Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

NODERĪGI: Kā mazināt veselības problēmas, kas radušās darba dēļ?

© Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Muguras, kakla un jostas daļas sāpes, dažādas deformācijas un pat izdegšanas sindroms – šīs ir tikai dažas no biežāk sastopamajām pacientu sūdzībām, kas rodas darba dēļ un ir klasificējamas kā arodslimības. Labā ziņa ir tāda, ka veselības atgūšanai vairs nav jācenšas izbrīvēt vesela nedēļa, divas vai pat ilgāks laiks, jo arodrehabilitācija tagad pieejama arī poliklīnikās un atveseļošanās procesu ir iespējams savienot ar aktīvu darba dzīvi.

Nopietnas deformācijas

Biežākās slimību grupas, ar kurām savā ikdienas darbā saskaras arodveselības ārsti, ir trīs. Viena no tām ir klasiskās kaites, kas saistītas ar mugurkaulu, kakla un jostas daļas reflektoru sāpju sindromu, kā arī vājdzirdība. Otrā grupa ir pēdējās desmitgades slimība - karpālā kanāla sindroms jeb sāpes un deformācija plaukstas locītavās. Un trešā grupa ir mūslaiku steidzīgā dzīves ritma radīta kaite - izdegšanas sindroms. Lai to kvalificētu kā arodslimību, ir nepieciešama gadu ilga pacienta novērošana pie psihoterapeita.

Kā izrādās, arodslimības itin bieži ir sastopamas arī ārstu vidū. Veselības centru apvienības (VCA) poliklīnikas “Pulss 5” direktore Ināra Janičenoka atklāj, ka, piemēram, karpālā kanāla sindroms ir raksturīgs LOR speciālistiem, arī ginekologiem, ultrasonogrāfijas speciālistiem un, protams, daudziem, kuri ikdienā lielāko daļu laika pavada pie datora.

“Jāteic, ka diemžēl apmēram 25 % cilvēku, kas atnāk pie ārsta uz obligāto veselības pārbaudi, tiek konstatētas hroniskas un ielaistas saslimšanas. Tas ir satraucoši, ka cilvēki sāk domāt par veselību tikai tad, kad jau gandrīz nevar piecelties no gultas vai naktīs ir traucēts miegs. Ja kaut kas sāp, cilvēks iedzer tabletīti, un viss. Bet tas ir nepareizi. Cilvēks nedomā, kādas sekas tas viss atstāj, un 50 vai 60 gadu vecumā tā dēļ var būt ļoti nopietnas veselības problēmas,” norāda Ināra Janičenoka.

Viņai piekrīt arī fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts Pēteris Pērkons un atzīst, ka viņa redzeslokā lielākoties nokļūst pacienti ar nopietnām locītavu deformācijām vai citām ļoti ielaistām kaitēm.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā