Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

UZZIŅAI: Veselības pietura pirms skolas

© NRA

Vasaras brīvlaika beigas un jaunā mācību gada sākums ir labs un nozīmīgs atskaites punkts skolēniem un viņu vecākiem. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja profesore Dace Gardovska uzsver, ka šis ir arī labs laiks, lai novērtētu skolēnu veselību un pārdomātu – kā bērns ēd, vai pietiekami kustas, vai labi guļ un vai ar mēru lieto modernas tehnoloģijas.

«Skolas laiks ievieš būtiskas korekcijas bērnu ikdienā – daudz vairāk laika tiek pavadīts sēžot, arī planšetdatori un televizori kļūst par nozīmīgāku dienas pavadīšanas daļu. Mazkustīgā dzīvesveida rezultātu mēs redzam, kad bērni kļūst par mūsu pacientiem – arvien vairāk bērnu arī Latvijā ir ar liekā svara problēmām,» Neatkarīgajai saka D. Gardovska. Sākoties mācību gadam, notiek pārkārtošanās jaunam režīmam, un ģimenē jaunā dzīve ir jāpārrunā un jāsaplāno. Profesore D. Gardovska norāda uz vairākām svarīgām lietām, par ko vecākiem jāpadomā. Pirmkārt, tas ir bērna uzturs, kam jābūt veselīgam, un par to var konsultēties ar speciālistiem. Otrkārt, kustības. «Mēs redzam, ka neveselīga ēdiena un mazkustīguma dēļ bērniem rodas ļoti daudz veselības problēmu, 23 procenti bērnu jau ir ar liekā svara problēmām, un to bez izmaiņām uzturā un bez fiziskām nodarbībām grozīt nevar,» saka D. Gardovska. Fizisko aktivitāšu piedāvājums skolās pašlaik nav pietiekams, tāpēc vecākiem būtu jāpārdomā, kā vēl bērnu nodarbināt – bumbu spēles, pastaigas, pulciņi, vingrošana – atkarībā no tā, ko bērns vēlas un kas viņam patīk. Pētījumu dati liecina, ka lielākā daļa Latvijas skolēnu nav pietiekami fiziski nodarbināti nedēļas laikā, kas būtu, piemēram, 90 minūtes vidējas intensitātes nodarbības piecas reizes nedēļā bērniem līdz 12 gadu vecumam, bet pusaudžiem minimāli nepieciešama mērenas intensitātes fiziska aktivitāte 60 minūtes katru dienu un papildus 20 minūtes divas reizes nedēļā augstas intensitātes fiziskā aktivitāte. D. Gardovska uzsver, ka nepietiekamas fiziskās aktivitātes ir arī iemesls, kāpēc sākumskolas vecuma bērniem ir problēmas ar pareizu stāju. Tikai trim procentiem bērnu ir pareiza stāja. «Tā ir vecāku atbildība – gādāt, lai bērns būtu nodarbināts ārpusskolas aktivitātēs un pulciņos, kā arī saņemtu pilnvērtīgu uzturu un labu miegu, kas augošam organismam intensīvas mācību slodzes apstākļos ir ļoti svarīgi,» saka profesore.

Lai atbalstītu vecākus un informētu par daudzām bērnu veselības novērtēšanā svarīgām lietām, Bērnu slimnīca sadarbībā ar Domina Shoping aicina vecākus un bērnus uz Bērnu veselības pieturu. «Tā nebūs veselības iestāde, kur atrisināt hroniskas veselības problēmas, bet pietura uzziņai – stāstīsim par bērnu profilaktiskajām pārbaudēm, bērnu svaru, garumu, redzi, izmērīsim asinsspiedienu, runāsim par pareizu stāju, zobu kopšanu un veselīgu ēdienu,» aicinot vecākus, uzsver D. Gardovska.