Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

20. aprīlī mediķi, iespējams, rīkos protesta akciju

© F64

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ir sākusi gatavoties protesta akcijai un iespējams, ka akcija notiks 20.aprīlī, kad Rīgā norisināsies Eiropas Savienības (ES) veselības ministru neformāla sanāksme, aģentūru LETA informēja arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte.

Kā liecina sanāksmes darba kārtība, viens no galvenajiem apspriežamajiem jautājumiem būs veselības nozares lielāka iesaiste kopējās ES politikās, norādīja Rudzīte.

Saskaņā ar Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas atzinumu veselības aprūpe kopā ar sociālajiem pakalpojumiem ir svarīgs Eiropas sociālā modeļa stūrakmens, kas ir svarīgs sabiedrības funkcionēšanai un kvalitātei. Minēto iemeslu dēļ tam būtu prioritāri jāpievērš uzmanība virzībā uz stratēģijas "Eiropa 2020" mērķiem saistībā ar valsts ilgtspēju, ekonomikas un nodarbinātības attīstību un ES ekonomisko un sociālo kohēziju, uzsvēra arodbiedrības pārstāve.

Diemžēl Latvijā veselības aprūpe šogad procentuāli no iekšzemes kopprodukta saņem mazāko finansējumu kopš 2001.gada, un tas ir vairāk nekā divas reizes mazāks, salīdzinot ar vidējo veselības aprūpes finansējumu ES.

Šāda Latvijas politiķu rīcība ir klajā pretrunā ar Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komisijas ieteikumiem Latvijai, uzsvēra Rudzīte.

Mediķu arodbiedrība norāda, ka saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija datiem veselības aprūpes pieejamība Latvijā ir vissliktākā ES, abās lielākajās valsts slimnīcās vērojamas maksātnespējas pazīmes un vairāk nekā puse ārstu, ārstu palīgu, māsu un vecmāšu pēc studiju beigšanas nestrādā Latvijā.

Neraugoties uz to, valdība nebūt negrasās steidzami piešķirt nozarei nepieciešamo papildu finansējumu, lai reāli uzlabotu situāciju, uzskata arodbiedrība.

"Tikmēr pacienti ir spiesti stāvēt garās rindās un netaisnīgi daudz maksāt no savas kabatas, slimnīcas - slēgt līgumus ar valsti par to, ka neatliekamo palīdzību būs jāsniedz zem pašizmaksas, bet mediķi - bez pārliecības par drošu nākotni noraudzīties, kā viņu darba samaksa arvien vairāk atpaliek no darba samaksas pieauguma valstī," uzskata arodbiedrība.

Lēmums par protesta akcijas veidu, laiku un vietu tiks pieņemts LVSADA padomes sēdē 17.martā.