© Foto: pixabay.com

Koncentrējoties tikai uz kaloriju patēriņu un sadedzināto kaloriju attiecību, tievētāji zaudē svarīgu faktoru, lai zaudētu svaru un gūtu panākumus: pareizo domāšanas veidu.

Papildus tam, ko ēdat un cik daudz vingrojat, diētas iznākums ir atkarīgs no cita galvenā faktora: jūtām pret savu ķermeni.

Pozitīvs domāšanas veids

Foto: Pexels.com

Ja iesaistīsities svara zaudēšanas programmā, kritizējot un apvainojot sevi par to, ka esat pieņēmis papildu kilogramus, jūs zaudēsiet, pirms sāksiet. "Jūs vienkārši nevarat veikt pozitīvas izmaiņas, ja jūs pastāvīgi ierobežojat sevi," saka Žana Fine, Hārvardas Medicīnas skolas psihoterapeite un grāmatas The Self-Compassion Diet autore.

Ja jūt hronisku stresu par savu svaru, tas paaugstina hormona kortizola līmeni organismā. Turklāt tas ilgstoši nesamazinās. Tā ir problēma, jo kortizols stimulē izsalkumu, sūtot signālus, ka ķermenim ir vajadzīgas papildu kalorijas.

Un šajā gadījumā, visticamāk, neizvēlēsieties salātus. Tāpēc, lai sasniegtu savu mērķi, pirmkārt, ir nepieciešams pozitīvs domāšanas veids.

Lepoties ar sasniegumiem

Sievietes, kuras jutās lepnas par savu ķermeni, sevi novērtē reālāk. Šīm sievietēm pieder dārgums, ko sauc par “īstu lepnumu” — pozitīvas izjūtas par savu izskatu, spējām un raksturu.

"Mēs atklājām, ka patiess lepnums dabiski motivē cilvēkus vingrot un izvēlēties veselīgu pārtiku," saka dietologs Andrē Kastonjū. Ja jūtaties labi, vēlaties vēl vairāk rūpēties par savu ķermeni. Lai izkoptu patiesu lepnumu, uzstādiet sev sasniedzamus mērķus, piemēram, nomest pirmos 2 kg vai noskriet pusotru kilometru, nepārkāpjot solījumu," turpina Kastonjū.

To sasniegšana atgādina, ka kontrolējat un dod iemeslu svinēt uzvaru, kas palīdz celt pašapziņu.

Patiešām lepnums par sevi un to, ko darāt, padara laimīgāku, kas motivē sportot un gatavot veselīgas maltītes.

Būt laipnam pret sevi

Foto: pixabay.com

Patiesa lepnuma galvenā sastāvdaļa ir apzināta laipna izturēšanās pret sevi. Iemācieties novērtēt un mīlēt sevi kā tuvu draugu vai draudzeni, attiecīgi izturieties laipni pret sevi.

Pirmais solis ir apsolīt sev, ka runāsit ar sevi tā, kā runātu ar citu personu, kas jums rūp. Un ievērojiet šo pozīciju bez izņēmumiem pat neapmierinātības vai vilšanās brīžos.

Galu galā automātiski izturēsities pret sevi saprotošāk. Ēdot veselīgi un vingrojot, jutīsities labi, nevis jutīsities kā spīdzināšana. Ēd, kad esi izsalcis, un pārtrauc, kad esi paēdis, tad būsi aktīvs.

Padarīt svara zaudēšanu par vienu no mērķiem

Foto: Pexels.com

Lai nodrošinātu panākumus, papildus ciparam par nomestajiem kilogramiem ieviesiet citus rādītājus. Rezultātu sasniegšanai vienlīdz svarīgi ir izvirzīt divus mērķus — nezaudēt garu un zaudēt svaru. Mērķu savienošana palielina pārliecību par spēju sasniegt to, ko viņi gribēja — panākumi pirmajā mērķī deva pārliecību, ka viņi var sasniegt otru mērķi.

Divkāršie mērķi darbojas īpaši labi, ja tie ir saistīti viens ar otru un piešķirat vienlīdzīgu nozīmi abiem. Tāpēc izvēlieties punktus, kas viens otru papildina. Piemēram, ja vēlaties gatavot ēdienu četras dienas nedēļā un pavadīt vairāk laika ar draugiem, aizvedot viņus uz veselīgām vakariņām, nevis ejiet uz klubu. Ja vēlaties uzlabot sirds un asinsvadu veselību un zaudēt dažus kilogramus, pasportojiet un paskrieniet.

Pat ja nezaudēsiet svaru tik ātri, kā vēlētos, sportojot jutīsieties enerģijas pilns, kas dos stimulu turpināt veselīgu dzīvesveidu. Jāattīsta tādas prasmes kā prioritāšu noteikšana un paškontrole, kas palīdzēs ātrāk sasniegt mērķus.

Ja ir izcilas organizatoriskās prasmes, izmantojiet tās, lai plānotu trenažieru zāles nodarbības un izveidotu veselīgas ēšanas rutīnu.

Būt reālam

Foto: pixabay.com

Pienāks laiks, kad ķermeņa uzlabošanas plāni sabruks. Sagatavojieties tam, iepriekš identificējot nepilnības, ar ko noteikti saskarsities, un veidojiet stratēģijas to pārvarēšanai.

Kādus veselīga uztura principus var ievērot, kad esat ļoti aizņemts darbā un nav laika iepirkties?

Koncentrēšanās uz šķēršļiem var šķist pesimista ceļš, taču tas darbojas ilgtermiņā. Cilvēkiem, kuri savus mērķus papildina ar nopietnu attieksmi pret izaicinājumiem, ir augstāks panākumu līmenis nekā tiem, kuri izrāda neierobežotus rezultātus. Visiem diētas ievērotājiem ir gan kāpumi, gan kritumi, taču panākumiem palīdz spēja atgūties no neveiksmēm.

Ko nedarīt pēc plkst. 17, lai nomestu svaru, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv