Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Viedokļi

Partiju birža vaļā

Trešdien atvērās birža potenciālajiem politiskajiem bezdarbniekiem un viņi varēja sākt iesniegt savas listes. Cerībā uz darbu pēc otrā oktobra. Nav nekādu šaubu, ka vismaz simtam birža rudenī darbiņu sagādās. Vai to sagādās tauta – tas ir strīdīgs jautājums. Preču klāsts politiskajos veikalos tāpat kā padomju laikā neatspoguļo tautas ieguldītā darba un vēlmju intensitāti.

Cimdara kunga vietā es vairākumam potenciālo sarakstu iesniedzēju uzdotu jautājumu – ko jūs te meklējat? Jūsu uzrādītā politiskā kvalifikācija acīm redzami neatbilst sabiedrības un valsts problēmu nopietnībai un to risinājumam nepieciešamajam profesionālismam. Jūsu cilvēcīgā stāja izpaudusies nespējā definēt valsts politiku atbildīgi, mērķtiecīgi, godīgi un – skatoties sabiedrībai acīs. Jūsu priekšstati par demokrātiju un sabiedrības līdzdalību aprobežojušies vienvirziena procesā, un nav nekādu pazīmju, ka šis process 10. Saeimas laikā tiks no jūsu puses turēts divos virzienos pēc būtības. Jūs pat manipulējat tikai varas galā, lai arī šīs manipulācijas (tautas vēlēts prezidents, cita vēlēšanu sistēma...) bez divvirziena procesa gādās valstij un sabiedrībai to pašu, ko esat gādājuši jūs – pusfeodālu varas izpratni ar modernas dzimtbūtniecības nolemtību daļai sabiedrības. Kurā kabatā jums stāv garantijas, ka jūs pārstāvēsiet tieši šo – Latvijas sabiedrību? Vai vismaz konkrētus vēlētājus un nevis kādus no sabiedrības interesēm pastarpinātus vai uz tām parazitējošus, tās nomācošus (banku, starptautisko korporāciju, vietējo valsts izmantotāju...) grupējumus!

Kas jums devis morālas tiesības te nākt un gribēt varu? Ja jums galvā tik vien kā iepriekšējā varas lietojuma inerce un priekšvēlēšanu kombinācijas, kas atgādina drīzāk kērlinga spēles paņēmienus (stumt un berzt grīdu), nevis politisku organizāciju cienīgu atklāsmi, ka tās zina, kā tautu un valsti godā celt? Savā bezsaturīgajā, tautai pielienošajā, pretīgajā visēdāju piedāvājumā jūs esat iemācījušies būt tik izplūduši, ka jūsu politiskā forma nu ir atpazīstama labi ja jūsu organizācijas nosaukumā. Vai arī it nekā vairs nav atpazīstama. Ņem visus avīžu virsrakstus pēc kārtas – tie katrs tagad ir jūsu slēptā reklāma. Šosezon ļauts nomedīt 100 vilkus. Izglābts saulē pārkarsis suns (tas par Visu Latvijai! mīļumu pret TB/LNNK). Ēģiptē piedzimis divgalvains teļš (tas par Vienotības solījumu pretrunību vai PLL konstrukciju). Itālieši aizbrauc uz nepareizo Sidneju (tas par Latvijas vēlētāju sajūtām nākamā gada vidū, ja nespēsiet neko sevī (!) mainīt). Veikalos maz īsta saldējuma, pārsvarā saldējuma izstrādājumi (tas par jūsu īso un garo programmu tautsaimniecisko kvalitāti). Vīrietis draud ar izkapti nocirst apkārtējiem galvas (tas par priekšvēlēšanu solījumu "politikas" un pēcvēlēšanu reālpolitikas sakarībām, kuras jums atkal pietrūks drosmes nolikt tautai priekšā tā, kā tās stāv)...

Ko jūs Saeimā iesāksiet? Ja vairākums no tiem, kas tur bijuši un gribēs atkal, vienu vai jau vairākas reizes kā politiķi (!) nav attaisnojuši, sēžoties deputāta krēslā, doto zvērestu? To dēļ Latvijas stāvoklis ir tāds, kāds tas ir. Bet vairākumam to, kuri vēl nav tur bijuši, bet grib būt, nav it nekāda paradigmatiska piedāvājuma ne valstij, ne tautai. To dēļ Latvijas stāvoklis paliks tāds, kāds tas ir. Vispirms aplieciniet savu atbilstību deputāta statusam un tad piestaigājiet!

Pats riebīgākais varbūt ir tas, ka jūs pašas vēlēšanas, to kampaņu un savu lomu tajās taisāt par estrādes būšanu. Jūs esat pieradinājuši arī sabiedrību pie tā, ka jūs jāuztver kā ākstus, kuri tēlo politiķus. Tāpēc jums liekas labi nebūt tiem, kas esat, bet buldozeriem vai bitītēm. Jums liekas ērtas sevis pašu čaumalas, un jums liekas, ka tieši čaumalas būs sabiedrībai visgaršīgākās. Tātad – jums turklāt ir zems pašvērtējums un jūs esat komplekšaini tipi, kuriem jāslēpj sava patība alegorijās. Taču – tieši tāda lietu kārtība ir jums visparocīgākā. Jūs – uz skatuves, "viņi" – zālē. Uzreiz redzams, kas ir kas, kurš nosaka dienas kārtību un izslēdz gaismu. Bet pats galvenais priekš jums ir tas, ka aktieris neatbild par ludziņas saturu. Un tas, ka par jūsu ludziņu vienmēr jāmaksā tautai. Ne jums. Un no tā paliek tik labi, ka gribas spēlēt tajā ludziņā vēl un vēl.