Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

PRAKTISKI: 5 produkti veselīgiem zobiem

© F64

Visiem zināms, ka rūpējoties par mutes veselību, jāievēro trīs svarīgas darbības – zobu tīrīšana vismaz divas reizes dienā, rūpīga zobu diegošana un mutes skalojamā līdzekļa lietošana, lai izvairītos no nevēlamajām baktērijām mutē. Izrādās, ka arī tas, ko mēs ēdam, ietekmē mūsu mutes un zobu veselību. Latvijas Zobu Higiēnistu asociācijas valdes priekšsēdētāja, zobu higiēniste Gunta Dukse un Signal zīmola vadītāja Marit Soha iesaka 5 produktus, kurus ir vērts iekļaut savā uzturā, lai nodrošinātu zobu veselību.

1. Piens. Jau no agras bērnības ir ticis skaidrots, cik svarīgs piens ir cilvēku kauliem. Izrādās, tikpat būtiski ir to lietot, lai uzlabotu zobu veselību. Piens palīdz gan stiprināt žokļa kaulu, gan pasargā smaganas no iekaisumiem. Īpaši ieteicams ir izvēlēties pienu ar zemu tauku saturu vai vājpienu – ar to pilnībā pietiks, lai tiktu uzņemta ikdienā nepieciešamā kalcija deva. Piens arī spēj neitralizēt skābes, kuras izraisa zobu aplikums, tādēļ glāze piena pēc maltītes par ļaunu nenāks.

2. Lasis. Zivis ir lielisks D vitamīna avots, tāpēc ikdienā ieteicams izvēlēties treknākas zivis, piemēram, lasi, kurā šī vitamīna līmenis ir augstāks. D vitamīns ir būtisks elements, kas palīdz ķermenim pilnvērtīgāk uzņemt kalciju un iegūt no tā pēc iespējas lielāku labumu.

3. Apelsīni. Citrusaugļi ir lielisks C vitamīna avots, kas uzlabo asinsvadu un saistaudu veselību, tādējādi pasargājot smaganas no dažādām saslimšanām. C vitamīns arī palīdz palēnināt un pat mazināt iekaisumu, tādējādi, pasargājot smaganas pret gingivītu jeb smaganu iekaisumu.

4. Zemenes. Gluži kā apelsīni arī zemenes ir lielisks C vitamīna avots un palīdz iegūt mutes veselībai būtisko proteīnu – kolagēnu, kas rūpējas par smaganu veselību. Zemenēs arī sastopama ābolskābe, kas ir dabīgs balinātājs – tas nav kaitīgs, bet var padarīt zobus baltākus.

5. Ūdens un tēja. Gan melnā, gan zaļā tēja palīdz apturēt baktēriju izplatīšanos mutes dobumā, līdz ar to, jau pašā sākumā novēršot zobu bojāšanās iespēju. Zaļā un melnā tēja arī palīdz pret sliktu elpu, tādēļ ieteicams izdzert krūzīti tējas bez cukura pēc katras ēdienreizes. Ūdens, savukārt, palīdz uzturēt stabili augstu siekalu līmeni mutē. Siekalām ir svarīga loma cīņā pret zobu bojāšanos, jo to sastāvā ir minerālvielas un proteīni, kas neitralizē zobiem kaitīgās skābes. Atceries ik dienas izdzert vismaz 2 litrus ūdens – tavs organisms būs tev pateicīgs.

Visi minētie produkti ne tikai palīdz saglabāt veselus zobus un uzlabot mutes vispārējo veselības stāvokli, bet arī labvēlīgi ietekmē organismu un apgādā to ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Lai arī ievērojam visus trīs mutes un zobu higiēnas kopšanas priekšnoteikumus – zobu tīrīšanu divas reizes dienā, zobu diegošanu un mutes skalojamā līdzekļa lietošanu, svarīgi ir arī sekot līdzi tam, ko mēs ēdam un papildināt uzturu ar visam organismam labvēlīgiem pārtikas produktiem, uzsver speciālistes.