© Foto: Ieva Permina

“Mēs gribam vairot smaidu un labo mums apkārt, iedvesmot piedzīvojumiem, iedvesmot sasniegt mērķus. Mēs gribam atgādināt cilvēkiem, ka ir jāsaka labi vārdi, jādara labi darbi un jānovērtē laiks, kas mums ir dots kopā ar ģimeni,”atklāj zaķa kārumu medību idejas ģeneratore Ieva Permina, kas ir mārketinga vadītāja uzņēmumā “Izdevējs SEIK”.

Uzņēmuma saknes meklējamas Igaunijā, lai gan kopš 2018. gada sevi veiksmīgi pierādījis arī Latvijā.

Jūs esat tie, kas rūpējaties par jaunām tradīcijām. Kā radās ideja? Esat arī pirmie ar šādu ideju?

Foto: Ieva Permina

Ideja ir radusies no mūšu pašu pieredzes un ģimenes tradīcijām. Jau tad, kad mēs bijām mazi, vislielāko prieku Lieldienās sagādāja olu krāsošana un to meklēšana.

Tas prieks, kad atrodi olu vai gardumu, ir vārdos neprakstāms. Liels gandarījums un sajūsma.

Olu meklēšanas process bērniem ir kā aizraujošs un jautrs piedzīvojums, kas sniedz vislielāko prieku. Un, ja ir prieks bērniem,ir prieks arī vecākiem. Nu jau kad esam izauguši, šo tradīciju turpinām savā ģimenē. Tā arī radās ideja par šo Lieldienu spēli - atskatoties uz mūsu pašu pieredzi un ģimenes tradīcijām, kas sagādā prieku visai ģimenei un ļauj pavadīt laiku visiem kopā.

Jūsu projektā ir arī vēstule no Lieldienu zaķa! Man ir sajūta, ka šo būtu aizraujoši saņemt arī pieaugušajiem, ne tikai mazajiem ķipariem. Kā sapratāt, ka šis būs īstais koncepts?

Lieldienas nav iedomājamas bez Lieldienu zaķa. Jo tieši viņš ir tas, kas paslēpj gardumus un olas, kas jāmeklē. Tieši tāpēc mūsu Lieldienu spēlē viņš ir tas, kas atsūtījis bērniem vēstuli. Vēstulē zaķis pastāsta, ka tagad būs jādodas meklēt viņa kārumi. Tas ir spēles ievads, lai sagatavotu bērnus jautrajam piedzīvojumam.

Kam Zaķa kārumu medības ir paredzētas?

Zaķa kāruma medības ir Lieldienu spēle visai ģimenei. Tas ir jautrs piedzīvojums ar visu nepieciešamo zaķa kārumu medībām - spēles noteikumiem vecākiem, zaķa vēstuli bērniem, pavediena kartītēm, diplomiem centīgajiem dalībniekiem un šokolādes gardumiem.

Foto: Ieva Permina

Un ziniet, kas ir pats foršākais? Lai gan varētu domāt, ka šāda gardumu un olu meklēšana patīk tikai mazākajiem bērniem, tomēr arvien biežāk saņemam komentārus, ka spēle patikusi arī lielajiem bērniem.

Un arī tiem, kas ir pilngadīgi jau kādu laiku. Ir daudzas ģimenes, kas šo olu un gardumu meklēšanas tradīciju turpina katru gadu, neatkarīgi no bērnu vecuma. Tā ir tradīcija, kas patīk visiem - visi vēlas piedalīties un aizrautīgi meklē paslēptos kārumus.

Vizītkarte par pašu projektu?

Ar šo Lieldienu spēli mēs esam parūpējušies par jautru ģimenes piedzīvojumu Lieldienās, kas radīs prieku visai ģimenei. Viss jau rūpīgi izdomāts un sagatavots jautram piedzīvojumam.

Spēlē ir iekļautas 30 pavedienu kartītes, kas jāizkārto hronoloģiskā secībā, lai pavedieni ved no viena pie otra līdz balvai. Vecākiem jāizvēlas kartītes, kas atbilst viņu mājoklim. Ir kartītes ar norādēm arī ārpus mājām un spēlē ir iekļautas arī tukšas kartītes, lai vecāki var pievienot savas idejas, ja to vēlas. Pie pēdējā pavediena jānovieto balva. Te iespējas ir dažādas - kā balvu var novietot spēlē iekļautos gardumus, bet var pievienot arī krāsotās oliņas. Lai padarītu meklēšanas procesu vēl aizraujošāku, gardumus vai oliņas var novietot arī pie pavedienu kartītēm, bet kā balvu var izvēlēties arī kādu citu pārsteigumu.

Kad kartītes un gardumi izvietoti, bērniem jānolasa spēles ievads - zaķa vēstule un piedzīvojums var sākties. Bet pēc meklēšanas piedzīvojuma, bērni saņem diplomu par dalību zaķa kārumu medībās.

Izlasot jūsu moto “Instagram” “Kāda būtu dzīve bez piedzīvojumiem? Diezgan garlaicīga. Mēs ienesam piedzīvojumus un prieku katrā dienā!”, secinu, ka paši esat īsti piedzīvojumu mednieki.

Foto: Ieva Permina

Jā, taisnība! Mēs ļoti novērtējam dabu, iespējas mums apkārt un mīlam piedzīvojumus. Piedzīvojumi ļoti iedvesmo. Tie var būt gan vērtīgs laiks sev, gan kvalitatīvs un skaists laiks kopā ar draugiem vai ģimeni.

Vai Latvijā ir viegli atšķirties?

Gribas teikt, ka mums tas izdodas tā ļoti dabiski. Domājot par produktu radīšanu, mēs vienmēr domājam par to, ko gribētu izmantot mēs paši un kas ir tas, kas mums pietrūka mūsu dzīves pieredzē vai būtu noderīgs.

Caur visiem mūsu produktiem mijas iedvesma, motivēšana un citas labas emocijas un nodomi.

Ūdens pudele - it kā vienkāršs ikdienas produkts, bet iedvesmojošais teksts uz pudeles motivē sasniegt sapņus vai izbaudīt katru dzīves mirkli un tas, savukārt, motivē to izmantot vairāk un izdzērt vairāk ūdens katru dienu. Vai mūsu atmiņu grāmatas vecvecākiem, mammai vai tētim - to vērtība ir vārdos neizsakāma. Tās ir grāmatas ar vairāk kā 100 jautājumiem par šo cilvēku dzīvi.

Visticamāk, bez šīs grāmatas daudzi neiepazītu savu mīļo cilvēku dzīvesstāstu tā pa īstam no bērnības līdz šim brīdim. Turklāt, tā ir iespēja saglabāt šīs atmiņas skaistā grāmatā un nodot nākamajām paaudzēm.

Vērtīga ideja dāvanai, piemēram, Māmiņdienā. Jo dzīvē var pienākt brīdis, kad vecmāmiņa vairs neatceras pagātni un nevar par to pastāstīt. Iedomājieties, cik skaisti būtu vecmāmiņai lasīt šo grāmatu un atgādināt viņai pašai viņas dzīvesstāstu un mūžu atmiņas?

Kāpēc jums ir tik svarīgi atstāt pēdas? Radīt un lolot vispārdrošākās idejas?

Mūsu moto ir padarīt cilvēkus mums apkārt laimīgākus. Tas ir moto jau no uzņēmuma pirmssākumiem, kad radījām mūsu pirmo produktu “Laimīgo Kalendāru”. Tas ir kalendārs ar iedvesmas dienas uzdevumu katrai dienai. Mēs pamanījām, ka cilvēki mums apkārt staigā drūmi. Mēs nezinājām, vai tas ir dēļ pelēkā laika, vai tam ir kāds cits iemesls, bet mēs vēlējāmies padarīt cilvēkus mums apkārt laimīgākus. Ar šiem dienas uzdevumiem, cilvēki var gūt prieku un smaidu katrā dienā. Tā tas turpinājās ar citiem produktiem, piemēram, Laimīgajiem plānotājiem un nu jau piedāvājam daudz visdažādākos produktus gan dāvanām, gan ikdienas iedvesmai un piedzīvojumiem.

Mēs gribam vairot smaidu un labo mums apkārt, iedvesmot piedzīvojumiem, iedvesmot sasniegt mērķus. Mēs gribam atgādināt cilvēkiem, ka ir jāsaka labi vārdi, jādara labi darbi un jānovērtē laiks, kas mums ir dots kopā ar ģimeni.

Paldies par to! Un tagad mazliet par Lieldienām. Kuras tradīcijas paši esat iemīļojuši?

Kā ģimenes cilvēkiem, mums mīļas ir visas tradīcijas, ko varam darīt kopā kā ģimene, kas satuvina un rada prieku - olu krāsošana, olu meklēšana, olu ripināšana un arī šūpošanās. Protams, svarīga svētku sastāvdaļa ir arī kopīga maltīte, kuras sākumā norisinās olu kaujas.

Kāpēc ir vērts atzīmēt Lieldienas?

Tieši tradīcijas ir tās, kas stiprina un vieno gan ģimeni, gan tautu. Tā ir daļa no mums un no tā, kas esam. Turklāt tas ir skaisti un interesanti pavadīts laiks kopā ar ģimeni.

Foto: Ieva Permina

Kas ieplānots šajām Lieldienām?

Šajās Lieldienās ieplānotas ir visas iepriekš minētās tradīcijas un, protams, zaķa kārumu meklēšanas spēles piedzīvojums. To spēlējam katrās Lieldienās. Šogad Lieldienās sola ļoti siltu un pavasarīgu laiku, tāpēc esam plānojuši, ka brīvdienās atklāsim grila sezonu. Kā jau tas latviešiem pienākas.

Novēlējums tiem, kas šogad īpaši par šiem svētkiem rūpēsies?

Novēlam izbaudīt šo svētku laiku tā pa īstam no visas sirds - pavadīt laiku kopā ar sev mīļajiem, samīļot viņus, organizēt kopīgas Lieldienu aktivitātes, doties pastaigā, jo sola brīnišķīgu laiku. Uzņemiet arī fotogrāfijas, lai pēc vairākiem gadiem varat uz tām atskatīties un atcerēties, cik skaisti bija šie svētki visiem kopā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv