Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Viss pa vecam

© F64

Manā bērnībā, kad cilvēki vēl sazinājās ar rakstīto un pa pastu sūtīto vēstuļu palīdzību, no Latgales radiem vecākiem sūtītās vēstules vienmēr beidzās ar nemainīgu frāzi: «Ar veselību pa vecam, citādi arī pa vecam.» Man šis vienmēr vienādais vēstuļu nobeigums likās pagalam jocīgs, jo mūsmājās tā nerunāja. Tagad šī vēstījuma forma – viss pa vecam – nāk atmiņā, raugoties uz jaunās Kučinska valdības apstiprināšanas procesu. Grūti gan šo valdību saukt par jauno. Tik daudz tajā veco seju un diemžēl arī vecās retorikas, lai gan sākums bija gluži cerīgs.

Atcerēsimies, cik apņēmības pilns veidot savu valdību uz konceptuāli jauniem principiem Kučinskis bija gada sākumā (Satversmes 55. pants: Ministru kabinets sastāv no Ministru prezidenta un viņa aicinātiem ministriem). Tika sludināts, ka lēmumi tiks pieņemti valdībā, nevis konstitucionāli apšaubāmajā koalīcijas padomē. Tika vēstīts, ka valdības deklarācija būs īss konkrēti izdarāmo darbu saraksts un katrs ministrs būs personiski atbildīgs par sasniegto. Ja rezultātu nebūšot, tad paldies, sveiki! Pašam Ministru prezidenta kandidātam gailēja acis, un šķita, ka viņš no tiesas raujas darbā, lai pierādītu, ka paša teiktie vārdi nav tukša skaņa.

Ir pagājis tikai mēnesis, un mēs jau redzam pavisam citu Kučinski. Vēl nesākot darbu, viņš jau izskatās noguris. Ne tik daudz no darba, cik no acīmredzamās apjautas, ka ne viņa spēkos ir kaut ko mainīt šajā jau gadu gadiem darbojošā varas mehānismā. Tajā valsts pārvaldes aparātā, kurš ir neiedomājams bez lēmumu pieņemšanas koalīcijas padomēs (labākā gadījumā), bet vēl biežāk kādās Vecrīgas kafejnīcās, Dubaijas kūrortos vai tamlīdzīgās vietās. Bez ierastās ministriju sadales partijām kā feodālas lēņu muižas, kas tautas acīs jau sen folklorizējusies kā partiju grūstīšanās pie siles ar visu šajā situācijā raksturīgo kviekšanu. No šitiem māliem, ar šitiem veclaicīgajiem instrumentiem nekādus citādus podus neizmīcīsi.

Valdības darbības pamats ir valdības deklarācija. Ko nozīmē valdības deklarācija uz 14 lappusēm? Vai to, ka pie tās ir rūpīgi strādāts un sīki uzskatīti visi valdības veicamie darbi? Protams, nē. Tas nozīmē, ka tur ir sabāzts iekšā viss, ko vien var formulēt ar vārdiem – veicināt, uzlabot, sakārtot, sekmēt, nodrošināt utt. Proti, viss tas liekvārdīgās frāžainības okeāns, kas plūdeni pārplūst no vienas valdības deklarācijas uz nākamo un kura vienīgā funkcija ir brīdī, kad tiek stādīts valsts budžets, norādīt, ka valdības deklarācijā taču stāv rakstīts. Tātad – dodiet naudiņu. Ja kāds domā, ka partijas cenšas deklarācijā sastūķēt iekšā pēc iespējas vairāk darāmo darbu, jo ir pārmēru čaklas, rūpējas par tautu un cenšas palīdzēt cilvēkiem, tad var tikai apbrīnot šo naivumu. Vienīgais iemesls ir tas, ka atsauce uz valdības deklarāciju ir galvenais arguments, prasot budžetā iedalīt naudu, kuru, vēl nav teikts, ka iedos.

Ko mums gaidīt no šāda tipa valdības? To pašu ko agrāk. Proti, darbu nevis valsts un sabiedrības labā, bet dažādu «lietu kārtotāju» ierasto rosīšanos tur, kur tie līdz šim rosījušies. Lielos vilcienos pat nemainīsies šo «uzņēmēju» vārdi. Turpināsies stagnējošā stabilitāte. Nacionālajā attīstības plānā deklarētais izrāviens tiks aizmirsts galīgi un pavisam. Tas no valdības puses.

No sabiedrības puses pieaugs neapmierinātība ar šādu lietu kārtību un neuzticība esošajiem politiskajiem spēkiem. Tautas sarūgtinājums, vilšanās un izjūta, ka atkal «viņi» ir mūs piemānījuši, tikai augs augumā. Šobrīd gandrīz visi novērotāji ir vienisprātis, ka Artusam Kaimiņam ir pavisam niecīgas izredzes savākt kaut cik jēdzīgu komandu 3. maijā paredzētajā jaunas partijas dibināšanas sapulcē. Taču līdz maijam vēl ir pietiekami daudz laika, lai jaunā valdība pagūtu sevi parādīt. Ja šī parādīšanās nozīmēs skaļu kviekšanu, cīnoties par vietu pie siles, nav šaubu, ka Kaimiņa partijas akcijas celsies. Turklāt, ja Kaimiņš tā arī var palikt spēlējamies savā smilšu kastē jeb suņu būdā, var parādīties apķērīgāki puiši un meitenes, kas radušos situāciju pratīs mērķtiecīgāk izmantot. To nevajadzētu aizmirst visiem «lietu kārtotājiem» un tiem politikāņiem, kuri rīkojas viņu uzdevumā, jo, darbojoties «pa vecam», arī iznākums būs vecais. Vai vārdi Latvijas ceļš, Demokrātiskā partija Saimnieks, Tautas partija jums neko neizsaka?