Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Valsts vēl domā, vai maksāt par plaušu transplantāciju

Ievas dzīvību var glābt plaušu transplantācija, un to apņēmusies veikt Tartu universitātes slimnīca Igaunijā © f64

Tuvākajos gados Latvijā plaušu transplantācija nenotiks, risinājums būtu sadarboties ar kaimiņiem – Tartu universitātes klīniku, kur plaušu transplantācijas operācijas tiek veiktas kopš 2010. gada, norāda Rīgas Austrumu slimnīcas pneimoloģijas galvenais speciālists profesors Alvils Krams.

Taču viņš kā eksperts, kurš pētījis šo problemātiku, uzsver: lai arī Latvijā šādas operācijas pašlaik nevaram veikt, valstij ir jāatbalsta plaušu transplantācija citviet to pacientu dēļ, kuriem plaušu pārstādīšana ir vienīgā iespēja izdzīvot.

Pacienti ir īsti

Latvijā gadā varētu būt viens divi pacienti, kuri slimo ar nedziedināmām slimībām vai sarežģītām šo slimību formām un kuriem būtu nepieciešama transplantācija. Viena no pacientēm ir Ieva Bišmeistere, kura slimo ar cistisko fibrozi. Viņas operācijai naudu saziedoja cilvēki, un pašlaik Ieva ir uzņemta rindā Tartu klīnikā. «Jūtos labi, bet visu februāri gan man bija slimības saasinājums un nācās pavadīt slimnīcā,» Neatkarīgajai atklāja Ieva. Viņa ikdienā ir pieslēgta pie skābekļa balona, jo slimības dēļ patstāvīgi elpot vairs nevar. Pirmā paciente no Latvijas, kurai veikta plaušu transplantācija, ir Zane Lazdiņa, kurai pēc vairāk nekā pusotra gada operāciju veica Vīnē, pateicoties kardiologu labajai sadarbībai ar Vīnes klīniku un vienu no vislabākajiem plaušu speciālistiem visā Eiropā profesoru Valteru Klepetko. Zanes operācijai līdzekļus saziedoja cilvēki. Arī Zane pašlaik jūtas labi un ir atgriezusies sabiedriskajā dzīvē.

Par Tartu

Šīs jaunās sievietes nav vienīgās, kuru dzīvības glābšanai svarīga šāda operācija, kuras veikšanu valsts neapmaksā – ne Latvijā, ne Austrijā, ne Igaunijā. Šiem pacientiem arī neizsniedz S2 veidlapas, kas ir valsts atļauja apmaksātai operācijai Eiropas Savienībā. Sarakstā, ko izveidojuši mediķi – eksperti, ir vairāki pacienti – 35 gadus veca sieviete ar smagu plaušu saslimšanu, gados jauna meitene, kurai ir divas plaušas sagraujošas saslimšanas, un citi. Profesors Alvils Krams stāsta, ka plaušu transplantācija ir viena no sarežģītākajām operācijām, turklāt arī pēcoperācijas periods ir smagāks un donora orgāna atgrūšanas risks ir lielāks nekā nieru, aknu vai sirds transplantācijas gadījumā. Viņš izpētījis Eiropas praksi plaušu transplantācijā un norāda, ka vairākas valstis pašas veic šo operāciju – Vācija, Beļģija, Nīderlande, Austrija, bet citas, piemēram, Ungārija, sūta savus pacientus uz Austriju. Vīne un Hannovere ir galvenie plaušu transplantācijas centri Eiropā. «Latvijā plaušu transplantācija var būt tikai tālā nākotnē, mans viedoklis – mums jāsadarbojas ar Tartu, jo jau tagad vairāki pacienti brauc turp konsultācijās, tas ir tuvāk nekā Austrija un arī izmaksu ziņā lētāk,» saka A. Krams. Operācijas izmaksas Tartu ir sākot no 17 000 līdz 50 000 eiro. Ārsts aprēķinājis, ka divos gados viena pacienta izmaksas būtu apmēram 100 000 eiro, tur paredzēta ne tikai operācija, bet arī konsultācijas un medikamenti.

Pērn politiskajās iniciatīvās bija iekļauts priekšlikums apmaksāt vienu plaušu transplantāciju gadā. Neapstiprināja un naudu nepiešķīra. Kā būs šogad? Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders norāda, ka automātiski iepriekšējo gadu iniciatīvas netiek pārņemtas – katra nozare gatavo savu pieteikumu, un ministrijas iekšējā darba grupa izvēlēsies tos, kurus iekļaut tālākai izskatīšanai.

Sākām ar vienu

«Mēs sākām ar vienu pacienti, kurai bija nepieciešama operācija, un tobrīd arī mūsu klīnikā plaušu transplantācija netika veikta,» Neatkarīgajai saka Tartu universitātes slimnīcas ķirurgs profesors Tanels Laisārs, kurš izveidojis plaušu transplantācijas virzienu Tartu. Pirmā paciente līdzīgi kā Zane no Latvijas devās uz Vīni 2009. gadā. Kopš tā brīža Tartu slimnīca mērķtiecīgi sadarbībā ar Vīnes kolēģiem strādāja, lai jau 2010. gada oktobrī pirmoreiz veiktu plaušu transplantāciju Igaunijā. Valsts apmaksā plaušu transplantāciju, un līdz šim veiktas 12 plaušu transplantācijas, tas salīdzinājumā ar Vīni nav daudz, tomēr pietiekami, lai programma darbotos. A. Krams uzskata, ka Latvijai labākais risinājums būtu sadarbība tieši ar Tartu gan attāluma, gan izmaksu ziņā. Speciālisti jau uzsākuši sarunas, iztulkotas galvenās līnijas, notiek pacientu konsultēšana, vēl jāvienojas par sadarbību donoru orgānu apmaiņā.