© Publicitātes foto

Visi kaķu saimnieki zina, kad Ziemassvētku laikā mājās ir pienācis laiks rotājumiem un gaismām, tad galvenā atrakcija kaķim ir eglīte. Kaķiem patīk augi un koki, tādi, kādi tie ir, tāpēc pietiek ar mirgojošu gaismu un rotājumu pievienošanu, lai satrauktu jebkuru kaķi.

Lai arī cik neatvairāmas Ziemassvētku eglītes var būt kaķiem, ir svarīgi zināt, ka tās var būt potenciāli bīstamas kaķu rotaļām, tāpēc ir ieteicams mēģināt pēc iespējas mazo plēsēju no tām atturēt. Aplūkojam trīs iemeslus, kāpēc kaķiem tik ļoti patīk Ziemassvētku eglītes, un to, kā atturēt kaķus no tām.

Publicitātes foto

3 galvenie iemesli, kāpēc kaķiem patīk Ziemassvētku eglītes

Jaunums

Ikreiz, kad ienesat savās mājās kaut ko jaunu, it īpaši kaut ko tik lielu, smaržīgu un tādu, kur var uzkāpt, kā Ziemassvētku eglīte, jūsu kaķis to noteikti pamanīs. Tā kā kaķiem ir tik ziņkārīgs raksturs, viņi vēlēsies izpētīt šo jauno papildinājumu. Ziemassvētku eglītēm ir interesanta tekstūra, skujas un miza, ko skrāpēt, kā arī āra aromāti, kas ir neatvairāmi zinātkāriem kaķiem.

Kāpšana

Publicitātes foto

Kaķiem patīk kāpt gandrīz vairāk nekā jebkuram citam dzīvniekam, un savvaļā tie kāptu galvenokārt uz augstiem lapu kokiem. Ziemassvētku eglīte, īsta vai viltota, ir ideāls kaķu koks mazajam dzīvniekam, sniedzot viņiem augstu skatu punktu, lai novērotu, kas notiek mājās. Ziemassvētku eglītēm ir daudz zaru, aiz kuriem var paslēpties, un skujas, kur paslēpties, tādējādi nodrošinot viņiem ideālu kaķu dzīvokli ar visu nepieciešamo, un viņi labprāt atmetīs veco kaķu kāpelēšanas koku par labu jaunajam papildinājumam.

Rotaļlietas

Ziemassvētku eglītes ir pilnas ar rotājumiem, parasti spīdīgiem, un daudziem kaķiem tie var būt neatvairāmi. Spīdīgas bumbiņas, kas uz koka atstaro gaismas, var darboties kā lāzera rādītājs jūsu kaķim un nosūtīt to neprātīgā rotaļā. Tas pats attiecas uz vizuli, radot kokam ilūziju, ka tas ir piepildīts ar mazu laupījumu, kuru jūsu kaķis var nomedīt un uzsist.

Briesmas, kas jāapzinās

Publicitātes foto

Lai gan jūsu kaķim var patikt kāpt un izpētīt tavu Ziemassvētku eglīti, un noteikti ir jautri skatīties, kā viņš to dara, iespējams, labāk to atturēt no tās. Tas ir tāpēc, ka kaķis var norīt mazus priekšmetus, kas var izraisīt gremošanas trakta nosprostojumu. Mazie plastmasas gabaliņi var viegli izraisīt zarnu nosprostojumu, taču tas pats attiecas uz lentēm vai bantēm, kuras jūsu kaķis var saplēst un, iespējams, norīt.

Publicitātes foto

Bīstamas ir arī Ziemassvētku lampiņas. Lai gan tas ir maz ticams, bet jūsu kaķis var sakošļāt elektrības vadus un, iespējams, tikt notriekts no strāvas. Spuldzes bieži ir izgatavotas no stikla vai cietas plastmasas, kas var potenciāli savainot jūsu kaķi, un jūsu kaķis var pat sapīties garajā auklā. Turklāt viltus Ziemassvētku eglītes rada papildu aizrīšanās risku no plastmasas adatām, savukārt īstie koki var būt toksiski. Lielākā daļa no mums Ziemassvētku eglītēm izmanto mazas egles, un skujas satur eļļu, kas var izraisīt mutes vai kuņģa kairinājumu. Visbeidzot, šīs asās adatas ir bīstamas arī norijot, jo tās var izraisīt kaķa rīkles nosprostojumu.

Kā pārliecināties, ka jūsu kaķis ir drošībā?

Publicitātes foto

Visi kaķu īpašnieki zina, cik grūti ir atturēt kaķi no kaut kā tik aizraujoša kā Ziemassvētku eglīte, tāpēc ir daži piesardzības pasākumi, kas jāievēro, lai kaķis būtu drošībā. Kamēr koks priecē, mēģiniet ievērot šādus piesardzības pasākumus:

* Izvairieties no vizuļu likšanas, jo tas vienkārši ir risks kaķim.

* Mākslīgie koki ir mazāk smaržīgi un tāpēc mazāk pievilcīgi kaķiem.

* Apsmidziniet adatas ar citrusaugļu sulu vai ābolu etiķi. Tie ir uzticami kaķu atbaidīšanas līdzekļi.

* Izmantojiet kaķu apmācības paklājiņus zem koka vai aptiniet stumbru ar foliju, lai atturētu no kāpšanas.

* Uzlieciet rotājumus tuvāk koka virsotnei.

Publicitātes foto

* Noņemiet visas mēbeles koka tuvumā, piemēram, krēslus vai dīvānus, lai no tiem kaķis nevar uzlekt egles virsotnē.

* Pārliecinieties, vai eglīte ir stabila, tāpēc, ja jūsu kaķis tajā uzkāps, ir iespēja nokrist kaķim kopā ar egli.

* Vairāki dzīvnieku uzvedības speciālisti piedāvā - lieciet eglīti istabas stūrī, lai ir divas sienas, kas notur koku no divām pusēm. Vai piestipriniet egli pie griestiem. Tas atrisinātu daudzas kaķu problēmas.

Ir viegli saprast, kāpēc Ziemassvētku eglītes kaķiem var būt neatvairāmas: vizulis, miza, smaržas, gaismas, kārdinošie rotājumi un iespēja uzkāpt krāsainā “asarā” ir pārāk aizraujoši vairumam kaķu. Tomēr šie rotājumi un gaismas var būt potenciāli bīstami kaķim, tāpēc noteikti padariet savu eglīti pēc iespējas nepieejamāku, lai izvairītos no kaķa savainojumiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv