Lai cik paradoksāli un neticami tas izklausītos, pastāv viedoklis, ka astoņkāji patiešām atceļojuši pie mums no kādas citas planētas un ir to radību pēcteči, kas uz zemes nokļuva ar sasalušu ledus komētu pirms nieka 540 miljoniem gadu.

Vēl runā, ka astoņkāji radušies kādam ārpuszemes vīrusam inficējot agrīno kalmāru sugu un izraisot tajā strauju evolūciju. Te vienīgi nav īsti saprotams, kāpēc visi nabaga kalmāri nepārtapa par atraktīvajiem astoņkājiem, bet, iespējams, ārpuszemes vīruss bija izvēlīgs un atlasīja tikai pašus labākos.

Publicitātes foto

Ideju par to, ka astoņkāji ir citplanētieši pastiprina arī to DNS, astoņkājiem ir 33 tūkstoši gēnu, kas ir apmēram par 10 tūkstošiem vairāk nekā cilvēkam.

Zinātnieki ir atklājuši, ka astoņkājiem un cilvēkiem ir līdzīgs gēnu kopums, kas veido nervu tīklojumu astoņkāju smadzenēs. Tas izskaidro viņu ātro spēju pielāgoties un mācīties.

Astoņkājiem, tāpat kā cilvēkiem, ir lielas smadzenes, slēgta asinsrites sistēma un acis ar varavīksneni, tīkleni un lēcu. Taču atšķirībā no cilvēkiem, astoņkāja smadzenes neatrodas tikai dzīvnieka galvā, divas trešdaļas no nervu sistēmas izvietotas katrā no astoņkāja taustekņiem. Taustekņus savukārt klāj piesūcekņi, kur ir tūkstošiem taustes un garšas sensoru. Cita starpā, taustekņiem, ja tos nogriež, piemīt spēja ataugt. Vēl astoņkāji var lepoties ar trim sirdīm.

Publicitātes foto

Tas, ka astoņkāji ir citplanētieši, protams, ir vien aizraujošas spekulācijas, ko nopietni zinātnieki bez žēlastības metas saukt par muļķībām. Lai nu kā, astoņkāji patiesi ir apbrīnojami radījumi.

Lūk, vēl daži interesanti fakti par viņiem.

Bēgšanas meistari. Astoņkāji ir pazīstami kā nepārspējami bēgļi. Tas saistīts ar astoņkāju spēju izspraukties cauri neticami mazām atverēm. Tie spēj pārveidot savu mīksto ķermeni tā, lai iekļūtu šaurās telpās, tostarp akvārija tvertnēs, caur pavisam nelielām spraugām. Daži astoņkāji pat ir pamanījušies izkļūt no akvārija, lai izpētītu citas teritorijas.

Publicitātes foto

Maskēšanās meistari. Astoņkāji ir ļoti labi attīstījuši maskēšanās spējas un spēj mainīt ādas krāsu, tekstūru un rakstu, lai saplūstu ar apkārtējo vidi. Tas iespējams, pateicoties speciālām šūnām, ko sauc par hromatoforiem. Šīs šūnas spēj radīt plašu krāsu un rakstu gammu, kas ļauj tām atdarināt dažādus objektus un faktūras, sākot no akmeņiem un aļģēm līdz pat smiltīm un koraļļiem.

Reaktīvais dzinējspēks. Astoņkāji spēj ātri pārvietoties, izmantojot procesu, ko sauc par reaktīvo dzinējspēku. Izspiežot ūdeni caur sifonu, tie var virzīties uz priekšu ar ievērojamu ātrumu un veiklību. Šis strūklas dzinējspēka mehānisms ļauj astoņkājiem ātri izbēgt no plēsējiem, vajāt upurus un orientēties zemūdens vidē.

Publicitātes foto

Problēmu risinātāji. Astoņkāji ir ļoti inteliģenti radījumi un pazīstami ar savām problēmu risināšanas spējām. Tie spēj, piemēram, izmantot kokosriekstu čaumalas, lai izveidotu patvērumu vai aizstāvētos. Laboratorijas apstākļos ir novērots, ka astoņkāji risina sarežģītas mīklas un iziet labirintus, kas liecina par to kognitīvo elastību un spēju pielāgoties.

Rotaļīga uzvedība. Astoņkāji uzvedas rotaļīgi gan savvaļā, gan nebrīvē. Tie rotaļājas ar priekšmetiem, mijiedarbojas ar ierīcēm un pat iesaistās "rotaļu cīņās" ar citiem astoņkājiem.

Ziņkārība. Astoņkāji ir zinātkāri dzīvnieki, tie ar lielu interesi pēta apkārtni. Tie labprāt pieskaras vai nogaršo jaunus priekšmetus, izpēta spraugas un slēptuves, kā arī mijiedarbojas ar citām jūras radībām. Šī zinātkāre radījusi astoņkājiem visintriģējošāko okeāna iemītnieku reputāciju.

Publicitātes foto

Pārošanās rituāli. Astoņkājiem ir sarežģīti pārošanās rituāli, kas dažkārt var ietvert rotaļīgas izdarības uzmanības pievēršanai. Astoņkāju tēviņi var izpildīt sarežģītas dejas un kustības, lai pārsteigtu mātītes, demonstrējot savu spēku, veiklību un vitalitāti. Dažas astoņkāju sugas pārošanās rituālu ietvaros intensīvi maina krāsu un ķermeņa pozas.

Nav brīnums, ka astoņkāji visos laikos fascinējuši cilvēkus. Tie attēloti kā jūras briesmoņi, daži tos uzskata par citplanētiešiem. Skaidrs ir viens - astoņkāji ir patiesi inteliģentas būtnes.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv