Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Hepatīta dienas ietvaros veikti gandrīz 900 B un C hepatīta eksprestesti

© F64

Pasaules Hepatīta dienas ietvaros pagājušajā nedēļā iedzīvotājiem veikti gandrīz 900 B un C hepatīta eksprestesti, no kuriem 47 gadījumos konstatēts pozitīvs rezultāts, ziņo Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Salīdzinoši ar citiem gadiem, eksprestestu veikuši daudz vairāk iedzīvotāju, kā arī interese par jautājumiem, kas saistīti ar B un C hepatītu ir palielinājusies.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi atzinīgi vērtē iedzīvotāju lielo atsaucību, tomēr pozitīvo testa rezultātu īpatsvars vērtējams kā ļoti augsts. Tāpēc aicinām iedzīvotājus, kuriem ir aizdomas par iespējamu inficēšanos ar hepatītu, vērsties pie sava ģimenes ārsta, kurš izvērtēs nepieciešamību veikt papildus veselības pārbaudes.

Atgādinām, ka B un C hepatīta eksprestestu, tāpat kā HIV eksprestestu, bez maksas iespējams veikt visu gadu HIV profilakses punktos. Iedzīvotājus, kuri pagājušajā nedēļā nepaspēja veikt hepatīta testu, aicinām to izdarīt kādā citā sev ērtā laikā. HIV profilakses punkti izvietoti Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī, Ķekavā, Bauskā, Saldū, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Kuldīgā, Balvos, Liepājā, Ogrē, Olainē, Talsos un Tukumā. Informācija par HIV profilakses punktu atrašanos vietu un darba laikiem meklējiet SPKC mājas lapā sadaļā "HIV profilakse", "HIV profilakses punkti".

Katru gadu Pasaules Hepatīta dienas ietvaros SPKC aktualizē jautājumus par vīrushepatītiem un skaidro B un C hepatīta eksprestesta nozīmi. Tāpat tiek sniegta iespēja pēc iespējas vairāk Latvijas pilsētās veikt B un C hepatīta eksprestestus bez maksas.

Eksprestestus bija iespējams veikt HIV profilakses punktos un Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās visā Latvijā.

Papildus informācija par B un C hepatīta inficēšanās ceļiem, simptomiem, diagnostiku un citiem jautājumiem pieejama SPKC mājas lapas sadaļā "HIV profilakse".