Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

5 ieteikumi ausu veselībai

TĀPAT KĀ NO GRIPAS, arī no vidusauss iekaisuma izvairīties palīdz regulāra roku mazgāšana. Rūpējoties par vispārējo ķermeņa higiēnu un organisma veselību, ir svarīgi pievērst uzmanību arī ausu veselībai, lai aiztaupītu liekas problēmas un diskomfortu © Shutterstok

Par ausu veselību ir jārūpējas visu gadu, taču vasarā tās bieži tika pakļautas dažādiem dzirdi negatīvi ietekmējošiem faktoriem, piemēram, skaļai mūzikai, sāļam ūdenim. Auss ir delikāts maņas orgāns, un tā veselības nodrošināšana ir ļoti svarīga, lai saglabātu labu dzirdi un izvairītos no ausu sāpēm.

Kādas profilaktiskas darbības jāveic, lai nodrošinātu ausu veselību un labu dzirdi visa gada garumā, stāsta otorinolaringoloģe Ramona Markuse.

1. Jātīra regulāri, bet maigi.

Viens no galvenajiem nosacījumiem ausu veselībai un tīrībai, ir to higiēnas nodrošināšana. Ausis jātīra regulāri, bet maigi, izmantojot mazu dvielīti vai salveti. Ausis nav ieteicams tīrīt ar smalkiem priekšmetiem, piemēram, ausu kociņiem, jo tie var bojāt ausu kanālus un bungādiņas. Ausu sēru nevajadzētu intensīvi censties izdabūt no auss, jo tas to aizsargā, mitrina un neļauj iekļūt baktērijām. Bet to arī nevajadzētu ignorēt pilnībā, jo ausu sēra uzkrāšanās var izraisīt kanāla aizsprostojumu.

2. Jānodrošina pietiekams gaisa mitrums. Ausu veselību un higiēnu ietekmē arī klimats, tādēļ ir svarīgi nodrošināt, lai gan mājās, gan darbā ir pietiekams gaisa mitrums, īpaši - apkures sezonā.

3. Jāievēro piesardzība lidojot un nirstot. Ja ir sajūta, ka auss ir aizkritusi, ieteicams konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai otorinolaringologu, jo auss aizkrišana, piemēram, pēc peldes, var izvērsties par ārējās auss iekaisumu, ko veicina ūdens sakrāšanās aiz bungādiņas sienas. Īpaša piesardzība jāievēro, ja plānojat doties ceļojumā ar lidmašīnu un ir piemeklējušas iesnas. Ausis ir cieši saistītas gan ar mutes, gan deguna dobumu, tādēļ šajā situācijā ieteicams lietot deguna pilienus, kas mazina aizlikumu, lai lidojuma laikā nesāktos ausu sāpes no paaugstinātā spiediena. Līdzīga uzmanība un piesardzība jāievēro, nodarbojoties ar niršanu. Pirms tam konsultējieties ar speciālistu, lai uzzinātu, kā pareizi nirt, lai spiediena maiņas ietekmē nerastos dzirdes problēmas.

4. Jāsargā no liela trokšņa.

Lai nebojātu dzirdi un netraumētu ausis, strādājot trokšņainā vidē, lietojiet ausu aizbāžņus vai austiņas, kas absorbē skaņu, līdz ar to netiks radīts kaitējums. Regulāra skaļas mūzikas klausīšanās austiņās arī negatīvi ietekmē dzirdi.

5. Jānodrošina silta vide.

Aukstā laikā ausīm ir jānodrošina silta vide, tādēļ ieteicams nēsāt galvassegu, piemēram, cepuri vai lakatu, kas apsedz ausis. Ja ir nācies saķert iesnas, īpaši alerģiskās, tās nepieciešams ārstēt, jo nemitīga šņaukāšanās negatīvi ietekmē ausu veselību un dzirdi.

***

JAUTĀJUMS ĀRSTAM

Atbild Askolds AKERS, otorinolaringologs, ķirurgs:

- Kā var izmērīt, ka auss sāp tik ļoti, ka jāiet pie ārsta?

- Protams, auss sāpju stiprumu nekā mehāniski izmērīt nevar, taču tas, ka auss sāpes ir spēcīgākas nekā zobu sāpes, gan ir izmērīts. Un, tā kā ausij ir cieša saistība ar dzirdi, kas ir ļoti svarīgs faktors, mans ieteikums būtu: ja ir kādas ausu problēmas, nenodarboties ar pašārstēšanos, bet tomēr griezties vai pie ģimenes ārsta, vai pie speciālista. Ir dzirdētas mammas sakām, ka bērnam ir vidusauss iekaisums, jo, uzspiežot uz austiņām, viņš saraujas, viņam sāp. Tā diagnozi nenosaka. Ir jāredz, kāda auss izskatās, un tikai tad var pateikt, vai tur ir kādas problēmas.

***

DZIRDES PASLIKTINĀŠANOS IZRAISA:

• traumas

• iesnas

• kaitīgi darba apstākļi

• auss sēnīte

• sēra korķi

• vīrusu infekcija

• galvas smadzeņu asinsrites traucējumi

• dzirdes nerva iekaisums

• arī gripa un citas vīrusu infekcijas slimības, kuru rezultātā var rasties vidusauss iekaisums