Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Apdrošinātājs kādai kundzei izmaksājis 2953 eiro par veikala durvīs salauztu kāju

© publicitātes foto

"If Apdrošināšana" pagājušajā gadā gados vecākai kundzei izmaksāja kompensāciju 2953 eiro apmērā par kāda tirdzniecības centra automātiskajās durvīs salauzto kāju.

Iepriekšējos gados vairākiem gados vecākiem cilvēkiem izmaksātas atlīdzības par traumām, kas gūtas automātiskajās durvīs. Piemēram, kādā Pierīgas pilsētā, krītot no eskalatora, traumas guva divas kundzes - vienai no apmeklētājām bija traumēta kāja, kā arī abām bija sabojāts apģērbs. Kopējais atlīdzības apmērs par šo negadījumu bija 620 eiro, paziņojumā medijiem informē "If Apdrošināšanas" civiltiesiskās atbildības produkta vadītāja Uva Kaijaka.

Saskaņā ar apdrošinātāja datiem kādu bērnu no smagām kāju traumām pēc ieraušanas eskalatorā paglāba tikai kvalitatīvi apavi, bet kāda liela tirdzniecības centra veikalā zēnam uzgāzās trepes, kā rezultātā bija nepieciešama mediķu palīdzība - bērna galvai tika uzliktas vairākas šuves, un aprēķinātais atlīdzības apmērs par šo traumu bija 600 eiro.

"If Apdrošināšanas" apkoptie dati rāda, ka uzņēmumu civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas atlīdzību apmērs par cilvēku veselībai un mantai nodarītajiem zaudējumiem svārstās no 50 eiro līdz 2900 eiro. Vietas, kurās, pieviļot tehnikai, mēdz notikt biežākie negadījumi, ir tirdzniecības centru automātiskās durvis un eskalatori, kuros vienmēr sakoncentrējas liels apmeklētāju daudzums. Dažkārt par iemeslu negadījumam kalpo pašu cilvēku apģērba vai apavu auklas, kas mēdz ieķerties, piemēram, eskalatora spraugās vai automātiskajās durvīs, kā arī vienkārša nevērība, lietojot, piemēram, eskalatorus.

Uz eskalatoriem, automātiskajās durvīs un uz nenotīrītām ietvēm visbiežāk cilvēki gūst ķermeņa sasitumus un sastiepumus, bet smagākajos gadījumos arī traumas ar kaulu lūzumiem, kas gados vecākiem cilvēkiem nozīmē arī neatgriezenisku ietekmi uz veselību un ilgstošu atlabšanu.

Pagājušajā ziemā daudzviet Latvijā neizveidojās noturīga sniega sega, taču iepriekšējos gados traumas uz slidenajām ietvēm arī bija iemesls tirdzniecības centru civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas atlīdzību izmaksai. Šādos gadījumos par sīkākām traumām izmaksātas atlīdzības 50-100 eiro apmērā, savukārt par nopietnākām traumām 300-600 eiro apmērā. Iepriekš "If Apdrošināšana" kompensēja arī zaudējumus par sabojātām auto virsbūvēm, no tirdzniecības centru jumtiem krītot sniegam un ledus gabaliem. Vidējās atlīdzības apmērs par sabojātām auto virsbūvēm bija 300-1000 eiro.