© Foto: Pexels.com

Tas, ko mēs zinām par ēšanas traucējumiem, ir saslimšana ar anoreksiju un bulīmiju. Bet mēs nezinām, ka 21. gadsimtā ēšanas traucējumi tiek definēti kā dzīvībai bīstams neirotisks stāvoklis.

Ēšanas traucējumu pamatā ir pacientu neatrisinātās psihoemocionālās problēmas, kā rezultātā tiek ietekmēts organisms un veselība.

“Šī ir problēma, kas skar ne tikai tūkstošiem meiteņu, sieviešu un vīriešu, bet arī viņu tuvākos cilvēkus - ģimenes un draugus. Tāpēc ikvienam ir jāsaprot, kas ir lielākie ēšanas traucējumu riski, kas ietekmē cilvēku, lai varētu palīdzēt cilvēkiem,” raksta extension.usu.edu.

Foto: Pexels.com

Ēšanas traucējumi katram indivīdam ir atšķirīgi, taču populārākie no tiem ir: sava ķermeņa aprišu nepieņemšana, kā arī negatīva sociālās vides ietekme.

Lielākie riska faktori:

Trauma

Dažādas problēmas, kas skar savstarpējas attiecības ģimenē un vēlāk skolā, tiek identificēti, kā ēšanas traucējumu riski. Diemžēl arī seksuāla uzmākšanās ir nopietns drauds.

Tāpat arī bērnības traumatiskie notikumi, piemēram, vecāku šķiršanās, kāda ģimenes locekļa zaudēšana, traģēdija, piemēram, pašam savām acīm redzēt, kā nodeg mājas, kā arī konflikti vai spiediens, ir riski.

Arī mobings skolā un klasesbiedru vidū, seksuāla vardarbība bērnībā, kā arī vecāku aukstās attiecības, tiek uzskatīti par riska faktoriem. Ar problēmām ir jāstrādā. Tās ir jārisina.

Ķermeņa aprišu nemīlēšana

Foto: Pexels.com

Vēl šodien sabiedrībā valda skaistuma standarti. Īpaši jaunu meiteņu vidū.

Meitenes, skatoties modes žurnālus un dažādus TV šovus, kā arī filmas, ietekmējas, kādai viņai būtu jābūt, bet, redzot sevi spogulī, viņa saprot, ka ne tuvu nav tāda. Tad seko vilšanās, neizpratne un dusmas.

Arī lelles, Bārbijas, kuras veikalu plauktos izskatās, kā no žurnālu vākiem, var neatgriezeniski ietekmēt jaunu meiteņu uzskatu veidošanos par saviem skaistuma standartiem. Tā rezultātā jaunām meitenēm sāk rasties ēšanas traucējumi. Skarbi, bet realitāte.

Sociālie mediji

Viens no izplatītākajiem draudiem ir sociālie mediji. Īpaši komunikācija savā starpā un komentāri, kas var būt naida pilni no svešiem cilvēkiem.

Šodien dažādas platformas, piemēram, “Instagram”, “TikTok” un “Snapchat”, ietekmē indivīdus jebkurā vecumā.

Cilvēki skatās, pēta un diskutē: kā dzīvo sabiedrība un kāda ir patiesā realitāte viņu ikdienā. Tās ir divas dažādas dzīves.

Alkas pēc skaistā, vērienīgā, finansiāli neatkarīgā, noved pie sevis nemīlēšanas un prāta aptumsuma, pēc kura seko izteikti ēšanas traucējumi.

Grūtniecība un laulība

Foto: Pexels.com

Pēcdzemdību depresija ir viens no izplatītākajiem iemesliem ēšanas traucējumiem, kas veicina trauksmi un depresiju.

Arī laulība, kurā savstarpējās attiecības ir moku pilnas, var radīt dažādas mentālas veselības problēmas. Arī ēšanas traucējumus, kas cilvēku izmaina uz sliktu līdz nepazīšanai.

Kā meklēt risinājumu?

Foto: Pexels.com

Vissmagākās sekas ir pašnāvības mēģinājums. ASV veikts pētījums, kurā atklāts, ka visaugstākais skaits pašnāvības mēģinājumiem ir, pateicoties ēšanas traucējumiem, kas ietver problēmas ar sava ķermeņa aprisēm un esošo svaru. Ēšanas traucējumi, kas noveduši pie anoreksijas un bulīmijas, neļauj sievietēm pašām tikt galā ar savu dzīvi.

Riebums pret sevi ir gluži kā ēna, kas nepazūd. Un tā dzīves jēga, prieks un gaismas stars vairs netiek ieraudzīts, rezultātā piezogas pašnāvības domas.

Medicīna šodien ir attīstījusies tik tālu, ka uztura speciālisti, psihiatri, terapeiti palīdzēs, lai izārstētu tieksmi pēc ēdiena.

Turklāt īpaša uzmanība tiek pievērsta jauniešiem jau skolās, kad dažādās mācību stundās nāk un stāsta par ēšanas traucējumiem speciālisti, kas ir zinoši, pateicoties savai pieredzei un praksei.

Svarīgi ir sabiedrību izglītot un zināt. Vajag meklēt palīdzību, lai nebūtu par vēlu.

Statistika nemelo

Foto: Pexels.com

Pirms vairākiem gadiem ASV tika veikts pat pētījums, kas atklāja, ka no 2018. gada līdz 2019. gadam ik pēc 51,5 minūtēm no ēšanas traucējumiem mira viens cilvēks.

Pētījuma prognozes nākotnei ir vēl skarbākas. 28,8 miljoni, kas ir nežēlīgi liels cilvēku skaits, kādā dzīves posmā cietīs no ēšanas traucējumiem. Tas tāpēc, ka straujiem tempiem attīstās sociālā vide un mobings nav pazudis. Tāpat mūsdienās ēdiens ir visiem pieejams. Nav laiki, kad šokolādes tāfelīte, nemaz nerunājot par ātrās ēdināšanas servisu, bija ekskluzivitāte.

Uzzini, kādi produkti satur daudz sāls. 9 neredzamās sāls bumbas, lasi šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv