© Foto: pixabay.com

Kaķu un mājas sesku apzīmēšanu ar mikroshēmu varēs veikt tikai praktizējošs veterinārārsts.

Lai saņemtu vienotu pakalpojumu par kaķa vai mājas (istabas) seska apzīmēšanu ar mikroshēmu, pases izsniegšanu un reģistrāciju mājas dzīvnieka datubāzē, īpašniekam būs jāsamaksā veterinārmedicīniskās prakses iestādei par dzīvnieka apzīmēšanu un pirmreizējo reģistrāciju, norāda Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji, informē aģentūru LETA.

Veterinārmedicīniskās prakses iestādei, lai veiktu mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju datubāzē un par to saņemtu samaksu, jābūt noslēgtam līgumam ar Lauksaimniecības datu centru (LDC) par pakalpojuma nodrošināšanu.

Par mājas dzīvnieka reģistrāciju datubāzē saskaņā ar normatīvajiem aktiem maksa būs deviņi eiro, par praktizējošā veterinārārsta sniegto pakalpojumu mājas dzīvnieka reģistrācijas nodrošināšanai saskaņā ar normatīvajiem aktiem maksa būs 5,50 eiro, un par vizīti pie praktizējoša veterinārārsta būs jāmaksā pēc veterinārmedicīniskās prakses izcenojuma.

Jaunas labturības prasības

Foto: pixabay.com

Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā un Veterinārmedicīnas likumā, kas paredz jaunas labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanā, pavairošanā un atsavināšanā un ir svarīgi jebkuram iedzīvotājam, kam ir kaķi, suņi un seski.

Grozījumi paredz uzlabot dzīvnieku labturības līmeni, panākt dzīvnieku izsekojamību, vienlaikus aizsargājot potenciālos dzīvnieku pircējus, kā arī paplašināt kompetences dienestiem, uzsākot administratīvā pārkāpuma procesu, ja konstatēti pārkāpumi dzīvnieku labturībā un aizsardzībā.

Likumā noteikti papildu pienākumi dzīvnieka īpašniekam mājas dzīvnieku aizsardzībai, nosakot, ka mājas dzīvnieku drīkst pavairot, nekaitējot dzīvnieka veselībai, kā arī pavairošanai nedrīkst izmantot slimus mājas dzīvniekus, dzīvniekus ar iedzimtām patoloģijām un fizioloģiski un ģenētiski nesaderīgus dzīvniekus.

Foto: pixabay.com

Sieviešu kārtas sunim, kaķim un mājas seskam gada laikā nedrīkst būt vairāk kā viens mazuļu metiens. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam būs pienākums reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu. Pavairotājam būs jāizdara atzīme mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē.

Aizliegts suni turēt pie ķēdes

Foto: pixabay.com

Turpmāk būs aizliegts suni turēt piesietu. Aizliegums neattiecas uz suņiem, kas dzimuši līdz pērnā gada 31.augustam. Gadījumus, kad suni atļauts piesiet, noteiks Ministru kabinets.

Pašvaldības policija, pašvaldību administratīvās inspekcijas un VP varēs veikt administratīvā pārkāpuma procesu par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ar ko citam dzīvniekam nodarīts fizisks kaitējums, un par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai, ziņo LETA.

Soda apmērs

Foto: pixabay.com

Pārtikas un veterinārajam dienesta uzdevums būs kontrolēt un uzraudzīt vietas, kur tiek pavairoti dzīvnieki. Par mājas dzīvnieku atsavināšanas noteikumu pārkāpšanu dubultots sods, proti, piemēros naudas sodu fiziskajai personai līdz 200 eiro, bet juridiskajai personai - no 30 līdz 420 eiro.

Aicina kaķu īpašniekus neatlikt kaķu apzīmēšanu

Foto: pixabay.com

Latvijas Veterinārārstu biedrība aicina kaķu īpašniekus neatlikt kaķu apzīmēšanu ar mikroshēmu uz pēdējo brīdi, ziņo LETA. Veterinārārstu biedrībā norāda, ka Saeimā pieņemtie Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi paredz, ka no 1.jūlija kaķu saimniekiem būs jāreģistrē savi dzīvnieki, tādējādi biedrība aicina nekavēties ar reģistrēšanu jau tagad.

Biedrībā uzsver, ka pavasarī daudz saimnieku sterilizē kaķus, un tas ir piemērots brīdis, lai veterinārārsts ievadītu un reģistrētu dzīvniekam mikročipu.

Čipa ievadīšana, apvienojot to ar procedūru narkozē, mazinās dzīvniekam stresu, norāda Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku sekcijā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv