Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Viedokļi

Lācis trijjūgā

Partiju apvienība Vienotība ar savu 10. Saeimas vēlēšanās iegūto vislielāko mandātu skaitu tagad var staigāt apkārt kā liela uzvarētāja. Vienotībai un Saskaņas centram kopā ir vairāk nekā puse deputātu vietu, līdz ar to valdības koalīciju šīs partijas var izveidot divatā vien, nemaz neņemot pulciņā vēl kādu trešo.

Par Saskaņas centra ņemšanu valdībā musina, piemēram, Artis Pabriks, taču šis viedoklis nav dominējošais. Kategoriski pret ir Ina Druviete. Sarmīte Ēlerte runā par kādu sadarbības formu meklēšanu, kas varbūt nav koalīcija. Šodien Vienotība turpināšot spriest par šīm tēmām, un ļoti var gadīties, ka beigu galā Saskaņas centrs iegūs tādu kā puspozīcijas statusu – ministru portfeļus tam tā īsti uzreiz nedos, bet dos augstus amatus Saeimas prezidijā un komisijās.

Nezin, kurš viedoklis par Saskaņas centru uzvarēs Vienotības iekšienē, taču, pat ja vienotīgie alktin alktu apkampties ar saskaņiešiem, viņi nevar atļauties uzreiz tā bez vārda runas publiski demonstrēt savu lielo mīlu. Vēlētāji nesapratīs.

Vispār jau Vienotība priekšvēlēšanu laikā bija agresīva pret jebkuru konkurentu, un saskaņā ar viņu mitoloģiju visas partijas, kas nav Vienotībā, ir sliktās – tās ir oligarhi vai prokrieviskie spēki. Taču pašā aktuālākajā kampaņas laikā – apmēram pēdējos divos mēnešos pirms vēlēšanām – Vienotība stipri vien pieklusināja pret oligarhiem vērstos decibelus un izvēlējās sev jaunus naidniekus – Saskaņas centru un Jāni Urbanoviču. Tas arī bija likumsakarīgi, jo premjera Valda Dombrovska palikšanu amatā vislabāk var nodrošināt vecā koalīcija, kas paliek savās vietās, kamēr Dombrovskis paliek savā. Vēlētājs tika aicināts balsot par Dombrovski, lai krievi neatnāktu uz valdību un par premjeru nekļūtu Urbanovičs.

Dabiski, ka sabiedriskā doma ir koriģējama, un Vienotības rindās netrūkst profesionālu propagandistu, kas iestāstītu, ka latvju zemei nav cita takas, kā tikai roku rokā kopā ar dižo krievu tautu, kuras labākie dēli pārstāvēti partijā Saskaņas centrs. Saskaņas centrs varētu vairs nebūt spalvainā, prokrieviskā Maskavas Kremļa lāča ķetna. Taču tik ļoti par 180 grādiem izmainīt līdzšinējos uzstādījumus nav iespējams vienā dienā. Tikai pēc tam, kad būs veikta attiecīga ļaužu smadzeņu masāža un radīts saskaņas ar cilvēcisku seju tēls, Vienotība un saskaņieši varēs gudrot par sadarbību un koalīciju.

Koalīcijas veidošanas problēmas Dombrovska vecajai–jaunajai valdībai ir radušās vēl vienā frontes sektorā. Par to ir parūpējušies vēlētāji, kas, balsojot par Visu Latvijai!/TB/LNNK sarakstu, izrādās, ir nikni svītrojuši ārā relatīvi maigos, relatīvi reālpolitiķus tēvzemiešus un likuši krustiņus dusmīgajiem jaunajiem nacionālistiem no Visu Latvijai!. Šie jaunieši pārējiem nav labi pazīstami, un gluži dabiski rodas bažas, vai šī partija būs piejaucējama, lai liktu to varas trijjūgā, atbildīgu lēmumu vezuma priekšā?