Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Kuņģa un zarnu trakta saslimšanas un simptomi

© Shutterstok

«Daudzas sievietes, baidoties kļūt apaļīgākas, pēc sešiem neko neēd, bet brokastīs dzer kafiju tukšā dūšā. Tā ir vislielākā kļūda. No rīta izdzeriet glāzi ūdens, tad ejiet dušā, pēc tam ēdiet brokastis un, ja vairs nav laika kafijai, dzeriet to darbā. Nedzeriet kafiju tukšā dūšā, lūdzu,» aicina gastroenterologs Dr. Hosams Abu Meri.

Dakteris stāsta, kādas ir biežākās kuņģa un zarnu trakta (KZT) problēmas, kādi ir KZT saslimšanu raksturīgākie simptomi, kas ir gastroezofageāla atviļņa slimība, kas saasinās tieši rudenī, un kā to visefektīvāk ārstēt.

Gastrīts ir visiem

«Kuņģa-zarnu trakta problēmas var būt ļoti dažādas: tās var būt tādas kuņģa slimības kā hronisks gastrīts un čūlas slimības paasinājumi, tā var būt gastroezofageāla refluksa slimība (GERS), tās var būt zarnu slimības un infekcijas (vīrusi, baktērijas, caureja, u.c.), taukainu aknu slimības, kā arī funkcionālas kuņģa zarnu trakta problēmas un kairinātas zarnas sindroms (KZS). Runājot par gastrītu - nav tāda cilvēka, kuram tā nebūtu. Jā, uztaisot gastroskopiju, to atklātu ikvienam,» apgalvo gastroenterologs, norādot, ka tas var būt neaktīvs un tāpēc cilvēks neko nejūt. Ja cilvēks ļoti pareizi un regulāri ēd, ja viņam nav stresa, ja viņš nelieto spēcīgus pretsāpju līdzekļus, kas var izraisīt gastrītu un kuņģa čūlu, ja viņam nav helikobaktērijas (helicobacter pylori) infekcija, viņš ar gastrītu nesaslimst. «Jo - kāpēc attīstās gastrīts? Tāpēc, ka lielākā daļa produktu, ko pērkam veikalos, satur dažādas ķīmiskas vielas un hormonus - lai vistas ātrāk aug un vairāk dēj olas, lai gurķi ātrāk aug, lai tomāti ātrāk gatavojas un tā tālāk. Un tas nozīmē, ka visi šie produkti, gribam to vai negribam, kairina kuņģi. Un tāpēc ikvienam no mums ir neaktīvs gastrīts, kas, iespējams, nekad dzīvē arī nebūs aktīvs. Bet ir cilvēki, kuri lieto sirdszāles, medikamentus asinsspiediena pazemināšanai, pretsāpju zāles pret mugurkaula problēmām, - tās visas palielina kuņģa skābes, un to iedarbība gastrītu var aktivizēt,» skaidro Hosams Abu Meri.

Helikobaktērija ir 70% iedzīvotāju

Ārsts stāsta: apmēram septiņdesmit procentiem ne tikai Latvijas, bet visu bijušās Padomju Savienības republiku iedzīvotājiem, jo īpaši vecākiem par piecdesmit gadiem, ir helikobaktērijas infekcija, jo to varēja dabūt ēdnīcās, kafejnīcās, restorānos, skolās, bērnudārzos. Jebkur. Tagad ir stingrāki dezinfekcijas pasākumi, tāpēc tos, kuri dzimuši jau neatkarīgās Latvijas laikā, šī infekcija skārusi mazāk, un pašreizējās tendences norāda, ka, iespējams, pēc pāris gadiem helikobaktērijas infekcija vairs nebūs problēma arī Latvijā.

«Helikobaktērijas izraisa kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, rada erozijas kuņģa gļotādā, kas var izraisīt sāpes un dedzinošu sajūtu, tās saasina arī gastrīta un kuņģa vēža slimības,» skaidro Hosams Abu Meri. Taujāts, vai atklāta helikobaktēriju infekcija ir obligāti jāārstē, dakteris atteic, ka vēl pirms vairākiem gadiem Eiropas gastroenterologi uzskatīja, ka tā noteikti ir jāārstē, jo ar laiku šī infekcija var radīt kuņģa gļotādas atrofiju, kas nozīmē, ka kuņģis kļūst plānāks, un tas ir riska faktors kuņģa adenokarcinomas attīstībai. «Pēdējos gados viedoklis mainās, un arī mans viedoklis ir: ja cilvēkam nav nekādu sūdzību par kuņģa un zarnu trakta veselību, ja ģimenes anamnēzē pirmās un otrās pakāpes radiniekiem nav bijis kuņģa vēzis, var arī neārstēt. Jo īpaši, ja cilvēks jau sasniedzis 60-70 gadu slieksni, - lai nebojātu kuņģa un zarnu traktu ar antibiotikām. Savukārt, ja cilvēkam ir sūdzības par kuņģa un zarnu trakta veselību un ir konstatēta helikobaktērijas infekcija, būtu vēlams to izārstēt.»

Atviļņa slimība saasinās rudenī

«Diezgan liela problēma ir arī tā sauktā gastroezofageālā atviļņa slimība, kas nozīmē, ka nāk uz augšu kuņģa skābes. Visvairāk tādus pacientus redzu pavasarī un rudenī, jo, mainoties laika apstākļiem, mainās arī ēšanas paradumi. Piemēram, rudenī ir daudz ābolu, bet Latvijas āboli diemžēl lielākoties ir skābi. Ir cilvēki, kuri domā: nav laika pusdienām, pietiks, ja apēdīšu divus trīs ābolus. Bet tas var būt viens no iemesliem, ka kuņģī rodas dedzināšanas sajūta. Līdzīgi var būt arī ar citrusaugļu lietošanu,» stāsta gastroenterologs, piebilstot, ka arī tumšais rudens laiks var pastiprināt ne vien depresīvas izjūtas, bet arī palielināt kuņģa skābes.

Nākamā nopietnā slimība ir taukainā hepatoze jeb taukainu aknu slimība. «To rada pārlieku bieži lietots alkohols, taukains ēdiens, mazkustīgs dzīvesveids, neregulāras maltītes. Bet es jau zinu: ja tagad teikšu, lai nelietojat alkoholu, tas nebūs normāli. Tāpēc es saku: lietojiet mazāk! Ja jums jau ir problēmas ar atvilni, ar kuņģa skābi, ar mainīgu vēdera izeju, nelietojiet alu, vīnu un šampanieti, jo tie var ietekmēt kuņģa un zarnu traktu. Tad jau labāk stipro alkoholu: 50 gramu konjaka vai puslitrs alus - starpība ir,» norāda Dr. Hosams Abu Meri.

Ja ir asinis, tas ir nopietni

Vai mainīga vēdera izeja ir problēma? «Man ir bijuši pacienti, kuri atnāk uz konsultāciju un sūdzas: sākumā ir cieta vēdera izeja, tad kļūst mīksta. Un tad es skaidroju: iespējams, no sākuma ēdāt rīsus un šašliku, bet pēc tam zupu, dārzeņus. Kā ēdat, tā organisms to veido, un tas ir normāli. Tāpēc, pirms jūs ceļat trauksmi, ka jums, iespējams, ir kādas problēmas, pamēģiniet atcerēties, ko esat ēduši. Bet trauksme ir jāceļ, ja reizē ar vēdera izeju parādās asinis. Tās var parādīties hemoroīdu mezglu dēļ, kas atrodas taisnās zarnas iekšpusē, bet tos var izārstēt. Ja pie vainas nav hemoroīdi, jādomā par polipu, čūlainu kolītu, resnās zarnas iekaisumu, čūlām. Jā, arī par taisnās vai resnās zarnas vēzi. Tās jau ir nopietnas slimības, tāpēc šādos gadījumos pavisam noteikti steidzami jādodas pie ģimenes ārsta, kurš tālāk arī nosūtīs pie proktologa vai gastroenterologa,» stāsta Hosams Abu Meri, piebilstot: ja ir ne tikai mainīga vēdera izeja - aizcietējumi, caurejas -, bet vēl arī asinis, tas ir nopietnāk nekā parasti.

Ja sāp saules pinumā

Lūgts izskaidrot, kādi simptomi liecina par konkrētām kuņģa-zarnu trakta problēmām, gastroenterologs saka: sāpes vēderā var būt augstāk, var būt zemāk, var būt labajā paribē, var būt kreisajā pusē. Ja sāpes ir tuvāk saules pinumam, var runāt jau par konkrētām kuņģa problēmām - vai tas ir gastrīts, vai kuņģa čūla. «Ja sāp vairāk pēc ēšanas, tā varētu būt kuņģa čūla. Ja sāpes ir vairāk tukšā dūšā, tā varētu būt divpadsmitpirkstu zarnas čūla. Ja uzreiz pēc ēšanas ir nevis sāpes, bet smaguma sajūta, varētu būt gastrīts vai aizkuņģa dziedzera mazspēja, kas nozīmē, ka tas neizdala pietiekoši daudz gremošanas fermentu. Savukārt, ja ir dedzinoša sajūta kuņģī, tā var būt atviļņa slimība,» skaidro ārsts.

Vēdera pūšanās, caureja, aizcietējums

Ļoti populāra problēma ir vēdera pūšanās. «Anatolijs Danilāns saka: ja jums nepūš vēderu, jūs neesat dzīvs. Nevar būt, ka kādam nepūš, jo īpaši, ja ēdam ātri vai lielas porcijas, vai daudz ogu un augļu, ja lietojam daudz alkohola vai daudz gāzētu dzērienu. Kaut kādai pūšanās sajūtai tad ir jābūt, bet, iespējams, kāds to pat nejūt, - viss atkarīgs no tā, cik jutīgas ir zarnas, cik kairināti ir kuņģa-zarnu trakta nervi,» stāsta Hosams Abu Meri. Viņš norāda, ka medicīnas literatūrā ir teikts: ja izlaižat gaisu līdz pat desmit reižu dienā, tas nav nekas slikts un par to nav jāuztraucas. Tas ir normāli, jo ne tikai vēdera izeja, bet arī vēdera gāzes atspoguļo, ko jūs ēdat un ko dzerat.

«Man pacienti bieži saka: dakter, man ir caureja. Bet - ko nozīmē caureja? Tā ir šķidra vēdera izeja vairāk nekā trīs reizes dienā. Ja jums ir mīksta vēdera izeja mazāk nekā trīs reizes dienā, tā nav caureja. Vienkārši atcerieties, ko esat ēduši. Ja esat apēduši pusi arbūza, ja esat saēdušies daudz ogu, nebrīnieties, ka vēders ir mīksts. Un, ja esat ēduši tikai kartupeļus un gaļu, nebrīnieties, ka ir cieta vēdera izeja,» saka gastroenterologs. Viņš izskaidro arī, ko nozīmē aizcietējums: tā ir cieta vēdera izeja mazāk nekā trīs reizes nedēļā. «Ja ir cieta vēdera izeja divas reizes nedēļā, tas nav aizcietējums. Un nevajag skatīties, cik bieži vēders iziet vīram/sievai, jo katrs organisms ir citāds - vienam vajag katru dienu, otram divreiz dienā, bet vēl kādam - katru otro dienu. Nevajag salīdzināt.»

Problēma ar vēdera izeju var būt arī psiholoģiska. Dakteris stāsta, ka viņam bijuši pacienti, kuri sūdzas, ka nespēj nokārtoties svešā tualetē, nogaida, līdz tiks mājās. Tā rodas aizcietējumi. Šāda problēma raksturīga arī bērniem - spēlējoties pagalmā, viņi nereti ciešas, jo negrib pamest draugus un iet mājās uz tualeti. Pēc kāda laika vairs negribas, un šāda aizture arī rada aizcietējumus.

***

GASTROEZOFAGEĀLA ATVIĻŅA SLIMĪBAS (GEAS) ĀRSTĒŠANA

• Ēdiet lēni, 5-6 reizes diena, sēžot taisni

• Ēdiet nelielas porcijas, vakariņās uzņemiet samazinātu uzturproduktu daudzumu

• Dzeriet starp ēdienreizēm nelieliem malkiem

• Neēdiet 2-3 stundas pirms gulētiešanas

• Izvairieties no aukstiem, karstiem ēdieniem

• Pēc ēšanas ieteicams pastaigāties, atrasties vertikālā stāvoklī 45-60 minūtes

• Izvairieties no aizcietējumiem, tie var palielināt atviļņa spiedienu vēdera dobumā

• Palieliniet olbaltumvielām bagātu produktu, kuros ir maz tauku (liesa gaļa, zivs, vājpiena biezpiens, siers ar samazinātu tauku saturu), daudzumu uzturā

• Nelietojiet alkoholu

• Nesmēķējiet

• Ja jums ir palielināts svars, samaziniet un kontrolējiet to

***

ALKOHOLS

ir ļoti efektīvs taukainu aknu izraisītājs; visstraujāk taukainas aknas veidojas, ja alkoholu lieto regulāri:

• VĪRIEŠI - ja ik dienas lieto 60 g alkohola, t. i., apmēram 1,5 litrus alus vai 0,6 litrus vīna, vai 120 gramu stiprā alkohola

• SIEVIETES - ja ik dienas lieto 40 g alkohola, t. i., apmēram 0,5-1 litru alus vai 0,2-0,4 litrus vīna

***

KZT SASLIMŠANU SIMPTOMI

• sāpes vēderā

• dedzināšana epigastrijas rajonā

• vēdera pūšanās

• mainīga vēdera izeja

• aizcietējumi

• caureja ar/bez asinīm