Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Laikus atklājot sirds mazspēju, var novērst pēkšņu nāvi

© Google

Pacientu skaits ar sirds mazspēju Latvijā pieaug, sarunā ar Neatkarīgo saka Latvijas Kardiologu biedrības Sirds mazspējas darba grupas vadītāja kardioloģe Ginta Kamzola.

Tam ir divi skaidrojumi: palielinās cilvēku vidējais dzīves ilgums, un sirds mazspēja ir slimība, ko biežāk sastop vecāka gadagājuma iedzīvotājiem, tātad ir vairāk cilvēku vecuma grupā, kuru tieši skar šie sirds funkcijas traucējumi, taču otrs iemesls pacientu skaita pieaugumam ir labākas agrīnas diagnostikas iespējas - vairāk pacientiem tiek noteikta tieši sirds mazspējas diagnoze.

Kardioloģe skaidro, ka visbiežāk sirds mazspēju izraisa koronārā sirds slimība, it īpaši pārciests miokarda infarkts, un paaugstināts asinsspiediens, taču to var izraisīt arī dažādas sirds muskuļa un sirds vārstuļu slimības. «Jebkura neārstēta sirds slimība beidzas ar sirds mazspēju, tas ir stāvoklis, kurā sirds funkcijas traucējumi izraisa sirds muskuļa nespēju sūknēt asinis atbilstoši audu vajadzībām. Par sirds mazspēju Latvijā jārunā skaļāk un jāaicina sabiedrību pievērst uzmanību šai slimībai, jo man rodas iespaids, ka pacientiem, neraugoties uz slimībai tipiskiem simptomiem, nav veikti izmeklējumi, lai slimību diagnosticētu, un ir arī situācijas, kad gluži otrādi - pacientam it kā diagnosticēta sirds mazspēja, taču izmeklējumi to nepierāda. Pacienta stāvoklis netiek novērtēts kopumā,» stāsta G. Kamzola. Kardioloģe uzsver, ka sirds mazspējas simptomi ir elpas trūkums, nogurums un nespēks, pieaugoša tūska kājās, paātrināta sirdsdarbība miera stāvoklī. Pamatā sirds mazspēju var pamanīt ehokardiogrāfijā, kas ir valsts apmaksāts pakalpojums.

Kāpēc sirds mazspēju svarīgi pamanīt laikus? «Diemžēl nereti šo slimību atklāj novēloti, un slimības dēļ pacienti nevar veikt ikdienas darbus, zinot savu saslimšanu, pacientam ir iespēja nozīmēt atbilstošu ārstēšanu, taču, slimību atklājot laikus, svarīgākais ir fakts, ka tādā gadījumā var novērst sirds ritma traucējumus, kas var izraisīt pēkšņu nāvi,» uzsver G. Kamzola. Viņa iesaka: ja cilvēkam ir sirds mazspējas pazīmes, jāiet pie ārsta, nevis jāgaida, ka tās pāriet.

Lai atzīmētu Sirds mazspējas dienu, Latvijas Kardiologu biedrība un pacientu biedrība Parsirdi.lv aicina iedzīvotājus apmeklēt Mobilo sirds mazspējas klīniku, kas darbosies pie tirdzniecības centra Origo sestdien, 7. maijā, no pulksten 12 līdz 15.

UZZIŅAI

Mobilajā sirds mazspējas klīnikā 7. maijā darbosies

Reģistratūra

Sirds veselības tests, kuru aizpildot pirmajiem 50 dalībniekiem būs iespēja saņemt dāvānā soļu skaitītājus sirds mazspējas profilaksei

Informatīvie materiāli par sirds veselības profilaksi

Veselības pārbaudes

Iespēja izmērīt asinsspiedienu un pulsu

Apmācība, kā mērīt pulsu mājās

Kabinets

Pacientus konsultēs kardiologi un citi speciālisti

Avots: ParSirdi.lv