Otrdiena, 28.maijs

redeem Vilhelms, Vilis

arrow_right_alt Latvijā

RTU zinātnieki uzstādījuši jaunu rekordu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Līdz ar mākslīgā intelekta risinājumu attīstību būtiski pieaug pieprasījums pēc ātras un energoefektīvas datu pārraides, tādēļ Rīgas Tehniskās universitātes Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes (RTU DITEF) zinātnieki sekmīgi notestējuši jaunu modulatoru optiskajiem starpsavienojumiem datu centros un uzstādījuši datu pārraides rekordu, informē RTU Sabiedrisko attiecību departamenta komunikācijas projektu vadītāja Lāsma Vaivare.

Sadarbojoties ar ASV uzņēmumu "OpenLight Photonics" un Vācijas uzņēmumu "Keysight Technologies Deutschland GmbH" institūta zinātnieki eksperimentos testēja jauna veida elektroabsorbcijas optisko modulatoru uz silīcijas fotonikas čipa, sasniedzot datu pārraides ātrumu vairāk nekā 380 Gbit/s. Pasaulē lielākajā optisko tīklu un sakaru konferencē un izstādē Amerikā "Optical Fiber Technology (OFC)" RTU zinātnieku veikums tika augstu novērtēts un atzīts par pasaules rekordu.

Jau pērn RTU zinātnieki pārspēja vairākus pasaules rekordus datu centru starpsavienojumu tehnoloģijās, izmantojot silīcija fotonikas čipus. "Rekordus uzstāda dažādās kategorijās. Pērn zinātnieki sasniedza rekordus sistēmu, bet šogad iekārtu kategorijā, norāda RTU DITEF tenūrprofesors Oskars Ozoliņš.

Optiskā modulatora dizainu izstrādāja "OpenLight Photonics", bet izgatavoja Izraēlas kompānija "Tower Semiconductor". Sadarbība ar "OpenLight Photonics" aizsākās pērn, kad, novērtējot RTU DITEF pētnieku zinātniskās publikācijas, viņi uzmeklēja Ozoliņu.

Modulatoru RTU pētnieki testēja ASV uzņēmuma "Keysight Technologies" laboratorijā Vācijā, ar ko arī izveidojusies cieša sadarbība, tajā stažējas RTU doktoranti. Testus veica pētnieku grupa - pētnieks Armands Ostrovskis, asociētais profesors Toms Salgals, pētnieks Kristaps Rubuls, zinātniskais asistents Arvīds Sedulis, profesors Sandis Spolītis, profesors Vjačeslavs Bobrovs un tenūrprofesori.

"Testus mēs veicam Vācijā, jo Latvijā šobrīd nav pietiekamas infrastruktūras, taču mums ir pasaules līmeņa kompetences mikročipu testēšanā, ko apliecina gan starptautisku uzņēmumu interese sadarboties, gan sekmīgie testi," norāda Ozoliņš.

ES Mikročipu akts paredz, ka katrā dalībvalstī nepieciešams izveidot pusvadītāju kompetenču centru, tā sekmējot ES suverenitāti un lielā mērā pašapgādi pusvadītāju tirgū. RTU stratēģiskais mērķis ir ne tikai nodibināt pusvadītāju kompetenču centru, bet RTU paspārnē izveidot arī mikroshēmu dizaina un testēšanas laboratoriju, kas apkalpotu mikroshēmu ražotājus.

Ostrovskis ir saņēmis arī pirmo industrijas nozīmīgāko uzņēmumu organizācijas "Mobile Optical Pluggables Alliance" balvu par zinātnisko publikāciju, kurā atspoguļoti testu rezultāti.