© unsplash.com

Kopš seniem laikiem sievietes visdažādākajos veidos centušās likvidēt liekos matus uz ķermeņa. Senajā Romā kalpones ar rokām raustīja matiņus savai saimniecei. Nefertiti depilācijai izmantoja biezu masu no medus, vaska un augu sulas.

Viduslaikos jebkura veģetācija uz sievietes ķermeņa tika uzskatīta par grēcīgu, tāpēc dāmas noskuva matus uz pieres un atbrīvojās pat no uzacīm (mati uz viņu ķermeņa tolaik neko daudz neuztrauca, jo tie bija paslēpti zem apģērba.) Līdz XX gadsimta sākumam Eiropas sievietes daudz nerūpējās par savu padušu gludumu - viņas tik un tā redzēja tikai vīrs. Pat pludmalē viņas parādījās slēgtās kleitās, lai neviens neredzētu ne kripatiņu viņu kailā ķermeņa.

1915.gadā žurnālā Harper 's Bazaar tika publicēta modeles fotogrāfija kleitā bez piedurknēm - meitene stāvēja, rokas pacēlusi uz augšu. Šis kadrs izraisīja īstu skandālu: kailās paduses toreiz šķita gandrīz vai pornogrāfija, jo laba toņa noteikumi prasīja, lai sievietes ķermenis būtu pilnībā noslēgts. Taču mode mainījās, kleitu fasoni kļuva atvērtāki. 20. gados sievietes aktīvi pievērsās sportam, parādījās pirmie peldkostīmi, modē ienāca iedegums. Kopš tā brīža sievietes jau sākušas nopietni aizdomāties par padušu depilāciju. Tad arī modē ienāca skūtas kājas. Kompānija “Gillette” prezentēja pirmo sieviešu skuvekli - to sauca par “Milady Décolleté”.

Sieviešu skuvekļu reklāma, 1924. gads, Vācija. R.Niczky zīmējums. / Foto: Scanpix

Tomēr vēl 1950. gados neskūtās paduses pat zvaigznēm nelikās nekas īpašs. Tieši otrādi, tika uzskatīts, ka tie piešķir sievietei lielāku seksualitāti (it īpaši, ja viņa ir tik sulīga itāliete kā Sofija Lorēna.)

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Juanma de la Poza (@juanmadelapoza)

1960. gados bikini un minisvārku laikmetā pret veģetāciju uz ķermeņa sāka izturēties kā pret atavismu, bet sieviešu skuvekļiem pievienojās īpašas vaska svītriņas depilācijai. 1970. gados hipiju laikā mati padusēs uz neilgu laiku ieguva tiesības eksistēt, bet jau 1980. gados tie atkal bija aizliegti. Ādas gludumu un pilnīgu matu trūkumu uz ķermeņa sāka uzskatīt par seksualitātes sinonīmu.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от @coutar90s

1999. gadā aktrise Džūlija Robertsa uz filmas “Notting Hill” pirmizrādi ieradās kleitā bez piedurknēm un, sveicot publiku, pacēla roku, parādot neskūtas paduses. Toreiz presē viņu izsmēja, toties feministes viņu atbalstīja. Pēc 20 gadiem Džūlija atzina, ka nekādu revolūciju viņa netaisījās veikt - vienkārši neņēma vērā piedurknes garumu un neaprēķināja rokas vēzienu.

Mila Jovoviča uz žurnāla Dazed vāka, 1999. gads / Publicitātes foto

Tomēr pēc šā gadījuma zvaigznes šad un tad sāka ļauties šādām blēņām. Ar neskūtām padusēm fotografējās Drū Berimora un Hilarija Svonka. Penelope Krūza šādā izskatā nonākusi uz dabiskajam skaistumam un organiskajai kosmētikai veltītā žurnāla “Aïe Magazine” vāka, bet Mila Jovoviča - uz žurnāla “Dazed” vāka.

Penelope Krūza uz žurnāla “Aïe Magazine” vāka / Foto: Peter Muller

Emīlija Ratakovska demonstrēja savas neskūtās paduses filmēšanā “Harper's Bazaar”, atzīstot, ka nekad iepriekš nav jutusies tik “mežonīga un seksīga”.

Madonna ne tik sen Instagram ievietojusi selfiju ar parakstu: "Gari mati? Man vienalga!"

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от lady pit hair (@ladypithair)

Viņas meita Lurdesa Leona ne reizi vien izgājusi ar neskūtām padusēm uz sarkanā celiņa un šādā izskatā filmējusies Calvin Klein reklāmai.

Lurdesa Leona Calvin Klein reklāmā / Publicitātes foto

Izskatās, ka atteikšanās no depilācijas mūsdienās ir jauna tendence.

Pikantie krūmiņi apskatāmi arī Džidži Hadidai (Love Magazine) un dziedātājai Annahstasia, kura kļuvusi par pirmo Adidas modeli ar neskūtām padusēm. Pavisam nesen aktrise Reičela Makadamsa, kas popularizē dabisko skaistumu, šādā izskatā filmējusies žurnālam Bustle.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Bustle (@bustle)

Bodipozitīva laikmetā lēmumu - skūt vai neskūt paduses - katra sieviete pieņem pati, vadoties pēc savas vēlmes, nevis vispārpieņemtām normām. Kādam lieka veģetācija uz ķermeņa šķiet nehigiēniska un neestētiska. Savukārt kāds savas neskūtās paduses pārvērš par mākslas objektu. Ieskatieties Instagram pēc atsauces tagiem #dyedpits un #ladypithair - tur ir vesela augstvērtīgu “frizūru” galerija visu fasonu un krāsu padusēm.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от САЛОН КРАСОТЫ КАЛУГА (@dandelion_salon40)

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv