Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

EXPO bez Latvijas slaucamkazas

© f64

Zemnieks, domājot, vai vajag savā saimniecībā turēt kazas, parēķinās, vai tas rentējas. Ja nerentējas, tad neturēs. Līdzīgi ir rīkojusies Latvijas valdība, otrdien pieņemot lēmumu par nepiedalīšanos World Expo 2015 izstādē Milānā.

Būtu jau jauki, ja varētu piedalīties, taču maksāt 7,3 miljonus eiro par dalību milzīgajā pasaules balagānā, kur Latvijas paviljons noslīktu citu valstu piedāvājumos, ir daudz par daudz pārmaksāts.

Ja nav kazai piena, tad nav. Valdība ir pieņēmusi skumju, taču prātīgu lēmumu.

Ja vēl būtu Latvijai kas tik fantastiski oriģināls, ko parādīt, no kā latvju zemes uzņēmēji iegūtu plašus, jaunus tirgus, tad vēl kaut kā. Milānas EXPO tēma ir pārtika un zaļās enerģijas, kas nozīmē, ka apmeklētāju bari, ja arī spētu aizvilkt kājas līdz Latvijas paviljonam, būtu jau tā pārēdušies Āzijas, Latīņamerikas un Dienvideiropas kulinārijas brīnumus, ka uz latviešu šprotēm pat paskatīties nevarētu.

Pasaules izstādes formāts ir jauka lieta, taču jau sen ož pēc naftalīna. Ne velti Milānā nepiedalās Skandināvijas valstis, kas sevi uzskata par modernām, progresīvām zemēm, kurām tādā veco laiku izstādē nav jēgas līst iekšā.

Pasaules izstādē Hannoverē 2000. gadā Latvija iztērēja 1,2 miljonus latu jeb 1,7 miljonus eiro. Tā arī nav maza nauda, bet Latvijai izdevās sevi labi parādīt ar oriģinālu paviljonu, kur bija izmantoti salmi un koks. Iekšā skanēja Prāta vētras mūzika, varēja no datora izdrukāt savu Lielvārdes jostas rakstu. Latvijas prezentācijā prezidente Vaira Vīķe-Freiberga teica runu tīrā vācu valodā. Tāda piedalīšanās pasaules izstādē vēl bija puslīdz saprātīgs ieguldījums valsts pašreklāmā, lai gan diezin vai 1,7 miljoni atmaksājās..

Tagad tiks meklēti cēloņi un vainīgie, taču tie jau ir zināmi un uz tiem jau ir norādījusi ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola un premjere Laimdota Straujuma. Nelaime ir pasākuma rīkotāju zaglībā, lai neteiktu, ka negausīgajā un bezkaunīgajā rijībā. Viņi bija iedomājušies, ka nupat ir tikuši klāt tik leknām ganībām, ka varēs slaukt valsts budžetu un slaukt to bez bēdu. Izskatās arī, ka daļa jau izšķiestās valsts naudas ir caur partijai Latvijas attīstībai pietuvinātiem cilvēciņiem piederošām PR firmām izvārīta priekšvēlēšanu kampaņas klīsterī. Bija arī būvfirmu iecere uzvārīties. Tās, iespējams, bija sarunājušas kopīgu štelli – pirmās divas iepirkumu procedūras laikā tīši sauca nereāli lielu summu, lai pēc tam nāk trešā, kas pasūtījumu saņem ar mazāku, bet tik un tā uzskrullētu summu. Pēc tam no valsts izblēdīto miljonu visi «godīgi» sadala. Tas gan neizdevās.

Lai gan zagšana un blēdības ir acīm redzamas, ne vienmēr tas, kas ir redzams, ir arī pierādāms. Un vajag arī gribu meklēt pierādījumus. Tādā bēdīgā stāvoklī, kā pašlaik ir KNAB, diezin vai tur būs kapacitāte aizrakties līdz korupcijas saknēm. Bet, nu cerēsim, ka raksies.

Latvijas tēlam nu būšot milzīgs kaitējums, bēdājas Ārlietu ministrija. Itālijas iznīcinātāji patrulējot Latvijas gaisa telpu, bet mēs viņiem tādu pliķi – nebraucam ar izstādi uz Itāliju! Bet tāpēc jau diplomāti ir diplomāti, lai izskaidrotu itāliešiem, ka nevaram braukt. Ko tad vajadzēja? Taisīt Milānā paviljona vietā vienas Nīderlandes aģentūras piedāvāto parku, kam cauri vītos koka laipiņa? Tas arī izmaksātu 1,08 miljonus, un Latvijas tēls tad būtu pavisam daiļš – mūsu stūrītis Milānā dziļi simbolizētu mūsu valsts koka laipiņu caur korupcijas dūksnāju.

Dusmīga būšot arī Luksemburga. Jo, raugi, bijis jau sarunāts, ka Luksemburga izmantošot Latvijas paviljonu savai ekspozīcijai. Tas vispār ir fantastiski, un Luksemburgas tikai trūka! Pasaulē jau tāpat ļaužu galvās ir sviests par to, ka Balkānos ir Letvia, kas ir tas pats, kas Lifuēnia. «Tātad Latvija ir Luksemburga?» nodomātu izstādes apmeklētājs. Zīmīgi arī, ka mazā, bet megabagātā Luksemburga grasījās pieņemt pieticīgo Latvijas apakšīrinieces lomu, jo neuzskata, ka būtu jēga ļoti tērēties. Gan jau Luksemburga atradīs citu paviljonu savam stendam.

Būs ietaupījusies naudiņa, ko ekonomikas ministre iecerējusi novirzīt labākiem mērķiem. Viens no veidiem, kā spodrināt Latvijas tēlu, ir reklamēties internetā. Bet arī te jāuzmanās no komandītbandītiem. Internetā jau ir priekšā komandītsabiedrības Expo 2015 izvietotas 17 bildes un iecere uz Instagram konta rēķina iztērēt 34 487 eiro.