Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Uz bezgaumības viļņa

O, paskaties, šitā atkal seju nomainījusi! Klau, nu kā var uz skatuves kāpt ar tik baisu frizūru! Ārprāts, kas viņai mugurā! Jā, viņam balss galīgi nevelk, nu jā, kur jau tie gadi.... Šādi un ne tādi vien komentāri noteikti atskanēja no daudzajiem skatītājiem, kuri otrdienas vakaru bija nolēmuši veltīt Jaunā viļņa atklāšanas koncertam.

Daudz kritizētais, latviešu vidū vīpsnīgi nemīlētais, bet tomēr skatītais Krievijas vecējošo popzvaigzņu šovs ar atsevišķu internacionālu jaunuļu buķeti piedevās – Jaunais vilnis aizvakar sāka savu ceļu pie skatītājiem. Sāka ar izgāšanos. Jo tikai tā var nodēvēt šovu, kura sākums arī uz skatuves Dzintaru koncertzālē jāatkārto trīs reizes kā sliktā ģenerālmēģinājumā. Pēc būtības tas, kas notika, domājot par translācijas tiesībās samaksāto naudu, apliecināja pilnīgu vienaldzību pret skatītājiem gan Dzintaru koncertzālē, gan Latvijā, kuri bija spiesti noskatīties bezjēdzīgu šova imitāciju – LNT kanālā vairākkārt tītais atpakaļkoncerta rādījums ar tam mirklim bezkaunīgo uzrakstu Tiešraide ir kaut kas pilnīgi neredzēts. Vai tiek ieviesta jauna tradīcija – ka tehnisks iemesls ir arī iemesls, lai ņirgātos par skatītājiem?

Bet iemesls – zibens izraisītie bojājumi – bija tikai formāls – jo patiesais iemesls, visticamāk, kāpēc Jaunā viļņa pārraidītāji tik spītīgi turējās pie tiešraides formāta, pat neraugoties uz tās acīmredzamo nebaudāmību, bija likuma prasība tulkot latviešu valodā pasākuma raidījumu gadījumā, ja tā nebūtu tiešā translācija. Jo tas atkal prasītu ievērojamus līdzekļus un pārkāpuma gadījumā izpelnītos sodus no NRTVP.

Līdz šim Jaunā viļņa aizstāvjiem Latvijā bija nozīmīgs arguments – šeit par saviem līdzekļiem nav iespējams organizēt kvalitatīvus augsta līmeņa starptautiskus popmūzikas pasākumus. Jaunais vilnis, kuru organizē par ar Krieviju saistīto uzņēmēju līdzekļiem, bija iespēja organizēt šāda līmeņa pasākumus, vienlaikus piesaistot nostalģiski noskaņotos bijušās padomijas cilvēkus Jūrmalas kūrortam. Iepriekšējā teikuma svarīgākais akcents ir par līmeni, nevis bijušo padomiju vai vēl kaut ko. Ja šovs, tā aizkulises sāk atgādināt lētu (!) balagānu, bet priekšnesums sāk sirgt ar nezināmu taimkodu izraisītiem vīrusiem, uzaicinātās zvaigznes vien spēj piebārstīt skatuvi ar smiltīm, tad diez vai iepriekšminētais nozīmīgais arguments par labu Jaunajam vilnim vēl strādā.

Lai arī tieši šogad Jaunā viļņa laiks sakritis (vai pieskaņots?) miljonāru un miljardieru tusiņam Jūrmalas smiltiņās un jūras viļņos greznās jahtās, kas vienkāršam Latvijas iedzīvotājam šķiet greznības kalngals, jāšaubās, vai arī viņi vēlēsies sasaistīt savu Latvijas apmeklējumu ar viduvējiem padziedāšanas pasākumiem. Iespējams, ka formāts Krievijas popmūzikas dinozauri + neaktuāla ārzemju dīva (-s) + dziedoši jaunuļi ir sevi vispār izsmēlis un jāmeklē jauni apvāršņi, kas sekmētu Krievijas (nu nelolosim liekas cerības par Eiropas) tūristu piesaisti. Jo vairāk, ka tie, kas varētu šeit atstāt lielo naudu, savam līmenim atbilstošas viesnīcas Latvijā neatrod un mitinās jahtās Rīgas jūras līcī.

Bet, protams, tā atkal būtu Krievijas biznesa, nevis vietējo ļaužu izšķiršanās.

Jo Latvija pagaidām nedara neko, lai piesaistītu šeit naudu atstātgribošo tūristu no Krievijas – bet atbaida ar bezgalīgām rindām pēc vīzām konsulātos. Tad par sodu arī saņem pasākumu, kuru nākas skatīties kā vāju ģenerālmēģinājumu.

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL