt lielā daudzumā, pietiks ar pāris sloksnītēm. Kas attiecas uz tomātu mērci, bez kuras pica nav iedomājama, tad arī ar to var variēt. Ņem pāris tomātus, noņem tiem mizu un sasmalcina blenderī ar svaigu baziliku, pāris ķiploka daiviņām, pievieno garšvielas un olīveļļu. Picu var papildināt ar dārzeņiem, kas nesatur cieti, jūras produktiem vai liesu vistas krūtiņu. Atliek to ielikt cepeškrāsnī, un vieglā pica ir gatava. Tāpat var eksperimentēt ar saldajiem ēdieniem un pat kalorijām bagāto hamburgeru var padarīt par mazkaloriju maltīti.

NODERĪGI

• Majonēzes vietā receptēs var izvēlēties beztauku dabisko jogurtu bez piedevām, kuram pievieno sāli, piparus un citas garšvielas pēc izvēles vai zaļumus.

• Svētku galdam arī netrūkst mazkaloriju recepšu, piemēram, kotletes var pagatavot no sēnēm, vistas krūtiņu pagatavot kopā ar mandelēm zilā siera mērcē, salātiem izvēlēties konservētu tunci kopā ar baltajām pupiņām, kartupeļiem un salātlapām, saldajā ēdienā – panakotu ar zemenēm un stēviju.

Receptes

Kokosa zupa ar puravu

SASTĀVDAĻAS: 3 selerijas, 2 glāzes ūdens, 250 ml kokosriekstu piena, puravs, 2 burkāni, puse citrona, 20 g ingvera saknes, tējkarote karija, pustējkarote jūras sāls, olīveļļa pēc garšas.

PAGATAVOŠANA: sagriež gredzenos puravu kopā ar zaļajām lapām, seleriju un burkānus. Liek dārzeņus katlā nelielā daudzumā eļļas un ūdens, lai tie sautējas. Kad dārzeņi kļūst mīksti, tiem pievieno 2 glāzes ūdens, kokosriekstu pienu, ļauj, lai sāk vārīties. Pasautē vēl pāris minūtes. Pievieno sarīvētu ingveru, citrona sulu, kariju, sāli un atstāj uz mazas uguns vēl divas minūtes.

Gulašs no kāpostiem

SASTĀVDAĻAS: kāpostgalva, glāze ūdens, zaļais pipars, sīpols, sāls, pipari.

PAGATAVOŠANA: sasmalcina kāpostu un sīpolu. Piparu sagriež nelielos kubikos. Cepamā formā samaisa sīpolu, kāpostu, piparu, pievieno ūdeni. Cep cepeškrāsnī apmēram pusstundu, uzkaisa sāli un piparus.