© Foto: Marlēna Alstere

Amalfi coast – izdzirdot šo vārdu salikumu, iztēle mūs aizved uz krāsainu jumtu ciematiem klintīs, ko ieskauj tirkīzzils ūdens, pilns baltu jahtu, atstājot aiz sevis baltu putu ceļus un pludmales, kurās gulēt ne tikai ar skatu raugoties tālajā Vidusjūras horizontā, bet arī vērojot krāsu pārejas klintīs izsētajās mājās, virs kuru jumtiem kaijas riņķo saules pielietajās debesīs. Vasara, silts vējš, jūras šalkas un miers… atvaļinājums.

Neapole - Itālijas sirds

First things first - kā tad nokļūt uz Amalfi krastu? Ja vien jums nav privātā helikoptera, tad vieglākā iespēja ir izvēlēties lidojumu uz Neapoli, no kuras ar auto vai sabiedrisko transportu doties uz Amalfi. Ja reiz esat ielidojuši Neapolē, mans ieteikums, ir dot šai pilsētai iespēju un kādu nakti tur arī uzkavēties. Par Neapoli domas dalās, šai pilsētai vēl joprojām līdzi seko pagātnes ēnas, kas liek tūristiem to vēl aizvien uzskatīt par biedējošu, neparedzamu un pat bīstamu, taču patiesībā Neapole sen vairs nav tāda, par kādu to uzskata tie, kurus biedē vārds mafija. Nu jau sen kā ir pagājuši tie laiki, kad melni auto ar tonētiem logiem traucās cauri pilsētai un izrēķinājās ar sev netīkamajiem gaišā dienas laikā. Neapole šobrīd ir tikpat droša cik jebkura cita, liela Eiropas pilsēta.

Foto: Marlēna Alstere

Neapolei pavisam noteikti ir savs šarms, tā ir Itālijas sirds ne tikai ģeogrāfiski, bet arī pārnestā nozīmē. šķietami nekur citur nevarēs sajust dienvidniecisko itāļu garu un enerģiju kā Neapolē. Itāļiem raksturīgais karstasinīgums, tas te jūtams auto vadītājos, kuri ritmiski taurē katram auto, gājējam un riteņbraucējam, katrā futbola fanā, kuri ar skaļām dziesmām pārvietojas pa pilsētu futbola izlases kreklos, katrā viesmīlī, kurš ar plašiem žestiem rāda, cik gards būs pasūtītais ēdiens, un katrā ieliņā, kurā klusums valda vien dažas stundas diennaktī - itāļu gars te burtiski virmo gaisā un to nesajust nav iespējams.

Foto: Marlēna Alstere

Ja būsiet mani paklausījuši un izlēmuši par labu palikšanai Neapolē, tad ar ko gan sākt? Protams, ka ar gardu maltīti, vēlams, slaveno Neapoles picu (kā arī nepieklājīgi lētos mājas vīnus un milzīgos aperolus). To varēsiet baudīt:

-Trattoria Vesuvio

-slavenā picu vieta Pizzeria Laezza

-Mammina Pizzeria E Cucina Genuina Duomo

Savukārt, nakts mājām varu ieteikt šo jauko dzīvokli, kas atrodas lieliskā lokācijā ar mazu balkonu, no kura vērot aktīvo pilsētu. Dzīvoklis būs piemērots līdz 4 cilvēkiem: https://abnb.me/jdmRfxIuHAb

Vezuvs un Pompeja

Foto: Marlēna Alstere

Ko tad vēl darīt Neapolē bez ēšanas (un dzeršanas)? Ja esat dabas un vēstures mīļi, tad noteikti kā populārākie tūrisma objekti jāatzīmē Vezuvs un Pompeja. Vezuvs - viens no lielākajiem dusošajiem milžiem - lai gan Vezuvs tiek uzskatīts par aktīvu vulkānu, tomēr neko vairāk par sēra tvaikiem tas šobrīd nerada. Biļetes Vezuva nacionālajā parkā maksā ap 11 EUR, tās nopērkamas tikai online, un ieteicams nopirkt iepriekš, tā kā pat oficiālajā biļešu tirdzniecības vietnē tiek brīdināts par nestabilo interneta pārklājumu vulkāna pakājē, tāpēc ideja nopirkt biļetes pēdējā brīdī var neizdoties.

Foto: Marlēna Alstere

Biļete nodrošina jums ieeju Vezuva dabas parkā, kur pašiem iespēja aiziet līdz krāterim, kāpiens ir apmēram 30 minūtes ilgs katrā virzienā, ir samērā liels stāvums, ceļa segums sastāv no vulkāniskajiem akmeņiem, tāpēc labāk izvēlēties ērtus un piemērotus apavus, jo kāpšana lejā var būt izaicinoša. Tāpat der atcerēties, ka līdzi jāpaņem ūdens, saulesbrilles un cepure, tā kā pa ceļam nekur nebūs ēna. Līdz pašam Vezuvam var tikt ar auto, taču pirms tam kārtīgi jāievāc informācija par stāvvietu un tās attālumu līdz krāterim, lai 30 minūšu vietā nav jānoiet 5 kilometri.

Foto: Marlēna Alstere

Tāpat Vezuvu ir iespēja apmeklēt arī grupā vai individuāli gida pavadībā, tad problēmas par auto stāvvietu un ilgo staigāšanu vairs nebūs aktuālas. Šāda veida ekskursijas ar gidu bieži vien piedāvā apvienot arī ar Pompejas apmeklējumu, kas var būt samērā izdevīgi, ņemot vērā to, ka Pompejas no Vezuva neatrodas tālu un to ir iespējams apskatīt vienā dienā. Pompejā bez gida neiztikt, nepieciešams kāds, kurš iedarbinās mūsu fantāziju, lai drupas iegūtu kādu saturu un jēgu, pretējā gadījumā klīdīsiet pa mazāk vai vairāk sadrupušiem akmeņiem un nebūs ne jausmas, uz ko būtu jāskatās. Un tad, kad must have kultūrvēsturiskā mantojuma apskates objekti ir apmeklēti, laiks doties atpakaļ uz pilsētas centru un ienirt tās nebeidzamajā ņirboņā, kur apmeklēt Santa Lucia klosteri vai Galleria Umberto I.

Sorento

Tā kā raksta nosaukumā minēta Amalfi piekraste, bet par to vēl nekas nav lasāms, tad ķersimies klāt tai…. Pēc brītiņa.

Amalfi piekrastē atrodas 13 mazas, gleznainas, uh un ah skatiem pilnas pilsētiņas - Amalfi, Atrani, Cetara, Conca de' Marini, Furore, Maiori, Minori, Positano, Praiano, Ravello, Scala, Tramonti un Vietri sul Mare. Amalfi piekraste ir vien 48 km gara, taču ik gadu uzņem apmēram 5 miljonus tūristu. Lielāko popularitāti Amalfi piekrastē izpelnījies Positano, un ne velti. Izdzirdot šīs pilsētiņas nosaukumu prātā tiek uzburta foto cienīga aina ar skaistu saulrietu, kas līst pāri krāsainu māju jumtiem, tas ir kaut kas grezns, izsmalcināts un arī dārgs.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Un tā patiešām arī ir - Positano, ierindojas TOP 5, ja tiek runāts par dārgākajiem Itālijas galamērķiem. Nelielam ieskatam - budžeta cenu kategorijas viesnīcas maksā, sākot no 400 EUR par nakti, luksusa viesnīcas, sākot no 800 EUR, savukārt, restorānos vidēja maltīte maksās apmēram 21 EUR. Ja šajā brīdī domājat, ka tālāk nav vērts lasīt - nesteidzieties! Kā jau daudzi, kas nav gatavi maksāt 800 EUR par nakti, ir atraduši risinājumu, ko sauc par Sorrento. Sorrento ir samērā paliela pilsēta, kas atrodas apmēram stundas braucienā no Neapoles. Savulaik 1881.gadā pats Henrihs Ibsens izvēlējies uzkavēties Sorrento viesnīcā Imperial hotel tramontano, pa kuru laiku uzrakstījis lugu Gi spettri jeb Spoki. Tāpat Sorrento ir slavena ar to, ka tajā audzē 40% no visiem citroniem Campania reģionā.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Sorrento ir pilsēta, kas piedāvā daudz un dažādas izklaides iespējas, par ievērojami draudzīgākām cenām. Salīdzinājumam - Sorrento nakts viesnīcā ar skaistu skatu maksā vidēji 177 EUR, maltīte restorānā vidēji 15 EUR. Ja izvēlaties par labu Sorrento, tad nakts māju ieteikumi būtu viesnīca Conca park, te gan cena par nakti būs apmēram 400 EUR, taču viesnīca atrodas lieliskā lokācijā un pieejami numuriņi ar skatu uz jūru un vareno Vezuvu, tāpat noteikti varu ieteikt šo lielisko dzīvokli https://abnb.me/BT9DXw7IJAb, dzīvoklis iekārtots itāļu stilā ar 2 guļamistabām, plašu viesistabu un 2 balkoniem, no kuriem arī pavērsies skats uz Vezuvu.

Foto: Marlēna Alstere

Abas naktsmājas atrodas uz Sorrento galvenās ielas, kas nozīmē, ka pilsētiņas centrs ir vien 5 minūšu gājiena attālumā.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Pusdienas/vakariņas:

Publicitātes foto

-Enjoy the little things - lieliskas pastas un deserti;

-O' Schizzariello - pasta un jūras veltes;

-Ristorante Fuoro - pasta un jūras veltes;

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

-O’Puledrone - svaigu jūras velšu restorāns pie pludmales, kas pieder vietējiem zvejniekiem Viņi piedāvā arī makšķerēšaas izbraucienus ar zvejas laivu, pēc tam noķerto pagatavos jums 2 kārtu vakariņās, cena 90 EUR no personas.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Dzērieniem:

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

-Hotel Syrene Bar - brīnišķīgs skats, noteikti rezervējiet iepriekš;

-Pasticceria Mimì - kokteiļi un tiramisu;

Foto: Marlēna Alstere

-Fatto Mo Mo - lielisks aperols par 5 EUR;

-Da Giniello - lieliska vieta saulrietam;

-Caffe 54.

Tāpat, apmetoties Sorrento, noteikti iesaku ieplānot kādu pludmales dienu. Lai nokļūtu uz pludmali jums jādodas uz ostas pusi, lai tiktu lejā uz pludmali ir iespēja iet pa taku, taču karstumā tas varētu būt izaicinoši, vai izmantot liftu, lifta cena turp un atpakaļ 2 EUR. Izejot no tuneļa, uzreiz priekšā redzēsiet Marameo pludmales bāru, kur, visdrīzāk, jūs sagaidīs aktīvs darbinieks ar centieniem jūs ievilināt.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Lai gan, laikus nākot uz šejieni, arī te iespējams tikt pie labām vietām, tomēr vairāk ieteiktu doties uz Peter’s beach, kas būs ejot pa labi. Peter’s beach ir vairāk sauļošanās vietu, plašāka pludmale, kā arī labāks piedāvājums gan dzērienu, gan ēdienu kartē. Sauļošanās gultu cena abos pludmales bāros ir vienāda - 20 EUR uz visu dienu, papildus tam saulessargs maksā 8 EUR, taču sauļošanās krēsls 15 EUR. Dvieļus iesaku ņemt līdzi, to īre ir sākot no 5 EUR. Abās pludmalēs ir pieejama apkalpošana, ēdienus un dzērienus iespējams pasūtīt tur pat kur sauļojaties.

Izņemot pludmales, Sorrento būs pilsēta, kurā klaiņot pa mazajām ieliņām, aplūkot suvenīru veikalus, kuros atrodams viss, ko vien varat iedomāties citronu tematikā, it īpaši gribas izcelt krāšņo, ar rokām apgleznoto keramikas klāstu, piesēst kādā mīlīgā kafejnīciņā uz aperolu vai apēst labāko gelato (to atradīsiet labākajā gelato vietā Raki) un baudīt Itālijas nesteidzīgo ritmu.

Ja apraksts par Sorrento jūs ir ieintriģējis, tad no Neapoles uz Sorrento iespējams nokļūt dažādos veidos - autobuss, taksis vai transfērs. Transfērs no Neapoles uz Sorrento maksā sākot no 140 EUR 4 personām, taksis sākot no 170 EUR, vilciens 5-8 EUR.

Positano

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Izbaudījuši Sorrento, beidzot varam ķerties klāt slavenajai vietai - Positano. Uz Positano no Sorrento var nokļūt ar:

-taksis - 120-160 EUR

-prāmis - sākot no 17 EUR

-autobuss 2 EUR turp un atpakaļ - te kā mīnuss jāpiemin dzīvā rinda, kas var nozīmēt, ka jāgaida vairāki autobusi, un autobusa pietura ir tiešā saulē. Arī atpakaļ braucot, neieteiktu riskēt un iet uz pēdējo autobusu, jo tajā var gadīties netikt.

-rolleris - pats labākais variants, ja braukšana ar rolleri jums neliekas nekas biedējošs. Noma 35-50 EUR/dienā, neierobežota brīvība, iespēja apbraukt sastrēgumus un baudīt elpu aizraujošus skatus, traucoties gar klinšu malu.

Ja izvēlaties palikt Sorrento, tad Positano apskatei pietiks ar vienu pilnu dienu, lai arī šī pilsētiņa ir zināma ar elpu aizraujošiem skatiem, pati pilsēta ir samērā maza un to izstaigāt varēsiet samērā ātri. Svarīgākais, ko redzēt Positano, ir skaistie skati, kurus vislabāk varēsiet baudīt ar glāzi vīna vai aperola.

Pusdienas/vakariņas restorāni/kokteiļi:

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

-Hotel Poseidon (taču šogad praktiski nebija iespējams rezervēt) - vienreizējs skats;

-Ristorante Don Giovanni - pusdienas vai vakariņas ar skatu;

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

-Le Petit Murat - gardi kokteiļi vienreizēji skaistas viesnīcas dārzā.

Uzkodas/glāze vīna:

-Li Galli Bistrot;

-Ristorante Bruno.

* ja ceļojat kompānijā pa 4, te galdiņus dabūt nebūs iespējams, jo tie atrodas uz ielas un fiziski nav iespējams sasēdināt 4 cilvēkus.

Te gan uzreiz gribas pieminēt, ka šobrīd, pateicoties sociālajiem tīkliem, Positano un Sorrento ir kļuvuši par izteikti populāru galamērķi, kas ir jūtams tūristu daudzumā. Pa šaurajām Positano ielām pārvietoties kļuvis teju neiespējami lielo tūristu masu dēļ, savukārt Sorrento pastaiga pa pašu pilsētu ir pieņemama, taču brīdī, kad vēlēsieties ēst vakariņas, var nākties gaidīt rindā apmēram 40 minūtēm, tā kā restorāni ir pārpildīti un daudzos rezervācijas netiek pieņemtas.

Amalfi

Ja par transportu būsiet izvēlējušies rolleri, tas jums ļaus apbraukāt visu Amalfi piekrasti un tās mazos ciematiņus. Aiz Positano gleznainais ceļš jūs aizvedīs uz Amalfi, pilsētiņu, kuras vārdā nosaukts viss krasts. Amalfi ir skaista piekraste ar saulē vizuļojošu tirkīzzilu ūdeni, taču iekšā, gluži kā paslēpies aiz mūra sienām, atrodas pilsētas centrs ar mazāk mīlīgām ieliņām, kafejnīciņām un suvenīru veikaliem.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Tāpat Amalfi var būt lieliska vieta, kur nomāt laivu. Pie paša krasta pieejamas vairākas laivu nomas, savukārt ielas galā pieejama arī maksas stāvvieta gan rolleriem, gan auto (rollerim stāvvieta visai dienai maksāja 20 EUR). Laivu iznomājām Amalfi Marine, laivas cena 300 EUR + iztērētā degviela. Laivu iespējams nomāt bez laivas vadīšanās apliecības, uz laivas tiks sniegta īsa instrukcija, tāpat arī darbinieki parūpēsies par laivas iebraukšanu un izbraukšanu no ostas, tāpēc par laivas parkošanos nebūs jāsatraucas. Pie instruktāžas tiks iedota karte ar ieteikumiem labākajām apskates un peldvietām, dvieļi, dzērieni un ēdieni gan jāņem līdzi pašam.

Foto: Marlēna Alstere

Laiva būs jūsu rīcībā no 9.00 līdz 17.30, kas ir vairāk kā pietiekami. Ja ir vēlme vai nepieciešamība, pēc laivas var ierasties arī vēlāk, piemēram, plkst. 10 vai 11, tas tikai saīsinās jūsu atrašanās laiku uz laivas. Tāpat lieliski ir tas, ka lietus vai sliktu laikapstākļu gadījumā rezervācija tiek pārcelta uz citu dienu, nezaudējot naudu. Laiva būs pietiekami liela priekš 4 cilvēkiem, visi 4 reizē gan sauļoties laivas priekšā nevarēs, bet kādam jau vienmēr būs jābūt kapteinim. Tāpat noteikti iesaku nodrošināties ar apjomīgiem SPF krājumiem, uz ūdens esot, saulīte mūs mīl vēl vairāk kā parasti un pie apdegumiem var tikt ātri vien. Ar laivu varēsiet aizbraukt līdz Positano, lai skatu uz šo vienreizējo pilsētu redzētu no ūdens, peldei noteikti iesaku doties uz Li Galli salu arhipelāgu, kas sastāv no 3 mazām saliņām, kur, iebraucot vidū, var tikt pie aizvēja, skaista skata un lieliskas peldes.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Li Galli saukta arī par delfīna salu sava izskata dēļ, šobrīd sala pieder kādam Sorrento viesnīcu īpašniekam Giovanni Russo. Līdz 1980.gadu beigām sala un uz tās esošā villa piederēja baletdejotājam Rudolfam Nurijevam, taču 2011.gadā Li Galli salu varēja iegādāties par 263 miljoniem ASV dolāru. Šobrīd vēl aizvien uz salas atrodas Nurijeva villa, kas īrei tiek piedāvāta tikai 3 nedēļas gadā. Cena par nedēļu ir, sākot no 222 tūkstošiem EUR, iekļaujot pilnu servisu, ēdināšanu, apkalpojošo personālu un jahtu.

Ko darīt Amalfi (izņemot laivas nomu):

-Gardi paēst Da Maria;

-apskatīt skaisto Duomo di Amalfi;

-nopeldēties Amalfi pludmalē;

-aizbraukt uz skaisto Atrani (tikai te var būt sarežģīti ar stāvvietu).

Pēc piekrastes ciematiņiem iesaku doties augstāk klintīs uz Ravello. Ja, ievadot navigācijā, galamērķi Ravello redzat paziņojumu par zonu ZTL (zona traffico limitato), tad nenobīstieties, tas tikai nozīmē to, ka nav atļauts iebraukt pašā pilsētā, taču 3 minūšu gājiena attālumā no pilsētas centra ir maksas stāvvieta (apmēram 2 EUR/h). Ravello jūs pārsteigs ar elpu aizraujošiem skatiem. Skaistākās piekrastes ainavas ieskautas krāsainu ziedu gubās, varēsiet baudīt, ja apmeklēsiet Villa Rufolo (ieejas biļetes cena 8 EUR). Savukārt pilsētas centrā apskatāma grezna katedrāle Dumo di Ravello.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Pa ceļam uz Amalfi var atrast divas neparastas pludmales. Fiordo di Furore, kur atradīsiet pludmali starp klintīm, kurai pāri stiepjas tilts. Pie šīs pludmales būs izaicinoši atrast stāvvietu, tā kā rolleris jāparko pie paša ceļa un ir pieejamas vien dažas stāvvietas, ja tomēr jums būs palaimējies un stāvvietu būsiet atraduši, jūs sagaida pamatīgs kāpiens lejup. Otra pludmale Marina di Praia būs nedaudz lielāka, ar vairāk izklaides iespējām. Šeit atrodami vairāki restorāni un bāri, tāpat ir pieejamas dažādas ūdens aktivitātes, kā laivu noma un niršana. Ja ir vēlme aizbēgt no pasaules, tad te ir pat nelieli hoteļi, kurā apmesties un pāris dienas baudīt tikai sauli, jūru un skaistu skatu. Ja vēlaties te ieturēt maltīti, tad drošs ieteikums būs Tattoria Da Armandino.

Kapri

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Ja jums pietiek laika un ir vēlme apskatīt vēl vairāk, tad aicinātu izmantot iespēju vienu dienu pavadīt Kapri salā. Ja jūsu naktsmītne atrodas Sorrento, tad to izdarīt būs pavisam viegli, ejot garām visiem plaudmales bāriem ir osta, no kuras atiet prāmis uz Kapri, cena ap 35 EUR turp un atpakaļ, brauciens ilgst 20 minūtes.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Devāmies ar prāmi 10.45 un atpakaļ 18.00, pa šo laiku paspējām izstaigāt pilsētiņas centru, Giardino di Augusto (ieejas biļete 1,50 EUR), dārzs nav liels, taču skati - elpu aizraujoši, kā arī paēst pusdienas. Pašā pilsētas centrā cenas ir laba restorāna līmenī, tikai ēdiens nebūs laba restorāna līmenī, par 15 EUR varēsiet pretendēt uz sendviču, kas sastāvēs no bieza siera, tomāta un daudz baltmaizes, kafija maksās apmēram 8 EUR, taču, paejot dažas minūtes tālāk, var atrast labi novērtētu vietiņu ar nosaukumu Verginiello, kur varēsiet baudīt svaigas jūras veltes vai citus itāļu virtuves ēdienus. No ostas uz pilsētu var tikt ar autobusu vai ar taksi (iesaku šo opciju). Takši Kapri salā ir īpaši - visi ar nolaižamu jumtu un krāsaini, tāpat tiem ir arī fiksēti tarifi, tāpēc ar gala cenu var rēķināties jau laickus (līdz tālākajam punktam Blue Grotto taksis maksās 40 EUR 1-4 cilvēkiem, savukārt līdz pilsētas centram apmēram 20 EUR).

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Amalfi piekraste un Sorrento ir ļoti īpašas vietas, te nav daudz konkrētu apskates objektu, muzeju vai atrakciju, šīs ir vietas, kur bezrūpīgi jābauda atpūta, vasara un gards ēdiens. Košās mājas klinšu ielokā savienojumā ar tirkīzzilo ūdeni ir kaut kas tik skaists, ka, traucoties ar rolleri un matiem plīvojot, saules stariem ādai pieskaroties, var nobirdināt pa kādai laimes asarai un pateikties visumam par iespēju būt tieši šeit un tagad. Šī piekraste ir kaut kas neatkārtojams, elpu aizraujošs un maģisks, un es no sirds novēlu to savām acīm pieredzēt ik vienam no jums.

Foto: Marlēna Alstere

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv