Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Latvijā

Psihiatrs brīdina par pieaugošiem pašnāvību riskiem jaunu puišu vidū

© pixabay.com

Pašnāvību iemesli jauniešu vidū var būt ļoti dažādi, tostarp vienaudžu atstumšana, depresija, neiederēšanās sajūta sabiedrībā un tamlīdzīgi. Psihiatrs Nils S.Konstantinovs brīdina par vēl kādu cēloni, kas pēdējā laikā kļuvis īpaši bīstams.

Mikroblogošanas vietnē "X" Nils S. Konstantinovs raksta: "Pusaudžu zēni aizvien vairāk saskaras ar izspiešanu, kas saistīta ar kailbildēm internetā. Bloomberg ziņo par pašnāvību pieaugumu šī iemesla dēļ. Arī es pēdējos 6 mēnešos esmu redzējis vairāk puišu, kas iekūlušies šādās problēmās, nekā iepriekšējos gados kopā. Reālie cipari noteikti ir daudzkārt lielāki, jo zēni biežāk to neatklāj. Viens - tāpēc, ka stigma ir lielāka nekā meitenēm runāt par šādām lietām, pazemošanu, izvarošanu u.tml.. Otrs - lielākā daļa speciālistu ir sievietes, kuras mazāk pievērsīs šim uzmanību un ar kurām mazāka iespēja, ka zēni par to runās."

Savukārt "Facebook" kontā psihiatrs izskadro, kā tas notiek:

Zēni (visbiežāk pubertātes vecumā, no 12-16 g.v.) internetā iepazīstas ar kādu simpātisku “meiteni”.
Tiek uzsākta seksualizēta saruna, “meitene” aicina nodarboties ar kopēju masturbāciju.
Piedāvājot kopīgi izģērbties vai apmaiņā pret savām kailbildēm, “meitene” prasa zēnam nobildēt vai uzfilmēt sevi atkailinātā, pornogrāfiskā veidā.
Kad zēns nosūtījis savas bildes, “meitene” izrādās ir pieaugušais, kurš atsūta draudu ziņu: vai nu tuvākajā laikā pārskaitīsi noteiktu summu uz anonīmu kontu internetā, vai arī šīs bildes nosūtīšu tavai mammai/skolai/visiem draugiem.
Pusaudzis bieži krīt šokā, milzīgā kauna dēļ nespēj nevienam par to pastāstīt, reizēm mēģina iegūt naudu, to zogot. Bieži stresa dēļ parādās depresīvā krīze, trauksme, puisis var sākt izvairīties no skolas, draugiem, ģimenes u.tml.
Detaļas var atšķirties - piemēram, dažreiz zēni paši neapdomīgi ieliek savas bildes portālos, kur tās atrod izspiedēji -, bet shēma parasti visiem ir līdzīga.

Ko darīt?

Pārrunājiet šos, un arī citus riskus ar savu pusaudzi. Jums nav jāieslīgst detaļās - tikai ļaujiet saprast, ka Jūs nedusmosities, ja pusaudzis pie jums vērsīsies šādu nepatikšanu gadījumā.
Atgādiniet, ka vislabāk ir nesūtīt nevienam savas kailbildes. Bet ja nu gadījumā tomēr sanāk to darīt, tad bildēs, kur tiek rādīts ķermenis, nekad nerādīt savu seju. Tāpat arī izvairīties kadrā iekļaut atpazīstamas lietas - savu istabu, grāmatplauktu u.tml.
Ja iznācis saskarties ar šo problēmu - nekad nesūtīt naudu un neturpināt saraksti. Nomieriniet pusaudzi, informējot, ka šī ir plaša izspiešanas shēma, tajā iesaistīti tūkstošiem zēnu un izspiedēji vēlas tikai naudu - viņi parasti nekad neīsteno savus draudus. Protams, vērts arī informēt policiju.
Situācija Latvijā ar šo zēnu izspiešanu visticamākt ir tikpat izplatīta kā citur Eiropā. Reālie cipari gan nav zināmi, jo zēni biežāk to neatklāj. Gan tāpēc, ka stigma ir lielāka nekā meitenēm runāt par šādām lietām, pazemošanu, izvarošanu u.tml. Gan arī lielākā daļa speciālistu parasti ir sievietes, ar kurām mazāka iespēja, ka zēni par to runās.
Tādēļ noteikti vērts informēt savu pusaudzi par šo tēmu laicīgi. Un apvaicāties, vai gadījumā nav sanācis ar to saskarties, ja redzat savu puisi ilgstoši nomāktu, depresētu vai neizskaidrojami satrauktu.