Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Iespēju griesti

© f64

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs trīs Krievijas pilsoņus – dziedātājus Oļegu Gazmanovu un Josifu Kobzonu, kā arī kādu Allu Perfilovu – iekļāvis melnajā sarakstā, kas liedz ieceļot Latvijā.

Pamatojums – šīs personas ar savu rīcību ir veicinājušas Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes graušanu.

Latvijas sabiedrība pret šo soli izturas ar dalītām jūtām. Var saprast vēlmi kaut kādā veidā izrādīt attieksmi pret Krievijas agresīvo politiku Ukrainā. Taču šoreiz iznācis šāviens ar lielgabalu (kāds nu tas lielgabals Ārlietu ministrijai ir) uz zvirbuļiem. Lai gan tieši tā arī bija domāts – vairāk trokšņa, mazāk jēgas. Kārtējā sabiedrisko attiecību akcija, kura, ja to vērtē no priekšvēlēšanu kampaņas viedokļa, manuprāt, veikta ļoti profesionāli, izņemot pārpratumu ar šo Allu Perfilovu, kura ir oficiāli mainījusi vārdu un tagad saucas Valērija. Taču tie ir sīkumi.

Labāku brīdi, kad izpausties, grūti atrast. Dažas dienas pēc Malaizijas aviolainera traģēdijas un dažas dienas pirms neviennozīmīgi uztvertā Jaunā viļņa sākuma. Cilvēku emocijas ir uzkarsušas, un šajā brīdī ieliet eļļu ugunī ir nezaudējošs solis. Taču, kad emocijas norimst, izvirzās jautājums – vai šie trīs cilvēki ir tie galvenie grēkāži, uz kuriem nokanalizēt sašutumu – jūsu dēļ iet bojā cilvēki? Ja mērķis būtu sodīt tos sabiedrībā ietekmīgos cilvēkus, kuri popularizējuši Kremļa politiku, tad viņi jau nu ir otrā un pat trešā līmeņa aktīvisti. Ja gribētu patiesi norādīt uz kādu no konflikta kurinātājiem, tad melnajā sarakstā vispirms būtu jāiekļauj Krievijas lielāko televīzijas kanālu vadītāji, jo tieši viņi īsteno Kremļa politikas informatīvi propagandistisko nodrošinājumu, kā rezultātā arī Latvijā daudzi uztver Krieviju kā nevainīgu globālās sazvērestības upuri.

Lai Rinkēvičam nesanāk tāds pats misēklis kā ar Allu Perfilovu, lūk, viņu uzvārdi: Oļegs Dobrodejevs (Kanāls Krievija), Konstantīns Ernsts (Pirmais kanāls) un Vladimirs Kuļistikovs (NTV). Taču pavisam naivi ir iedomāties, ka šos cilvēkus Rinkēvičs patiešām varētu iekļaut melnajā sarakstā. Ne tā svara kategorija jeb, kā krievi teiktu, zarna par tievu. Cita lieta – Valērija, kuru pat Krievijā ne īpaši mīl, viņas un viņas vīra – producenta Josifa Prigožina – vīzdegunīgo gājienu dēļ. Viņai var nedot iebraukšanas atļauju, un pat Krievijas sabiedrība to uztver ar ļaunu prieku. Taču kāds gan sakars Allai Perfilovai alias Valērijai ar Malaizijas aviolainera katastrofu? Jā, viņa ir pazīstama kā izteikta Kremļa lakstīgala. Taču nav dzirdēts, ka Valērija vai kāds no diviem citiem melnajā sarakstā iekļautajiem dziedātājiem būtu nācis klajā ar paziņojumu notriektās lidmašīnas sakarā.

Tajā pašā laikā ir populārs Krievijas mākslinieks, kurš tieši tagad, jau pēc lidmašīnas traģēdijas, nācis klajā ar politisku paziņojumu, ka vainīgi ir visi citi, tikai ne Krievija. Taču atšķirībā no Valērijas šis mākslinieks ir pat ļoti atzīts un mīlēts. Ne tikai Krievijā, bet arī Latvijā. Ne tikai Latvijā dzīvojošo krievu, bet arī latviešu vidū. Vai pret tādu visu mīlētu mākslinieku Rinkēvičs sadūšosies atvēzēties? Runa ir par slaveno komiķi Mihailu Galustjanu, kurš pazīstams kā viens no humora seriāla Naša Russia aktieriem. Galustjans, kuram tviterī ir vairāk nekā divi miljoni sekotāju (krietni vairāk nekā pasaulē lielākā laikraksta tirāža), šajā sociālajā tīklā publicējis paziņojumu, ka pie visa, kas notiek Ukrainā, vainīgi «Maidana aizokeāna sarīkotāji», un sācis aktīvi pārpublicēt Kremļa propagandas materiālus.

Ja Rinkēvičs patiešām nostājies uz «taisnības cīnītāja» takas, tad uz priekšu. Augusta sākumā Jūrmalā notiks Commedy Club ikgadējais festivāls. Galustjans uz to noteikti ieradīsies, ja nav ieradies jau tagad. Iekļaut viņu melnajā sarakstā. Taču tas nenotiks, jo visas šīs Rinkēviča trokšņošanas mērķis ir tāds pats kā pirms dažiem gadiem, kad viņam izdevās sakūdīt savu priekšnieku, politiski pavieglo prezidentu Valdi Zatleru uz rīkojumu Nr. 2. Toreiz iniciēto notikumu rezultātā viņš pats kļuva par ārlietu ministru. Tagad Rinkēvičs sev nodrošina labākas pozīcijas gaidāmajā cīņā par Solvitas Āboltiņas vietu, pēc tam, kad viņa būs sasniegusi savu politisko mērķi un atbrīvojusi Vienotības līdera krēslu.

Ja paskatāmies uz šo Rinkēviča PR akciju no malas, jāatzīst, ka tas precīzi iezīmē mūsu Ārlietu ministrijas un paša ministra iespēju griestus. Pazemos griestus. Trīs pabalējušas zvaigznes – lūk, Latvijas ārlietu ministra peramie puikas. Bet Vienotības elektorātam patiks.