© Foto: Scanpix.com

Aizvadītajā naktī notika ilgi gaidītais un vērienīgais notikums kino pasaulē - Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija.

96. “Oskara” balvu pasniegšanas ceremonija sapulcēja kopā visu kino spozmi - aktierus, kurus labi pazīst arī Latvijā, pateicoties mīlestībai pret kino. Un kopā sanāca arī režisori, producenti un tie “vaininieki”, kuriem 2024. gada 10. marts turpmāk viņu CV paliks vēsturisks.

Šogad lielāko atzinību ieguva režisora Kristofera Nolana filma “Oppenheimer”. Stāsta centrā ir atombumbas izgudrotājs Roberts Openheimers. Filma saņēma septiņus “Oskarus”, tajā skaitā kategorijā “labākā filma” un “labākais režisors”.

Režisors uz skatuves pateicās visiem, kas noticēja viņa spēkiem:

Man ir tik daudz cilvēki, kuriem es vēlos pateikties. Tieši viņi redzēja potenciālu šim stāstam. Komanda bija vērienīga. Tas bija neticami. Paldies, ka noticējāt šim stāstam, aktieriem. Paldies, ka noticējāt man. Paldies manai ģimenei, kas visu manu karjeru ir bijusi blakus un ticējusi maniem spēkiem. Šī atzinība man nozīmē visu. Tā ir visa mana pasaule.

Labākās aktrises “Oskaru” saņēma aktrise Emma Stouna, kura savas runas laikā aizkustināja tūkstošus. Viņa ieguva atzinību par lomu grieķu režisora Jorga Lantima zinātniskās fantastikas melnajā komēdijā “Poor Things”. Zināms, ka Emmai Stounai šis ir jau otrais “Oskars” labākās aktrises kategorijā. Pirmo balvu viņa saņēma 2017.gadā par lomu mūziklā “La La Land”. Un, lai arī gadi aiz muguras, runas laikā aktrise neslēpa asaras, jo šis novērtējums viņai nozīmē daudz.

Taču, kā jau dzīvē, bez mazām ķibelēm neiztikt. Šogad Stouna uzmanību pievērsa arī ar savu kleitas defektu, neslēpjot to arī savā runā:

Tas, ka kleita saplīsa, ir viens, bet mana balss arī šobrīd ir “prom”, taču vienalga. Patlaban iekšēji man ir maza panika, jo šis ir negaidīti. Katra sieviete uz skatuves, kas ir izvirzīta kategorijā, ir neticama. Ar šo “Oskaru” es vēlos dalīties.

"Man ir bijis gods un prieks strādāt pie šī filmas kopā ar neticamu komandu. Iegūtā balva nav par mani. Šis “Oskars” ir par komandu. Mēs strādājām kopā, lai radītu ko lielu. Tieši tas ir pats skaistākais kino, strādāt kopā, lai taptu kaut kas vienreizējs. Esmu pagodināta ar šo balvu dalīties visiem, kas piedalījās filmā."

Nepamanīts nepalika arī Kilians Mērfijs, kurš par lomu filmā “Oppenheimer” saņēma “Oskaru” kategorijā “labākais aktieris”.

Runas izskaņā aktieris dalījās ar sajūtām, kas izraisīja skaļas ovācijas:

Vēlos pateikties savai neticamajai komandai un ģimenei. Es lepojos ar sevi, stāvot šeit un saņemot “Oskaru”. Paldies un pats svarīgākais, lai apkārt valda miers.

Balvu pasniegšanas ceremonijā, kā jau zināms, ir pateicības vārdi, kas aizkustina tik dziļi, ka par aktieriem runās vēl ilgi. Šoreiz izcēlu trīs runas, taču ir viena epizode no ceremonijas, kura iespējams liks par sevi manīt vairāk, kā tikko redzētās un dzirdētās runas.

Nenoliedzami viens ir saņemtie “Oskari”, bet otrs ir to pasniegšanas veids. Šogad īpašu uzmanību nopelnīja aktieris Džons Sina (John Cena), kurš atļāvās drosmīgi iznākt uz skatuves kails.

Komentēt šo ir grūti, jo tas vienkārši ir jāredz. Video, kurš internetā dažu stundu laikā ir ieguvis tūkstošiem cilvēku reakciju, runā pats par sevi. Lieki piebilst, ka jautājumi, kurai aktrisei šoreiz bijis iespaidīgākais dekoltē, skaistākā kleita un dārgākā kleita, šogad visticamāk paliks sekundāri. Visu uzmanību šoreiz nolaupīja aktieris, kuram humors nav svešs.

Ziņu aģentūra LETA ziņo par “Oskariem”:

  • Lielbritānijas un Polijas kopdarbs “The Zone of Interest” saņēma “Oskaru” kategorijā “labākā starptautiskā filma”.
  • Roberts Daunijs jaunākais par lomu šajā filmā saņēmis balvu kategorijā “labākā otrā plāna aktieris”.
  • “Oskaru” kategorijā “labākā otrā plāna aktrise” saņēma Davaina Džoja Rendolfa par lomu filmā “The Holdovers”.
  • Kategorijā “Animācijas pilnmetrāžas filma” balvu saņēma japāņu režisora Hajao Mijadzaki filma “The Boy and the Heron”.
  • “Anatomy Of A Fall” ieguva balvu kategorijā “labākais oriģinālais scenārijs”, bet “Oskaru” kategorijā “labākais adaptētais scenārijs” saņēma “American Fiction”.
  • Režisores Grētas Gervigas filma “Barbie”, kas līdzās “Oppenheimer” kļuva par vienu no skaļākajām pērnā gada filmām un bija nominēta “Oskariem” astoņās kategorijās, saņēma tikai vienu balvu.
  • Par labāko oriģinālo dziesmu balva tika piešķirta Billijai Ailišai un Finneasam O'Konnelam par dziesmu “What Was I Made For?”.
  • “Oskara” balvu kategorijā “labākā dokumentālā filma” saņēma “20 Days In Mariupol” par karu Ukrainā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv