Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Aknu aptaukošanās

© Shutterstok

Aknu aptaukošanos sauc par aknu steatozi un taukaino hepatozi. Tā ir situācija, kad aknās veidojas tauku nogulsnes, kas tālāk var kļūt par iemeslu aknu iekaisumam un aknu šūnu bojāejai, to vietā nākot rētaudiem un pēc tam – saistaudiem.

No taukainām aknām var attīstīties nopietnas aknu slimības, kas var beigties ar aknu mazspēju. Veicot aknām ultraskaņas izmeklējumu, tieši šī problēma ir viena no biežāk atklātajām. Cilvēki brīnās: nekas nesāp, nekādu problēmu nav, no kurienes pēkšņi šāda kaite? Aknu aptaukošanās slimībai parasti nav daudz simptomu. Taču jāapzinās, ka tā draud cilvēkiem, kuriem ir palielināta ķermeņa masa un aptaukošanās, īpaši vidukļa rajonā.

«Aknas ir viens no svarīgākajiem cilvēka orgāniem,» saka Veselības centra 4 ģimenes un arodslimību ārste Karīna Vernere. «Tās pārstrādā visu, ko mēs ēdam un dzeram, arī mūsu lietotos medikamentus. Aknu funkcijas ir ļoti daudzveidīgas. Noteikti jāatzīmē, ka aknas pašas parasti nesāp, jo aknās nav nervu šķiedru. Arī tad, ja cilvēks būs pārēdies, daudz lietojis alkoholu, aknas nesāpēs, bet var sāpēt blakus esošie orgāni - parasti aizkuņģa dziedzeris un žultspūslis.»

- Daudzi cilvēki iet pie ārsta tikai tad, ja kaut kas sāp...

- Tas ir aplams uzskats, tāpat kā tas, ka par aknām jārūpējas tikai alkohola cienītājiem. Pirmkārt, pat ja cilvēks pārmērīgi nelieto alkoholu, bet smēķē, tas var palielināt holesterīna līmeni asinīs un līdz ar to veicināt aterosklerozes attīstību, jo holesterīna veidošanās un vielmaiņa daļēji notiek aknās. Otrkārt, viss, ko mēs ēdam, tiek pārstrādāts aknās, un pat nav vajadzīgs alkohols, lai aknām būtu liela slodze. Arī tad, ja cilvēks ēd veselīgi, nedzer, sporto, bet viņam ir hroniskas slimības, ko nevar pilnībā izārstēt un kuru dēļ pastāvīgi jālieto medikamenti, tie metabolizējas un tiek izvadīti caur aknām, nierēm un kuņģa zarnu traktu. Ja cilvēkam ir žultsakmeņu slimības lēkmes izraisīti žults atteces traucējumi, atkal var ciest aknas.

- Kā aknu veselību ietekmē uztura paradumi?

- Daudzi cilvēki ēd tikai vienu reizi dienā un tad tā «kārtīgi», visu, kas pagadās: ceptu, sāļu, saldu. Gremošanas sistēma un aknas visu dienu nestrādā, un tad mēs pēkšņi uzdodam dubultu vai vēl lielāku slodzi, ko izturēt ir grūti. Arī cukura vielmaiņa notiek aknās. Šodien aknu slimības vairs nav tikai vecākās, bet jaunākās paaudzes slimības. Viens no iemesliem - fast food stabilās pozīcijas cilvēku ēdienkartē visā pasaulē.

- Tātad - ja esi aptaukojies pats, tad aptaukojušās ir arī aknas?

- Šāda sakarība patiešām pastāv, taču taukaino aknu slimības cēloņi ir daudzveidīgi. Aknu aptaukošanos izraisa ļoti dažādi faktori: vispārēja organisma aptaukošanās, 2. tipa cukura diabēts, arteriālā hipertensija, agri sākusies ateroskleroze, olnīcu policistoze, hroniskas aizkuņģa dziedzera un zarnu trakta slimības, alkohola lietošana, arī atsevišķu medikamentu lietošana, ilgstošs drudzis, vīrusu infekcijas, strauja novājēšana u.c.

- Ko darīt, lai pārbaudītu, vai aknām nav problēmu?

- Mēs, ārsti, iesakām reizi gadā vai divos nodot asins analīzes aknu fermentu līmeņa noteikšanai. Ja gribam zināt, vai aknās ir kādas strukturālas izmaiņas, jāveic ultrasonogrāfija vēdera dobuma orgāniem. Ļoti bieži arī cilvēki ar normālām aknu provēm ir pārslimojuši hepatītu vai ir hepatīta vīrusa nēsātāji. Analīzēs varam noteikt marķierus, kas norāda uz B un C hepatīta vīrusa klātbūtni organismā, kam bieži vien nav nekādu ārēju izpausmju. To, vai slimība ir pārslimota, vai mājo organismā pašlaik, cilvēks bieži vien pirmo reizi uzzina, tikai veicot speciālu analīzi.

- Ko mēs paši varam darīt savu aknu veselības labā?

- Noteikti vajag sekot, ko mēs ēdam un dzeram, atturēties no īpaši trekniem ēdieniem. Ar holesterīnu bagātu produktu lietošana uzturā var provocēt vienu no biežākajām aknu problēmām - taukaino hepatozi. Daudz tauku tiek uzņemts ar produktiem, kur tie ir kombinācijā ar cukuru, piemēram, biezpiena sieriņi satur ievērojamu tauku un ogļhidrātu daudzumu. Dažkārt cilvēki meklē attaukotus produktus, bet tajā pašā laikā ēd daudz ogļhidrātu, kas ir ne tikai cukurā un saldumos, bet arī maizē, sulās, gāzētās limonādēs u.c. Ja cilvēkam ir pietiekama fiziskā aktivitāte, tad ogļhidrāti pāriet enerģijā, bet, ja viņš ir mazkustīgs, tad tie bioķīmisku reakciju rezultātā pārveidojas par taukiem. Ja domāsim par savu ēdienkarti un atbilstošu fizisko aktivitāti, tad aknu problēmas, visticamāk, neradīsies.

- Bet ja tomēr rodas kārdinājums nodoties gastronomiskām pārmērībām, piemēram, viesībās?

- Ja dodamies uz pasākumu un skaidri zinām, ka tur pieļausim diētas kļūdas un lietosim alkoholu, jau laikus vajadzētu saprast, ka tā būs liela slodze aknām. Te palīgā var nākt esenciālie fosfolipīdi, kurus iesaku lietot pirms vēderpriekiem un turpināt to lietošanu kādu laiku pēc tam. Protams, ar medikamentiem ir jābūt uzmanīgiem - tās nav konfektes. Zāles jādzer tikai tad, ja tās ir vitāli nepieciešamas.