© Publicitātes foto

Katram gadam tiek piešķirta krāsa. Tā tiek izziņota pirms gads vēl sākas. Daudzi cilvēki šo krāsu piefiksē, uzskatot to par galveno tendenci. Bet vai tā ir?

Un kas, kā un kāpēc izvēlas gada krāsu? Un galvenais - vai jūsu garderobē tā ir jāintegrē? Šodien meklēšu atbildes uz visiem šiem jautājumiem.

Publicitātes foto

Kurš izvēlas gada krāsu?

Pantone Color Institute izvēlas gada paleti, izceļot vienu galveno toni, kas saņem titulu “Gada krāsa”. Pantone ir amerikāņu uzņēmums, kas sākotnēji bija iesaistīts tintes pigmentu ražošanā. Tieši viņi 1963. gadā izstrādāja vienotu sistēmu visu esošo krāsu un toņu organizēšanai. Šo sistēmu sauc PMS - Pantone.

Publicitātes foto

PMS Pantone kontekstā nozīmē Pantone Matching System. Tulkojumā no angļu valodas tas varētu būt - Pantone saskaņošanas sistēma, kas principā nozīmē sistēma krāsu organizēšanai. Tā ir standartizēta krāsu atveidošanas sistēma, ko plaši izmanto dizaina un poligrāfijas nozarē, lai nodrošinātu konsekventu un precīzu krāsu atveidi.

Publicitātes foto

PMS izmanto unikālu numerācijas sistēmu, lai identificētu un noteiktu konkrētas krāsas. Katrai krāsai sistēmā ir piešķirts PMS numurs, kas tiek izmantots kā atsauce, lai precīzi atveidotu šo krāsu. Piemēram, Pantone 185C apzīmē konkrētu sarkanās krāsas toni.

Tieši PMS sistēma padarīja Pantone par krāsu autoritāti visā pasaulē.

Pantone sistēma ir īpaši vērtīga nozarēs, kurās krāsu precizitāte ir ļoti svarīga, piemēram, grafiskajā dizainā, poligrāfijā un ražošanā. Tā nodrošina dizaineriem, iespiedējiem un ražotājiem vienotu krāsu valodu, nodrošinot, ka paredzētā krāsa tiek konsekventi atveidota dažādos materiālos un procesos. Pantone krāsu ceļvežus plaši izmanto visā pasaulē.

Publicitātes foto

Šodien uzņēmumam ir nodaļa - Krāsu institūts. Tas analizē krāsu tendences. Lai to izdarītu, analītiķi rūpīgi izpēta visas sociālkultūras tendences: kino, mākslu, tehnoloģijas, politiku. Gada krāsas izvēles process ietver subjektīvu vērtējumu, tendenču analīzi, kā arī aktuālo notikumu un kultūras ietekmju ņemšanu vērā. Pantone krāsu eksperti izvērtē krāsu tendences dažādās nozarēs. Viņi ņem vērā arī globālos notikumus, sociālekonomiskos apstākļus un tehnoloģiju attīstību, kas var ietekmēt krāsu izvēli. Ņemot vērā ilgstošas ​​analīzes rezultātus, tiek nosaukta gan gada palete, gan gada krāsa.

Izvēlētā krāsa bieži tiek uzskatīta par pašreizējā kultūras klimata atspoguļojumu un kalpo kā tendenču noteicējs, kas ietekmē dizainu, modi un citas radošās jomas.

Pantone Gada krāsa pastāv kopš 2000. gada.

Publicitātes foto

Kāda ir 2023. gada krāsa?

2023. gads tūliņ jau būs noslēdzies, bet vai zināt kāda bija šī gada krāsa? Iespējams, daudzi varētu minēt, ka tā bija tomātu sarkanā, bet tā nav pareizā atbilde.

Pagājušā gada beigās, par 2023. gada krāsu tika nominēta Viva Magenta.

Pats Pantone institūts to raksturoja: "Netradicionāls sarkans netradicionālam laikam."

Publicitātes foto

Šīs krāsas mērķis ir iedvesmot un savienot tehnoloģiju laikmetu ar pagātni, jo to iedvesmojis viens no spilgtākajiem dabas pigmentiem vēsturē.

Vai Pantone paredz arī apģērbu tendences?

Tad kāda Pantone īsti ir ietekme apģērbu tendencēm nākamajam gadam?

Lai gan tiek analizēta arī modes nozare un krāsa ietekmē mākslas, tajā skaitā modes, tendenču virzību, krāsu institūts sev šādu uzdevumu neizvirza. Tā mērķis drīzāk ir izvēlēties krāsu, kas vislabāk atspoguļo sociālās tendences un rezonē ar cilvēkiem. Turklāt mode nav pirmais prognozes saņēmējs. Pirmām kārtām, Pantone ir orientēts uz poligrāfijas, grafiskā dizaina jomu, bet pēc tam uz mākslu, interjeru, modi utt.

Publicitātes foto

Gada krāsa nepadarīs jūsu drēbju skapi modernu vai aktuālu. Tas ir liels darbs, kur Pantone prognoze ir pēdējā vietā.

Krāsa, tāpat kā jebkura modes tendence ir mūsu pašu izvēle, vai vēlamies to integrēt savā garderobē vai nevēlamies. Ja trendā ir pītas somas, bet jums tāda faktūra nepatīk, tādas nav jāvalkā. Tāpat arī ir ar krāsu. Izsveriet, vai jums patīk gada noteiktais tonis, ja jā, tad droši varat apskatīt Pantone piedāvātās paletes krāsas kombinēšanai. Tas, iespējams, jums palīdzēs izdomāt, kā to valkāt.

Savukārt, ja jums tas nepatīk, ignorējiet to, tāpat kā jebkuru citu trendu, kas jums nav piemērots. Lai izskatītos moderni un aktuāli, nav jāizmanto visi modes trendi. Svarīgi ir sekot līdzi modes tendencēm un jaunumiem, lai uzzinātu aktuālus piegriezumus un apģērbu kombinācijas. Atgādinu, ka vieglākais veids, kā vienmēr izskatīties moderni ir izveidot spēcīgu bāzes garderobi. Ja jums tāda ir, varam pat pievienot kādu aksesuāru gada krāsā un tēls gatavs.

Publicitātes foto

Kāda ir nākamā gada krāsa?

2024.gada krāsa jau ir izziņota un tā ir Pantone tonis 13-1023 - persiku pūkas (peach fuzz).

Publicitātes foto

To Pantone institūts raksturo, kā siltu un mājīgu toni, kas uzsver mūsu vēlmi pēc vienotības ar citiem.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Delikātā un maigā toņa mērķis ir mudināt cilvēkus pavadīt vairāk laika citam ar citu, prom no ierīcēm, biežāk izrādīt rūpes un mīlestību.

Cik brīnišķīgi! Vēlu mums visiem šādu mērķi nākamajam gadam, lai izdodas!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv