Kāds ir mājīguma kods? Cik cilvēku, tik viedokļu jeb sajūtas par to, kas ir mājīgs un kas rada mājas auru. Saules karalis uzcēla Versaļas pili, savukārt Ingvars Kamprads 1943. gadā dibināja IKEA, kas pazīstams ar savu moderno un askētisko skandināvu dizainu un zemo cenu.

Publicitātes foto

Darbojoties interjera dizainā padsmit gadus, man ir nācies saskarties ar ļoti daudzām cilvēku vēlmēm radīt mājas iekārtojumu tādu, kas kaut kur noskatīts. Ir bijuši vecāki, kas bērnu istabas lūdz izveidot kā pilis. Un nepaiet nedēļa, kad vecāki zvana un prasa “glābt” situāciju, jo bērns neguļ, nespēlējas un kopumā negrib uzturēties savā istabā.

Publicitātes foto

Vēl viens savdabīgs piedzīvojums bija ar pasūtītāju, kurš gribēja daudz spoguļu, kaut dzīvoklis bija sestajā stāva dienvidrietumu pusē. Spoguļi radīja tik daudz gaismas efektu, ka pasūtītājs juka prātā no nerealitātes sajūtas. Tāpēc, lai cik biezs būtu maciņš, ir labāk atcerēties dažus pamatprincipus iekārtojot vai “uzpucējot” jau esošu interjeru.

Un vissvarīgākais - jārada tāda mājas vide, kur pats jūtas relaksēti.

Krāsu un materiālu izvēle

Publicitātes foto

Nav noteiktas krāsas - galvenais, lai dominējošie toņi nomierina mājokļa iemītniekus un rada patīkamu, mierīgu sajūtu. Vienlaikus neaizrauties ar dažādu toņu kombinēšanu, jo vienā mirklī tas sāks izskatīties pārlieku koši un raibi ne vien acīm, bet arī prātam. Izvēlies vienu pamata toni, piemēram, pelēko, kam var pielāgot citu krāsu interjera elementus. Savukārt materiālu kombinācijā var izpausties radoši, jo, kamēr neizmēģināsi, neuzzināsi, cik patiesībā labi mākslīgā kažokāda izskatās ar kokvilnas tekstilizstrādājumiem.

Pieminētais pelēkais tonis ir universāls, tomēr jāņem vērā arī nemainīgie apstākļi: kurā pusē ir logi - dienvidos vai ziemeļos, kurš stāvs, vai pie logiem aug koki.

Publicitātes foto

Istabās panākt mājīgumu var ar ne vien mīkstām mēbelēm, bet arī mazajiem interjera elementiem - tie ir dekoratīvie spilveni dažādos rakstos un krāsās vai pūkaini pledi, kas aicinās jebkuru mājokļa iemītnieku iesēsties tuvākajā krēslā un ietīties siltumā. Koka vai metāla krēslus var papildināt ar pufīgiem krēslu paliktņiem. Tāpat vāze vai puķu pods var būt lielisks akcents.

Gaismas efekti

Publicitātes foto

Sveces spēlē būtisku lomu attiecīgās sajūtas radīšanai - sveču gaisma ir sildoša un klusināta. Nereti cilvēki izvēlas aromātiskās sveces, lai mājoklim piešķirtu papildu “odziņu”. Taču jāuzmanās no spēcīgiem aromātiem - veikalā tie var šķist ļoti patīkami, taču jāsaprot, kā šī smarža izplatīsies ierobežotā telpā ilgstošu laika posmu.

Krāsainās sveces lieliski iederēsies mierīgā interjerā, kur krāsu paletē dominē maksimums trīs toņi, bet, ja telpa iekārtota krāsaina, labāk ņemt baltas sveces. Bez aromāta svarīgs ir sveces sastāvs, jo ilgstoši uzturēties telpā, kur tiek kausētas sveces, kas gatavotas no ķīmiskiem materiāliem, ir kas līdzīgs pasīvai smēķēšanai. Tāpēc ieteikums izvēlēties vaska - sojas vaska, bišu vaska, rapšu vaska (dažreiz zināms kā “Canola” vasks), palmu vaska, tāds kurš nav ģenētiski modificēts, attīrīta parafīna (parafīns ir naftas pārstrādes blakusprodukts).

Publicitātes foto

Tāpat svarīgs ir mākslīgais apgaismojums. Šajā rudens - ziemas periodā labāk būtu telpās izmantot stāvlampas vai gaismas avotus, kas nav griestu lampas. Īpaši, ja griestu augstums ir 3 vai vairāk metru un telpa ir lielāka nekā 30 kvadrātmetri. Virsgaismas radīs atsvešinātību un vēsumu. Labāk ir iedegt galda vai grīdas lampu, nopirkt kādu dekoratīvu gaismas objektu, piemēram zvaigznes vai lampiņu virtenes.

Gaisma acu augstumā dos mājīguma sajūtu. Un vēl sveces...

Skaņa

Nav tādas pareizās skaņas vai klusuma, kas rada mājas atmosfēru. Esat jūs un tas, kas jums patīk. Varbūt pēc darba dienas prasās mierīga mūzika vai televizora darbošanās fonā. Es pazīstu ģimeni, kas vakaros pēc darba un skolas kopā gatavo vakariņas. Un viņiem pie griestiem ir mazais televizors. Mājinieku savstarpējo sarunu skaņās fonā skan reklāmas, ziņas, seriāli. Un šīs skaņas ir viņu miers. Pēc kopīgi pagatavotu vakariņu baudīšanas katrs izklīst pa savām telpām un mājās iestājās klusums.

Vai pretēji - kā filmā “Love Actually”, kur Hju Granta tēlotais premjerministrs pēc garās un saspringtas darba dienas uzgriež mūziku uz skaļāko un dejo.

Foto vai gleznas

Publicitātes foto

Neviens interjers nebūs pateicīgs par tukšām sienām. Gleznas, ģimenes fotogrāfijas, kolāžas no bērnu zīmējumiem, piekarināmie grāmatu plaukti piešķirs apdzīvotas telpas sajūtu. Kā arī būs labs papildinājums interjera dizainam.

Aktivitātes

Darba dienās parasti tās ir sarunas, seriālu skatīšanās, varbūt grāmatu lasīšana. Tomēr šis gada periods lieliski piemērots ir galda spēlēm. Pat, ja dzīvojat vieni - nopērciet puzli, un intriga vakaram garantēta. Vai, ja nepatīk puzles, salieciet kādu kuģa modeli vai “uzceliet” Eifeļa torni no maziem lego klucīšiem. Varbūt uzbūvējiet savu mazo Parīzi vai Vaterlo kaujas lauku.

Publicitātes foto

Nekad par vēlu nav sākt adīt. Uzadiet segu! Varbūt mieru rada šujmašīnas vienmērīgā skaņa - uzšujiet dekoratīvos spilvenus vai lāci.

Publicitātes foto

Gribētos ieteikt vakaros “paņemt digitālo detoksu”, bet varbūt sazvanīšanās facetime ir lieliska ik vakara satikšanās ar vecākiem vai bērniem, kurus nesatiekam katru dienu.

Telpaugu izmantošana

Publicitātes foto

Omulīgāku interjeru padarīs arī telpaugi. Kad aiz loga ir pelēks un lietains laiks, iekštelpu var padarīt siltāku koši puķu podi. Arī rudens puķes piesātinās interjeru ar dzīvu atmosfēru. Augi ne tikai papildina un izdaiļo interjeru, bet arī izdala savu pozitīvo enerģiju.

Atmosfēra

Publicitātes foto

Pāri visam - atmosfēra, piemēram, iededziet dažas sveces. Dedziniet vīraku, izkausējiet vaska kubus vai izmantojiet eļļas difuzoru. Cepiet kaut ko vai ļaujiet siltai zupai, kas pilna ar garšīgiem garšaugiem, vārīties uz plīts, līdz aromāts piepilda jūsu māju. Izbaudiet segas komfortu vai ļaujiet pirkstiem izjust austas segas tekstūru. Un neaizmirstiet atskaņot relaksējošu mūziku vai vienkārši atveriet logu (tas gan pavasarī) un baudiet dabas skaņas.

Publicitātes foto

Atlaidieties dīvānā un pievērsiet uzmanību mazajiem mājas nieciņiem, jums būs vieglāk atrast mierinājumu. Būs patiess pārsteigums par daudzām lietām, ko ikdienā uzskatām par pašsaprotamām.

Rūpes par sevi, atļaušanās priecāties par mazajiem ikdienas notikumiem, sevis un savu tuvinieku lutināšana ar lietām, kas izraisa labsajūtu - tas viss uzlabo ne tikai garastāvokli, bet arī kopējo dzīves kvalitāti. Galvenais atcerēties, ka ne jau smaržīgajās svecēs ir tā “sāls”, bet gan domāšanā un attieksmē pret savu dzīvi un apkārtējiem cilvēkiem. Un, protams, mīksts pleds un laba grāmata nevienam par ļaunu nav nākusi.

Publicitātes foto

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv